В кадър: Протест пред НС срещу хартиената бюлетина

Протестиращите граждани скандират "мафията вън"
Обновена: 18 ное 2022 19:32 | 18 ное 2022 19:31, Александър Попов
356

Снимка: БГНЕС

Десетки граждани се събраха пред Парламента, за да протестират срещу промените в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като Правна комисия заседаваше над 18 часа, включително и през нощта, за да гласува връщането на хартиената бюлетина.

На протеста присъстват и представители на "Ние идваме!", "Боец", "Спаси София" и др.

Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Има и засилено полицейско присъствие.

Тук сме, за да защитим правото си на честни избори. Право, което "хартиената коалиция" се опитва да ни отнеме през последните дни, каза пред протестиращите Надежда Йорданова от "Демократична България". Според нея връщането на хартиената бюлетина ще "опропасти изборите".

"Когато Бойко Борисов говори за машините, той забравя, че той ги е поръчал. Българският Мадуро е Борисов", каза пред протестиращите съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Протестиращите граждани скандират "мафията вън" и споделят, че хартиената бюлетина ще върне контролирания вот.

Липсата на кворум едва не провали днешното пленарно заседание, парламентът започна работа при третата регистрация, а поводът бяха промените в Изборния кодекс. БТА припомня, че правната комисия към парламента подкрепи на второ четене промяната за смесено гласуване – чрез хартиена бюлетина и машина. Както и да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40. Комисията прие предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.  

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) предупредиха "БСП за България", че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала промените в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
8
 
15
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Е оня с гърбавият нос в я началните редици на протеста.Слес като въведоха машините първоначалните прогнози започнаха да се сбъдват.И сега ми стана ясно как така Слави от първи след това изобщо не влезнаха в парлам.А оня с гърбавият нос влезна от раз,мани това ами и успя да прекара изпращане на оръжие без работещо правителство. КОЙ КОЙ КОЙ ГЛАСУВА ЗА ДБ.
235
7
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
То пък един протест... Надали бяха повече от 200 души.
234
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо нашия "независим" БСП президент не връчва мандат? Може би чака хиперинфлация от неговите комунистически кадри по места?!
233
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в България инфлацията минава 30 процента и се готви ръст на цените на цигарите над 15 процента от сегашното-постоянно служебно-двугодишно правителство?
232
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цяла Европа гласуват с хартиени бюлетини. ПП, ДБ и ИТН разбраха, че само с машинни манипулации могат да са в парламента и юруш на избори.
231
10
 
40
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Крайно време е да изхвърлим ПП, ДБ, СС, ЦРП, Боецо и всички останали умно красиви, не толкова умни и тук там красиви от парламента с хубав хартиен шут.
230
9
 
19
 
! Отговори
ЧЕРЕПА НА ПРОМЯНАТА преди 1 година
ПРАТИЛ ПОЗДРАВЛЕНИЯ (РАЗБИРАЙ МАНГИЗИ) НА СБИРИТОЦИТЕ ОТ ПРОМЯНАТА ЗА МАДУРО - МАШИНИТЕ.....
229
7
 
31
 
! Отговори
меките китки - преди 1 година
В извънредно издание на София прайд.
228
4
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Защо внятно и разбираемо не попитат Киро, Асен, Ристо и генералчето защо в Европа почти навсякъде се гласува с хартиени бюлетини. Да не би европейците са по-глупави от нас или по-малко демократи? Поведението на ПП и ДБ е просто възмутително. Поставят условия и буквално изнудват останалите, че ако не изпълнят безумните им искания няма да стъпят в парламента. А дано!
227
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек доказано нарушил Конституцията и то съзнателно да не ми говори за демокрация. Не са бюлетините проблема. Ако ПП бяха кадърни щяха да са мнозинство но те са поредните крадливи егоисти!
226
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А само да попитам... След като умно-красивите са такива последователи на демокрацията и евроатлантизма, защо пренебрегват така грубо елементарни принципи на демокрацията, като хартиената бюлетина? Коя страна от НАТО е задължила гражданите си да гласуват САМО с машини???
225
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките млади хора! Бръкнаха им в главите медиите! Ще мине време и ще разберат тогава колко са били заблудени по умно-красиви с вратовръзки...
224
4
 
31
 
! Отговори
Машините на Мадуро преди 1 година
Аз не Ви желая машините на Мадуро! Не желая да гласувам на машини които им се пипа софтуера както си решат Кики и Кокорчо. Умните и красивите да гласуват както си решат и без това 90% от тия където са на протеста са от центъра! Има нещо гнило щом толкова *** ама за една нощ като ни ги набутаха тия машини някой пита ли ме искам или не искам!?
223
0
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Сутиените повдигат гърдите на дамите, но не могат да преодолеят гравитацията, така че да гласувате и да не гласувате е се тая - от кумуната на куманите нема отърване вече от 600 години!
222
2
 
15
 
! Отговори
до 242 преди 1 година
До Анонимен разбира се че това е проблема след като можещ да манипулиращ избора през тия машини, ако се галсува нормално с хариена бюлетина тия никога няма да влязат в парламента
221
5
 
34
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Фалшиви протестъри ,фалшиви машини
220
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно това е "проблема" на тая държава как ще се гласува,нямам думи,а уж тия бяха умнокрасиви и интелигентни!
219
4
 
23
 
! Отговори
Излишен протест преди 1 година
ГЕРБ, ДПС, БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ИЗБОРНИЯ ЗАКОН ....СПОКОЙНО, МАДУРОВЦИ ....хахахааа!!!!
218
5
 
25
 
! Отговори
никога преди 1 година
няма да гласувам на мадуровките ви, ако искате електронно гласуване направете такова каквото е в естония, ама не ви стиск анали
217
4
 
11
 
! Отговори
в грешка сте преди 1 година
в русия както и във венецуалеа се гласува електронно даже онлайн в европа америка и в цивилизования свят се гласува с ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА, бяха правени опити да се въведе машинно гласуване в европа и се провалиха поради много проблеми с опити за манипулиране на вота