България купува още изтребители за ВВС, плаща за тях над 2,6 млрд лв.

Чакаме втората доставка на самолети през 2027 година
245
България купува още изтребители за ВВС, плаща за тях над 2,6 млрд лв.
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри решението на служебното правителство да сключи договор за купуването на още изтребили за ВВС, така че те да станат една ескадрила.

Това ще ни струва 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лв. без ДДС. Отделно ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на мита, транспортни разходи и ДДС.  

Целта е окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители - 16 самолета F-16 Block 70, завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“.  

Сред целите на проекта са повишаване на способностите за охрана на въздушното пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО, повишаване на способностите за провеждане на противовъздушни операции, изпълнение на съюзните изисквания по приетите Цели за способности и разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на алианса, разширяване на спектъра от способности на изтребителната авиация, включително способности за нанасяне на прецизни удари по наземни и морски цели и способности за разузнаване от въздух денем и нощем във всякакви метеорологични условия.

Предложението за приемането на проекта за инвестиционен разход се мотивира с промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американската страна, доставките на вторите 8 броя F-16 Block 70 e предвидено да станат през 2027 година.

Против купуването на новите самолети категорично се обявиха от БСП и „Възраждане“.

Румен Генчев от левицата коментира, че цените са прогнозни и в договорите пише, че американската страна може да повиши цената с 10% без уведомление, а над 10% с уведомление, като същото касае цената на резервните части, цената на услугите.

"Доставчикът иска да му подпишем за втори път празен чак и то при положение, че най-нагло взе 2,3 млрд. лв. и не достави самолетите на ВВС", отсече той. Според него няма гаранции за качеството на самолетите, на качеството на резервните части и на обслужването.

"Освен това всички срокове са условни. Какво става, ако доставчикът не достави самолетите или резервните части навреме? Ами нищо не става. Доставчикът може да си пие кафето до 3305 година. Американската страна не носи последици за нищо", отсече Гечев.

"Нашата военна авиация приключва през 2023 г., това означава че като не ни доставиха самолетите на време, че нашите партньори приземяват военна ни авиация и над небето на България ще летят само гарвани. Каква наглост представяте ли си, не е завършен първият етап, тази година няма да полети първият самолет до края на годината, както се очакваше и какъв ще е този български самолет, който ще го правят 30 години. Откъде-накъде българските данъкоплатци ще пълним касите на нередовен доставчик. Точно ли бедна България трябва да стимулира доставчик, който не си е изпълнил задълженията", скочи още той.

Николай Дренчев от "Възраждане" предупреди, че "ако не храним нашата армия, ще храним чужди армии".

"Не знаем какво купуваме, а и никой в света не знае какво се купува и какво ще излезе от този самолет. Това, което направиха през 2019 г. с първите самолети беше да купят котка в чувал, а сега ни се предлага да купим още котки в чувал", настоя той.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обвини ДБ и останалите евроатлантически партии, че са маши на американското посолство. „Евроатлантическата разпасана команда води България към това да не е ясно ще имаме ли бойна авиация или не“, скочи той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че текущата схема на плащания за втория транш предвижда 11% да се плати преди доставката и 89% от сумата да се плати, след като първият транш на F-16 е пристигнал.

"Има писмо от страна на САЩ, което дава възможност на България да изисква корекции, ако първия транш се забави. Това дава преговорно предимство на България и ПП настоява служебното правителство да се възползва от него", настоя той.
 
Джейхан Ибрямов от ДПС обясни, че ще има нови договори с детайлни разчети на плащанията по години.

Според него обучението на българските пилоти трябва ад ес ускори и да върви с много по-бързи темпове. Подготовката на техническата част, която трябва да поеме тези самолети, също изисква по-детайлно внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От умрял писмо да чакаш е тая работа с харизаните пари за самолети. Ега ти продажниците са наште политици, хеле тия от ДБ и ПП. До 2029 я я има нашата държава, я я наяма. Ако я има, янките ще са ни вкарали в някой забранителен списък, щот например имаме море и планина и слънцето тука изгрява по-рано отколокто при тях, и няма да видим никакви самолети. Дано да не опираме те да ни защитават.
142
1
 
14
 
! Отговори
преди 1 година
Само питам, ако на следващите избори гласуват само 15% и това ли се своди демокрация??Явно гражданите на България не искат никой от партиите в парламента да ги управлява! Защото те ВСИЧКИ са продажници!
141
0
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш? преди 1 година
Ми те другите дойдоха ли или още и тях чакаме?
140
3
 
