Зарков: Новата комисия няма да се занимава с главния прокурор

Очаква се законът да бъде приет
2 ное 2022 11:42, Росен Стойчев
21
Зарков: Новата комисия няма да се занимава с главния прокурор
Снимка: БНЕС

Комисията, която ще бъде съставена, ако антикорупционният закон бъде приет, ще има разследващи правомощия. Темата за целта на закона и законодателните промени коментира в студиото на Нова министърът на правосъдието Крум Зарков.

"С този закон целим да решим този въпрос за разследванията, а те са трудни, защото корупционните престъпления се разследват и доказват трудно, още по-трудни стават, когато в тях е замесено висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на ПП, и законът на Министерство на правосъдието и на МС залагат на концепция за независима от останалите органи разследваща агенция, която да разследва корупционни престъпление и престъпления по високите етажи на властта”, обясни Зарков.

Той посочи, че хората, които ще работят в тази Комисия, ще имат специални разузнавателни средства.

Още по темата
Той разграничи комисията от КПКОНПИ:

"И към момента КПКОНПИ има много широки правомощия. Въпросът е, че няма разследващи функции. Затова ние решихме да има орган с ясни компетенции и правомощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, но не може да я ползвате в наказателното производство, се поставя въпросът защо я събирате", посочи Зарков.

Той допълни обаче, че тази Комисия няма да разследва главния прокурор. "Това е обект на друг законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде приет, ще бъде избран съдия, който да води това разследване", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Кондйо преди 1 година
Крумчо е измислил нова служба за себе си с 15к заплата и нищоправене
12
1
 
2
 
! Отговори
ПазиБоже преди 1 година
Кой ти на тебе диплом през прозорец подаде!?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли не можете да го махнете Гешев, явно държавата е съвсем зле, и всички постове са заети от наши хора. Така държавата няма да просъществува.
10
3
 
5
 
! Отговори
www преди 1 година
Кой направи това не-до-разум-ение министър? А, сетих се, другото такова - президента!
9
3
 
8
 
! Отговори
и тъй преди 1 година
крумчо , ти главен прокурор няма да бъдеш , ама никога !
8
3
 
5
 
! Отговори
12 преди 1 година
И защо не направите отдел към КПКОМПИ, вместо нова комисия, нови сгради, персонал, и т.н., казано в прав текст РАЗХОДИ. И не ни прави на лу.ди, прокурорът е особена правна фигура /не коментирам имена на прокурори, а само институцията/. Не може някаква комисийка да стои над главен прокурор. Процедурата по изменение на закона може би я знаеш, но не ти се иска да я коментираш
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престани да глаголстваш в комунистически стил, Зарков ! Ти си същото перекенде като всичките ти съпартийци - некадърници с алчност за власт ! Бегай се скрий под полата на майка си !
6
6
 
10
 
! Отговори
Демек преди 1 година
Зор да се закрия специализираната прокуратура, за да се създаде бухалка на новите и то извън съдебната система. Няма как да мине такова слабоумие обаче. А ако мине ще падне веднага в КС. Имам чувството, че в Бг вече няма компетентни юристи. Всипки се надпреварват да говорят невероятни глупости, за да се докарат пред този или онзи.
5
5
 
10
 
! Отговори
БожеПазиКолонията преди 1 година
От къде се появяват такива субекти като този!?
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е каква е файдата от нея тогава?
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крумчо, колко хора са ти осквернявали дупето?!
2
4
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Махнаха Спец Съда, за да си направят Спец. Прокуратура! Хубавото е, че и за нея тоя парламент няма да може да избере прецедател. Ама другия може и да може. Та питам Зарков ще ли му се дс го разследват власт имащите тогава? Поредната политическа машина л*нометтка!
1
13
 
10
 
! Отговори
Тео Mинeтa преди 1 година
И какво толкова е направил главния прокурор, че да се занимават с него? Човека само допринася за правилното функциониране на държавата за което е и избран.