Росица Велкова: 6,6% се очертава да е бюджетният дефицит през 2023 г.

Държавата може да поеме 10,3 милиарда лева нов дълг
Обновена: 25 окт 2022 11:17 | 25 окт 2022 11:17, Камелия Цветанова
30
Росица Велкова: 6,6% се очертава да е бюджетният дефицит през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

6,6% от БВП се очертава да е бюджетният дефицит през 2023 г., съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова, която е на изслушване в парламента по искане на БСП.

Тя прогнозира, че новият дълг, който може да поеме държавата през следващата година е в размер на 10,3 милиарда лева.

Към момента салдото е положително, отчете министърът, но предупреди, че това не е необичайно.

„Това изглежда оптимистично, но бюджетът обикновено е на излишък до последните два месеца на годината, но това не означава, че годината ще завърши на излишък, защото бюджетът, приет от НС, е на дефицит“, каза тя.

Очаква се икономия на разходите в размер на 1 милиард лева в каста капиталови разходи.

540 милиона лева са изразходвани за украинските бежанци към края на септември.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че от БСП искат изслушване на служебния финансов министър, защото смятат, че един от най-важните въпроси, които трябва да решат депутатите е приемането бюджет за 2023 година.

"Не можем да оставим хората без подкрепа през тежките зимни месеци. На второ място сме притеснени от единия от вариантите за бюджет, подготвен от служебния кабинет, в който се орязват или замразяват социални плащания. За нас е важно да има подкрепа за хората", коментира Нинова.

Според нея предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да има контактна група с контактьори Румен Радев и служебното правителство е неприемливо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: бюджетРосица Велкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успехите на ГЕРБ са безспорни. България е 1 в ЕС по корупция, бедност и намаляване на населението! Гигантски усилия бяха положени в продължение на 12 г. за да получи този изумителен резултат. Хайде така още 12 г.?!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Агапо Салих преди 1 година
Съгласен съм с г-н Сунак. Вече няма престъпност и корупция. В болницата ме лекуват безплатно за минута , полицията ме пази страхотно, в училище децата са обучавани по модерни европейски стратегии. Всички ВУЗове са в топ 100 на света. Семерджиев вече е монах в Троянския манастир. Вчера за 3 часа стигнах от София до Варна по Хемус. Върнаха всички пари източени от КТБ и сега ще ги раздадат за безплатна топлина зимата.Дядо ми пенсията вече му е 5к. Бензина ГЕРБ го върнаха на цена 40 ст.
22
0
 
4
 
! Отговори
Ружди Сунак преди 1 година
ГЕРБ е велика партия. Тя направи България най-добрата икономика на Европа. Построй пътища, заводи , стадиони , болници. Вече няма бедни и богати всички имаме поравно. Бойко е нашия баща, той ни закриля и пази от камтрйлс и ядрене оръжия.Българи по целия свят връщайте се на хубавото тук, ще доживеете 120 години.
21
1
 
1
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
До Анонимен"А защо имаме ИЗЛИШЪК от 1 млрд. ?"За да раздадем на администрацията в края на годината 3 млрд и да станат 2 млрд дефицит
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГЕРБ.. Още чакаме тия самолети , които ВИЕ ПЛАТИХТЕ от герб !
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо имаме ИЗЛИШЪК от 1 млрд. ?
18
0
 
0
 
! Отговори
мармот преди 1 година
От толкова статистическа алхимия ползвана от радевките още малко и ще ни приравнят до евразийските икономически гиганти като Таджикистан и Киргизстан... Ама то май това е и целта - да може рубльо да е самодържец...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗА УКРИТЕ:Ти ако си мислиш, че тия пари половината не отиват за курортната мафия която такова таковата на черноморието жестоко се бъркаш.
16
3
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
Да уморим пенсионерите ,така ще олекотим бюджета и ще купим самолетите на Радев!
15
0
 
5
 
! Отговори
Асанчу от Катуна преди 1 година
това е нищо, аз 9 милиарда за 1 седмица - ИзПапКвам - за това ми е такава Гушката!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предишните две години дефицита е 4.1 - 4.4%, без да е имало война и световна енергийна криза, бюджети на ГЕРБ. Сега е 6.6% и логиката беше да се помогне временно. Това временно приключва и се връщаме пак към 4% а после и към 3%. Всичко друго са празни политически приказки.
13
1
 
3
 
! Отговори
12 преди 1 година
Има и друго и президенто и Янев и БСП, заедно със Възраждане са ПРОТИВ приемането на еврото. Така, че не се чудете че дърпат кредити на поразия. Гласувайте за Радев пак !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бесен данъкоплатецТе БСП и ПП са ясни, но от половин година + ни управлява един Гълъб назначен от главния льотчик на републиката. В медиапуул пишат 2 милиарда за персонал и 3.7 за пенсии. Докато стигна 40 сигурно ще плащам 60% данъци за пенсии защото някой умник е решил да прати децата си в чужбина наготово.
11
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Какво са 6.6 . Я , направо 66 процента . Бутайте борда и да взимаме всички по 50 бона заплата като ония в БНБ
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОНЯ ХАРВАРДСКИЯ АУТИСТ ДА ОБЯСНИ КАК СЕ ВЛИЗА В ЕВРОЗОНАТА С 7% ДЕФИЦИТЕ, НАЛИ Е ВЕЛИК ИКОНОМИСТ! БЛА БЛА!
9
0
 
3
 
! Отговори
Десен та дрънка преди 1 година
До Бесен данъкоплатецАми те ако бяха истински десни, щяха ли да гласуват за крайно леви политики?Десни, ама друг път. Баш са си леви, ама "под прикритие".
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
текста с дребен шрифт Абе тия А1 защо не слагат запети
7
1
 
11
 
! Отговори
Бесен данъкоплатец преди 1 година
Все така става, когато БСП минат през бюджета. Помним началото на прехода. Помним 1995-96-97 година и глупостите, които сътвориха. Все още усещаме щетите от КТБ, които баш ние платихме. Сега пак същите, но ведно с метастазата си ПП, ни завещаха дългове и дупки, които ще ни излезнат прескъпи. Вместо училища, магистрали, болници и други придобивки на модерната цивилазация, ние ще плащаме лихви и заеми за раздадени пенсии. Само не разбирам как ДБ позволиха това да се случи...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уелкъм хоум с скоби санаториум
5
2
 
1
 
! Отговори
Venceremos преди 1 година
"Очертава се" шест и шест дефицит, но пък при един от множеството сценарии, които самата министърка очерта. Освен това сметките на служебното все повече замирисват на пропагандна уйдурма