4
 
! Отговори
само питам преди 1 година
След като разни нещастни Черепи,Мустаци,Баневи,Бобокови,Сашо Дончевци и вся асталная могат да си позволят лукса да си накрадът едно 10,15 милиарда и да ни се гигилкат от джипките си,да привикват Пинокиото и Кокорчовците без страх и свян пред вратите на Парламента и да си поръчват директно музиката чрез машинките на Мадуро,ще се намерят едни 10 милиарда да си преоборудваме армията,а не да се влачим на опашката на Европа!Ще гласуваме с бюлетина,както го прави целия нормален,цивилизован свят!
139
18
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
един прекрасен ден за България, и мног тъжен за копейкаджиите. България избра да закупои още изстребители Ф16 също така да влезне и в Еврозоната. Феновете на Костадин Копейкинов могат спокойно да си направят харакири, зашото не остават каузи за какво да следват руския шаман-дур
138
3
 
8
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Ами много работа ( си ) свършиха . Раздадоха каквото успяха , тикани от фащ на Украйна, която реално няма нужда. ( Но е проба за налагане на шистовия газ). Ще продължат издръжката на мързеливите украинци по 5 звездните хотели. Върнаха хартиената бюлетина, за да могат граб и дпс да си нагласят общо управление , плюс едно от славитата( с . я или славица). Чудно ми даже.ндър Бг и пппп на какво се надяват с тези си действия . Ако сега бяха 20+ , след изборите май ще са към Канада.
137
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже предпочитам Китай да стане най развита икономика в света..те си имат техния модел но не го налагат чрез войни и извудвани на целия свят! Както правят САЩ с демокрацията!Пък и техният бизнес модел е с проекти, строежи и развитие, а не преврати и търговия с оръжие и война!!
136
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с Нато си е почти рекет! Влезте в Нато, плащайте си за охрана, купувайте скъпо оръжие от нашият военно промишлен комплекс инак..ще спонсорираме преврат и провокираме война! Мирът е добър за всички, освен ако не си търговец на оръжие и охрана като САЩ!!!
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2,6 млрд лв" - колко капачки от бутилки за кувьози за бебенца са това ? *** М О Т А!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
134
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми защо този театър на избори всеки 5 месеца? Няма значение кой ще избирем, те ВСИЧКИ са подчинени на САЩ и им дърпат конците оттам, цяла Европа! Да си спестим театъра и да се знае, че България не е свободна! Няма да гласувам само за да легитимизирам диктатурата на САЩ, това не е демокрация! Това е прикрито робство, маскирано като демокрация! Един фейк референдум не ни разрешиха даже, за Нато, за войната, за санкциите!
133
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за това директно са ни управляват от САЩ! Защо да има български депутати посредници, само да ги хрантутим? И без това от САЩ им диктуват! Може да оставят президента, но да се нарича гебирнатор на американската задокеанска колония България!
132
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го разбирам това с изтребителите . Нали виждат 8 месеца как се води войната . Трябват ни модерно ПВО в огромни количества и да пази стратегически обекти ,трябват ни дронове и оръжие срещу дронове , трябват ни мобилни артирелийски системи и ракети като Нептун ако току виж изплува Масква . Самолетите изглеждат супер но ако не можеш да осигуриш въздушно превъзходство ( а с 8 или 16 самолета няма да стане) няма много смисъл.
131
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на САЩ, дестабилизираха Еропа, долара си е 2лв и мина еврото, продават си газа и оръжието,а и с Русия си водят конфликт за наша сметка. Браво.
130
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ПЛАЩА БЪЛГАРИЯ ! ПЛАЩА ГО НАРОДА, А ТИЯ ГО РАЗДАВАТ КАТО ПОМОЩИ ....
129
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са за бесилото. Ние парламент нямаме още. От избори на избори я карат, от къде такава власт самолети да купуват.хората ще измръзнат от безпаричие те щатите хранят.
128
2
 
22
 
! Отговори
1234567 преди 1 година
Значи има милиарди за самолети, за всичко що се сетят, но за увеличение на минималната заплата и другите заплати няма. Щяла да пропадне държавата. А заплатите на депутатите се увеличават на всеки 3 месеца с по 500 лв. Гласувайте !!!
127
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде още два милярда към другите скици и проекти. Ние сме били много богата държава, аз къде ли живея тогава????
126
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащаме рекета, за да не ни демократизират, по атлантически и с либерални бомби, в мироопазваща война.
125
2
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Като эакрия монетарната система, ще спрат покупките...!!
124
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не! Направо за Украина купувайте! И им дайте още 25 млрд евро! Умници!!!