Социалните помощи вече ще са обвързани с линията на бедност

Увеличават се с 22% от следващата година
10
Социалните помощи вече ще са обвързани с линията на бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Това предвиждат промените в Закона за социалното подпомагане, които парламентът прие на първо четене. Поправките са внесени от служебното правителство.

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

Със законодателните промени се премахват негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход, посочват в мотивите си вносителите.

Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

С 22% ще нараснат социалните плащания следващата година, обясни социалният министър Лазар Лазаров.

От 1 януари ще влезе и нов вид повишена подкрепа за хората с увреждания, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: социални помощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еха, каква новина! Те досега на богати ли се даваха?
6
4
 
9
 
! Отговори
Подмазвачи и лизачи преди 1 година
Докога ще лъжете и ще мамите хората без доходи , че ще вземат пари от държавата - грабителка .
5
3
 
4
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Мен и банковите служителки на банка ДСК не може да излъжете , защото ние вземаме парите от кредитите , които отпускаме на безработните с нулеви доходи и на тези с нулеви доходи. Нито един от тях не взема помпи каквито и да е било камили от държавата , която се " бие през гърдите " , че дава помощи на най-бедните . Това са само лъжи пред света и лековерните младежи.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се предприеме нещо за тези *** на гърба на обществото - онези с чаветата. Само получават помощи, почти всички и имат ТЕЛК, но са напълно здрави. По селата, а и не само, битовата престъпност е от техния етнос. Имат шофьорски книжки, без да могат да четат и пишат. Наглеят и се държат безобразно. Вече им е втълпено, че имат само права, а не и задължения. И разни измислени НПО-та като БХК само ги пазят на всяка цена.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам 2 деца, вече пораснали. Никога не съм получавала и 1 лев детски. Имам 27 години трудов стаж. Данъците ми отиват за ....знаете кого.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и досега повечето помощи бяха на база/процент от линията на бедност,така че тия промени не касаят почти никого,проблемът е че самата линия на бедност е твърде занижена за 2023 година се предвижда тя да е едва 504 лева!
1
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Пак ще са за чаветата и неработещите им родители! А, тези на МРЗ, с чист доход от 600 лева са много "нависоко" от линията на бедност!