МВнР осъди поредното нападение на клубът "Борис III" в Охрид

Подобни усилия пречат на отношенията между двете държави
21 ное 2022 20:32, Нели Христова
24
МВнР осъди поредното нападение на клубът "Борис III" в Охрид
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено срещу Културен клуб „Борис III”, в град Охрид.Това е второ посегателство срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Северна Македония, се казва в позиция на МВнР. Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството в отношенията между България и Северна Македония, изтъкват от външното ни министерство.

"Случващото се следва да се разглежда в контекста на опита за опожаряване на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля и героизирането на извършителя му; на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в Северна Македония; на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в съседната държава", допълват още от българската дипломация.

Те смятат, че наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. "Показателно е, че лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на всички български клубове, независимо как се наричат. Очевидно е, че в Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност. Убедени сме, че министерството на външните работи на Северна Македония ще има своевременна и адекватна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитически институции съществува конструктивен диалог", отбелязват от МВнР.

Те настояват да бъдат предприети действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението. "Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви", категорични са от външно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провокации за саботиране евроинтеграцията на РСМ, подхранвани и окуражавани от позицията на самите им държавни институции !
14
1
 
2
 
! Отговори
Off преди 1 година
Пълният член в заглавието кърти мивки. Неграмотността, таз сила нова.
13
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Македония се превръща бавно,но сигурно в умалена Украйна.Това вече е много опасно за България.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да кръстиш клуб на името на фашист който вкарва България във войната на страната на фашиска Германия. На убиец наредил убииството на хиляди българи в Македония защото са били против неговия режим е гавра с българщината в Македония и грозна провокация целяща да ни скара с нашите братя в Македония.Именно заради убииствата извършени от фашиския режим на Борис ни мразят сега нашите български братя в Македония
11
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Те по маците от тетевенския балкан така членуват всяка дума!И не знаят кога се ползува "Кой" и "Кого"!По телевизии,радиа и парламенти е бъкано с такива!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъдило? Празни приказки за отбиване на номера. Нашето МВнР може да осъжда само Русия, тъй като проблемите на Зеленски са по-важни от проблемите на българите в Македония.
9
1
 
5
 
! Отговори
Криминална държава преди 1 година
В Северна Македония законите не се спазват. Престъпността там е навсякъде.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да не забравяме къде живя Ламбе Алабаковски преди да подпали клуба...просто провокатори и искат война да си продават оръжията.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може пак сатанистите да се пробват да разпалят война между България и Македония.Онези били с качулки...познато.Като бяха протестите там казаха,че имало провокатори снкачулки,които не били македонци,а тук някакъв от Канада отвори македонски клуб...Нагласена работа!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На колко години го "осъди"?
5
0
 
8
 
! Отговори
бла-бла-бла преди 1 година
Баси. Нашето МВнР не може ли да изкаже една малко по-ясна и категоричния позиция в 3 изречения. Не мога да се отърва от усещането че няква соц баба ги пише тея изявления.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидни провокации от руско-сръбските маши ДПМНЕ и "Левица" с цел саботиране евроинтеграцията на РСМ.По-важното е, че самите им държавни институции създават хранителна среда за тези провокации.
3
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако живеем в демократична държава,Външно трябва да се извини на Македонците за кмената на тези два клуба.Това е голяма простотия и основната цел е създаване на омраза.Как може цяла държава да се върже на ВМРО( Джамбаски и Каракачанов) и да създаваме омраза с най-близките си хора.Външно да спре да работи за Путин.
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали следващия Български клуб в Македония ще се казва Хитлер или можеби Путин илк Боган Филов и Луков? Как според вас трябва да се отнасят с клубове с подобни имена.Не оправдавам простотияата там ,но според мен Македония трябва незабавно да закрие тези клубове с подобни имена,които обиждат местното население и правят лоша реклама на България пред света.Не знам какво мислят Евреите в Македония за името на тези два клуба Ванчо Михайлов и Цар Борис.А Външно Министерство да се извини от името на БГ.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На клубЪТ?! Неграмотна си, Анелио!