Застрашена ли е националната ни сигурност, ако дадем оръжие на Украйна?

Двама бивши военни министри: Можем да дадем, важното е да го компенсиране
217

Депутатите обсъждам днес дали страната ни да изпрати въоръжение на Украйна.

"Такова решение, положително или отрицателно, трябваше да се вземе отдавна, след дебат, а ние се разделяме на русофили и русофоби. Твърди се, че ние, като подпомагаме Украйна с оръжие, продължаваме войната. Т.е. някой отдавна е решил, че Русия ще спечели - не бих могъл да споделя тази теза", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в студиото на "България сутрин".

Той определи поставянето на въпроса с предоставяне на оръжие като закъсняло, защото страната ни по-трудно би могла да се възползва от придобиване на ново въоръжение.

Още по темата
"Тежко е за решаване на въпроса сега, когато има кръгови сделки с поне 5 държави и са поизчерпани възможностите за заместващо въоръжение. Ако ние получим такова, това няма как да стане в кратък период от време, ние не можем да чакаме края на войната и тогава да решим какво правим", подчерта Свинаров.

Бившият военен министър не вижда пряк риск за страната ни, ако предоставим въоръжение на Украйна.

По думите на друг бивш военен министър - Ангел Найденов, в момента България е сред най-големите непреки износители на оръжие за Украйна, за повече от 2 млрд. евро годишно.

"Даваме си сметка, че това оръжие през трети страни достига до Украйна. Сега въпросът е дали България да бъде пряк износител и да предостави въоръжение налично в Българската армия или в складовете. Ние разполагаме със съветски образци, които скоро няма да имаме възможност да поддържаме. България разполага с Програма за развитите на отбранителните способности. В нея има проекти за придобиване на нови образци на военна техника. Което означава да снемем старата военна техника", коментира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази своята резервираност относно възможността за предоставяне на тежко въоръжение за Украйна.

"Не само, че трябва да бъде направен списък с въоръжението, но и оценка в каква степен се намаляват отбранителните ни способности, дали се увеличава дефицитът, който и без това съществува. Не е за пренебрегване и технологичната пропаст между българската армия и съюзниците ни. Можем да дадем въоръжение, въпросът е по какъв начин ще го компенсираме и можем ли да си позволим, ако не получим нищо, да стартираме процедурите по закупуване на нова техника", посочи Найденов.

Николай Свинаров подчерта, че на първо място трябва да бъде поставен въпросът за националната сигурност на България.

"От началото на войната до днес, разбира се че изнасяме въоръжение, но това са търговски сделки, които са платени. Въпросът сега е дали безплатно ще го предоставим. Ако нашите партньори от Алианса ни дадат в замяна или при добри цени, това би бил оптималният вариант", каза още Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
4
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Анонимен ако видиш двама да се бият единия 100кг. мачка другия 40кг. , ти ще седиш ли от страни или ще помогнеш на по-слабия (не ми отговаряй знам твоя отговор, тук е пълно с мишки)
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплашени са две -три дузини руски поцелуйковци от загуба на 4 бона месечно.
101
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колхозниците се опитват да всяват страх и паника, а кокошките им се връзват
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно защо не се допитват до народа. Последствията ща са си за тях.
99
1
 
6
 
! Отговори
Конго агент преди 1 година
Дайте им две пушки от втората световна и два раждиви танка. Путин ще е е във възторг.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвремената война никой не може да я спечели от тук тръгнете да расъждавате доказателств има много последното е провала на сащ в афганистан
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Augusto Pinochet__и за това да си ги държим тези *** завинаги, а?
96
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сте съгласни утре да ви мобилизират по същата ваша логика, че трябва да сме солидарни с Украйна, нали така? Ще ревете, но ще е твърде късно.
95
9
 
4
 
! Отговори
  Не! преди 1 година
Сигурността ни е застрашена ако не дадем. Българският национален интерес е да сме на страната на победителите.
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските слуги сега ще се изредят един по един да защитават Мордор
93
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко човека имат желание да участват във войната пряко?!, да не стане така, че точно пропагандаторите първи да избягат! Нека всеки желаещ!, да може да замине свободно, в Украйна ще му дадат оръжие! Да се пращат и храни и дрехи и др., човешко е, но не оръжие, да не ни включат и нас във войната!
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ваши съседи двама братя се бият и дадете на един от двамата пистолет, застрашена ли е вашата сигурно от отмъщение на роднините
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМАН ОТ ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ!
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, разбира се ... що за слабоумен въпрос
89
8
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
На бедна България стига това, че хрантути драгоценните украинци. Няма нужда да дава военна помощ, всеки, който я дава се намесва във война, а това не е нужно на никого. България има свои проблеми и свои хора в нужда, ама пилее пари за едни дето имат само претенции.
88
4
 
7
 
! Отговори
СЛАВА преди 1 година
БОГУ;че двамата ни генералив политиката се държат като истински родолюбци!ИМА ЛИГАРАНЦИИ;ЧЕ ВОЙНАТА НЯМА ДА СТАНЕ СВЕТОВНА?Всичко се повтряна около 80 години-и ето ги пак настраната на фашизма!
87
0
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
САМИТЕ УКРАИНЦИ КАЗВАТ ЗА ГАУБИЦИТЕ ПОЛУЧЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СА "ПОЛНИИ ХЛАМ" ИМА ГО В YOU TUBE!!!
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама генерали от армията ни са в политиката, и двамата се държат като девойки старша възраст и се борят за мир. И двамата не са помирисвали война и цял живот са се скатавали и са чакали да се пенсионират с една шапка пари
85
3
 
7
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Ще може ли да дарим старите си жени на Украйна, а от САЩ да ни докарат нови, по-модерни така???
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"това мислене като на бсп и *** докарват такъв срам на България... писна ми от промити мозъци, от привърженици на руския режим!" - Не ме интересува от какво се срамува някакъв комп_лексар. Интересува ме България да има способност да се пази. За целта ни трябват оръжия. Не само, че не трябва да ПОДАРЯВАМЕ (нито на Украйна, нито на Русия, нито на който и да било), а трябва да КУПУВАМЕ. Войната *** на вратата, а този искал да си сваляме гащите. Въпросът не е Левски-ЦСКА, а сигурността на Бг.