Президентът връчва днес на БСП мандат за посочване на кандидат-премиер

Нинова декларира, че БСП ще подходи отговорно и ще положи всички усилия, за да има редовен кабинет
Обновена: 16 яну 2023 07:08 | 16 яну 2023 07:00, Елка Василева
61
Президентът връчва днес на БСП мандат за посочване на кандидат-премиер
Снимка: архив, БГНЕС

Три месеца и половина след предсрочните парламентарни избори и след два неуспешни опита за формиране на правителство на първите две формации - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ парламентарната рулетка се завърта за трети и последен път.

Още по темата
Тази сутрин президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Ще го получи парламентарната група на „БСП за България“.

Държавният глава избра левицата сред пет парламентарни формации, припомня БНР. В ръцете на БСП е и последната възможност за формиране на правителство в това Народно събрание. След като получи папката, левицата трябва да реши дали да номинира кандидат за премиер, като в Конституцията не е записан срок за това. Лидерът на партията Корнелия Нинова вече декларира, че БСП ще подходи отговорно и ще положи всички усилия, за да има редовен кабинет.

На заседание тази седмица левицата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

За последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет - в различни парламенти, все с третия мандат.

През май 2021 година левицата взе и веднага върна последния мандат, което сложи край на 45-ото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент, когато БСП взе и след десет дни върна на президента третия мандат, без да излъчва премиер. Така се случи и през юли миналата година, след като кабинетът на Кирил Петков беше свален с вот на недоверие и се провалиха първите два опита за съставяне на кабинет.

Левицата получи третия мандат, но не събра подкрепа и след 10 дни върна празна папката на президента, с което беше сложен край и на 47-ото Народно събрание.  

За момента повечето формации в настоящия парламент са скептични за формирането на правителство с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание. Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори.

Припомняме, че първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на „Продължаваме промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е жалко да си жалък другарке
21
4
 
8
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
Абе къде е Кире Парапето? Снощи само Тюров и Минчев бяха по тв, ни Кире ни Кокор. Ко стаа с тая промяна? Де са ви лидерите бе? Да не са на гости на Черепа?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се очакваше да го даде на БСП, нали Йотова казала, че ще даде мандата на партията "която се очаква да продължи линията на служебното правителство". И коя да е тази партия, освен БСП, партията на Радев, на Русия и т.н.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ РАЗБИРАМ ПРИ ТОВА ЗАЩО "НАТОВСКИТЕ ПАРТИИ", КОИТО ИМАТ МНОЗИНСТВО, НЕ ВНЕСАТ ГЛАСУВАНЕ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е! И АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ, ДА НЕ СЕ СЪРДЯТ НА НИСКИТЕ СИ РЕЗУЛТАТИ НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ МАРТ!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТКРОВЕНО ПРОТКАНЕ НА ВРЕМЕ ОТ РАДЕВ! ЯСНО Е ,Ч Е БСП Е ТОКСИЧНА И В ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ. ДАНО ДА СЕ НАУПРАВЛЯВА, ТЪКМО ХОРАТА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ГО НАМРАЗЯТ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНИТЕ МУ РЕШЕНИЯ!
17
4
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Защо на БСП? Трябваше на ДБ.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече 2 неуспешни мандата за БСП за бавене на изборите и удължаване на диктатурата на РАдев, наречена Резидентска република!
15
0
 
9
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 година
С какви думи ще връчи папката на тези , които поставиха на тази политическа позиция другаря Радев ? Дали ще си позволи да се държи с тях както се държа с отрочетата си Кирил и Асен ?! Най - достойно ще бъде за Нинова и БСП , ако му върне ВЕДНАГА папката и да сложи край на сценариите му . Докога ще управлява страната ни с лично избрани от него служебни правителства , които по Конституция трябва да подготвят следващите избори ? Дали сме парламентарна Република все още ?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към рубляка: А Турция участва ли във войната, акто доставя дронове и установки на Украйна и защо Путин не я обяви за вражеска, като България? Защо строи в Турция хъбове и АЕЦ??? Отгховаряй, подлец!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копринков ли ще снима баджанаците?
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е предател и проклятие за страната ни!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знначи Радев и БСП нарочно в комбина удължават безвремието и саботират провеждането на честни избори! Те са виновни за кризата!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАЙЙМУНИ, СПРЕТЕ ДА САБОТИРАТЕ БЪЛГАРИЯ! РУБЛАДЖИИ ПРОКЛЕТИ!
9
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Др.Нинова пак ще се прави на голям политик и пак няма да направи правителство.
8
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Да попитам всички разбирачи НАТО страна ли е в конфликта между Русия и Украйна !!?
7
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Никакво правителство! иначе Народен Съд!
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11:Ей такива като теб болни правят проблеми и ни държат в политически хаос.БСП са българска партия.Нека се пробват да направят някакво правитлество,защото на всички ни писна от избори.И ако си въобразяваш,че наточно ще ни поддържаш хаос с разни пропаганди,за да ни завладявате от друга държава не си познал!Гръм ще те удари и земята под теб ще се разлюлее!Ясно?!
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9:Я марш на фронта да се биеш за укрите,че не им остана пушечно месо!Има свободни места в армията,заминавай да се запишваш вместо по цял ден от сутринта с алкохол да се наливаш и да ни дразниш тука с излиянията си!200 лицеви и ще те видим дали ше пишеш тука пропаганди!С това даване на оръжия ще запалите ТСВ и с това,че криете истината как войната е била провокирана като са нарушавани наточно 8 г. Минските споразумения.
4
2
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Нинова да посочи Борисов за премиер и ето ти правителство. Друг няма. Нали така ? Така е .
3
6
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
С БСП напред към миналото.