Нямало забрана за износ на продукти от руски петрол

Ограничението било само за петрол внесен по нефтопровод
34
Нямало забрана за износ на продукти от руски петрол
Снимка: БГНЕС

Няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море. Само по нефтопровод, заяви в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, цитиран от БТА. Той увери, че страната ни се е запознала обстойно с европейския регламент, регулиращ тази тема.

"Прочели сме и сме се запознали с регламента много обстойно. Анализирали сме го. В него няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за суров нефт, получен по нефтопровод. За получения по морски транспорт няма забрана, а България внася нефт с морски транспорт", поясни още Христо Алексиев.

Служебният вицепремиер обяви, че по темата ща бъде организирана и среща с представители на Европейската комисия, за да „бъде изчистен“ този въпрос. В самия регламент има някои неизяснени въпроси, смята още Христо Алексиев.

Той даде пример с авиационното гориво, което в страната ни се произвежда единствено от „Лукойл“.

"Ако един самолет бъде зареден и излети за Нидерландия например, това износ ли е или не е износ? Възникват още много други такива въпроси", каза Христо Алексиев. Той призова по темата да не се правят спекулации, а въпросът да бъде изяснен от компетентните органи.

Вицепремиерът припомни, че постигнатите договорености с ръководството на "Лукойл" могат да доведат до по-големи приходи в бюджета на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: петролхристо алексиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може сега да няма, ама местните натегачи ще издействат да има!
6
0
 
7
 
! Отговори
пен1 преди 1 година
България не внася петрол по нефтопроводи :-)
5
1
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Защо никой не казва нищо за транзитните такси през "балкански поток". Къде са парите??? Или ние не щем да им ги вземем защото са руски???
4
3
 
12
 
! Отговори
pen преди 1 година
Най-смешното е, че тия дето в момента реват най-много срещу Радев, са същите, които го избраха за президент два пъти. :-D
3
9
 
7
 
! Отговори
радев-руски пудел преди 1 година
Руският пудел Радев и с гъзeцa напред ще върви само и само да угоди на русия.
2
3
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Като влезе петрола за преработка, как ще разбереш дали е дошъл по тръба или по море?Това ми прилича на разделното събиране. Три отделни контейнера и накрая *** ги изсипва в един и същ камион!
1
1
 
4
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Туркоробцити разбраа ли безаналоговия член 5ти на ОТАН де са скри след кат Путин запука натуту ф Полца?