Парламентът пак зацикли, трети ден депутатите не могат да изберат шеф на НС

Рашидов: Положението вместо да се влошава, става безнадеждно
Обновена: 21 окт 2022 11:17 | 21 окт 2022 11:05, Камелия Цветанова
130
Парламентът пак зацикли, трети ден депутатите не могат да изберат шеф на НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За трети пореден ден депутатите не успяват да изберат председател на 48-ото Народно събрание.

До балотаж отново стигна номинациите на ДПС Йордан Цонев и на БСП Кристиан Вигенин.

Цонев получи 103 гласа „за“, а Вигенин -  75.

Третият кандидат беше на „Възраждане“  - Цвета Рангелова, за която гласуваха само 27 депутати.

Положението вместо да се влошава става безнадеждно. Отново сме там, където свършва кръгът, каза председателстващият заседанието Вежди Рашидов.

Още по темата

Вигенин коментира, че ситуацията е достатъчно сериозна. Той декларира преди гласуването, че това е последното, в което участва.

„След два дни на обсъждания, в които кандидатите мълчахме, да кажа няколко думи, защото сигурно виждате как се реагира на случващото се тук, първият ден някой говореше, че  ще ни изгонят със сопи, а сега вече предизвикваме подигравки и парламентът е напът да се обезсмисли напълно
и мисля, че всеки един от нас в кампанията разказваше на всеки как ще постъпи, когато влезе в тази зала и то е свързано не само с това дали ще има или не правителство, защото винаги има и опозиция, но когато работи парламентът дори в опозиция можеш да защитиш това, а което са те изпратили избирателите“, посочи той.  

Според него блокажът още на първото заседание работи за тези, които искат да докажат, че е излишна институция и не може да работи.

„Сега сме напът да убием парламента, защото е нормално хората утре да кажат за какво са ни тези партии. Кой е добър, кой е лош в момента няма значение, защото в коментирате всички 240 сме в кюпа. Хората ни мразят, скоро ще започнат да ни презират на общо основание, защото не можем да им решим проблемите и заради това трябва да излезем от тази ситуация и парламентът трябва да работи“, посочи Вигенин.

„Имам усещането, че някои от партиите предпочитат изобщо да няма парламент и да отидем на изори, но можем ли да лишим България от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, да приемем бюджет, който да гарантира по-високи заплати, защото ние сме в извънредна ситуация“, добави той.

„От БСП поехме голям политически риск, аз в личен план още повече. Знам какво е да си тук, да се взимат решения, който ти не одобряваш, но трябва да си сложиш подписа под тях, но за нас е важно парламентът да работи и когато става въпрос за България, за българските граждани можем да се концентрираме във важните неща“, каза той.

Според Йордан Цонев важна е институцията парламент.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова никой да не обижда избирателите на другите партии, да не говори за щети, за рискове, за исторически компромиси.

„Не плащат ли българите високата цена на това, че ние три дни тук нямаме едно възможно решение. Ще променим ли 70 000 гласували с „Не подкрепям никого“ с това, което се случва?“, риторично попита тя.  

„Българите казват - ГЕРБ са победители, но вие казвате – щета е, риск е, те са токсични. Нямали сме право да спечелим изборите и вие да поставяте условия. Нашата кандидатура на Росен Желязков беше оттеглена, за да има възможност за търсене на разговори и намиране на консенсус“, каза Атанасова.  

Вигенин й отговири, че понякога са случва да си говорим и да не се разбираме или да не искаме да се разберем.

„Уважавам всички български граждани, които гласуват, както и парламентарната група на ГЕРБ“, настоя той.

Положението вместо да се влошава, става безнадеждно, коментира председателстващият Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да се махат от парламента и да отиват да работят. И без това нищо не вършат, ако нямат своя облага. Харантутници.
103
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Щом нищо не са свършили, да не получават заплати. И какви са тия заплати от 5700 лв. , явно нямат реална представа как живеят хората.
102
0
 
9
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Тия не се ли усещат, че от страни вече изглеждат жалки? Кой в Европа или изобщо в света, би взел такива хора на сериозно? Кой ще дойде да инвестира в държава, в която три дни, 240 човека не могат да изберат 1? Как искат да ни уважават и да ни взимат на сериозно, след като разиграват такива жалки циркове пред народа и пред целия свят. Срам и позор!!!
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми спрете да ходите по избори и ще дойде ДПС и ще си избере и председател и всичко
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Бойко Борисов никога не е имало стабилност...
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БКП и младежкото БКП (ПП) си играят игрички и нарушават неписаните правила като си мислят, че така печелят а реално те губят най-много. Имахте властта, прецакахте всичко, сега е редно да дадете шанс на следващия, а не да продължавате да рушите дори когато вече не сте във властта.
98
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Заключете ги вътре и не им давайте храна и не ги пускайте докато не си свършат работата! Или ще си изберат председател и ще почват да работят или ще измрат от глад. И двата случая ще приключи цирка!
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Деса поетеса ще кажа,че българите плащат високата цена на 12-годишното им крадливо управление,а не на 3-те дена без парламент.
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МУлтака много смирен и мъдър го играй ,загрижен за народа. Забрави когато хората през 96 умираха от глад направи банкет за милиони ,че и по телевизията го даваха.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска герб-ДПС !
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако продължават така , съвсем ще откажат хората да гласуват . Или още по- масово да се гласува с " Не подкрепям никого ". Накрая партиите ще започнат да влизат с по 20 хиляди гласували за тях . По-малко гласували , по ниска 4% бариера . И ще е още по-интересно , като се засекат 10-12 партии в НС .
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми така е, като я няма Ива Митева...некaдърници, да се оправят...
92
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ротация на двама председатели от ГЕРБ и ПП е правилното решение. Така хората ще могат да си вадят извод за качествата и на двамата председатели. ПП не искат, защото това сравняване няма да е в тяхна полза.
91
2
 
11
 
! Отговори
Болгар преди 1 година
Кризата е тук и никой не иска да управлява, тока за бита вече 0.50 Ст.,а трябваше от 2024 да стане, бавят умишлено, ще гласуват бюджета и пак сл.кабинет,60% не гласуваха,а квадратчето "не подкрепям никого", означава, други играчи в политиката,а не това което Ви се представя
90
0
 
2
 
! Отговори
Сори до 85 преди 1 година
300 000 хил.
89
0
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Не по малко от 300 000 хиляди.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въртят то усукване го само и само дпс да вземат този важен пост в държавата.Май това е целта
87
3
 
3
 
! Отговори
парапетна любов преди 1 година
Парапет все ни свързва, парапет ни дели. Малко тъжна е нашата обич, нали? Ако Аз се подпра-ти отзад ме държиш и не мога да видя най-добри очи. Ти ще дойдеш тук Аз зная, стълбището ни делии, на комфортно разстояние парапета ни крепи.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги уволним тия!
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямото недоразумение, което можеха да сложат да води заседанията, е ето този на снимката! Абсолютна карикатура и говори, като че ли българите са бавноразвиващи се, разказвайки им приказки от 1001 нощ. Вместо да назове нещата с истинските им имена!