Шаламанов: България има много ненужно въоръжение

Самолетите ни са крайно необходими на Украйна, убеден е той
19 яну 2023 21:25, Анисия Иванова
153

Германският вестник "Ди Велт" разкри, че България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

"Това позиционира България като активен поддръжник на Украйна и в някаква степен реабилитира страната ни. България се връща в семейството на съюзниците си в НАТО и ЕС. Това не е направено тайно. Помощта е от България, но от друга страна е станала възможна благодарение на нашите съюзници. Помогнали са ни да бъдем част от помощта за Украйна; нашите заводи да получат достатъчно пари; помогнали са ни да преодолеем контрола, който руската пета клона е установила върху българските институции", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че оръжието от България е купувано легитимно от фирми от страни от НАТО и ЕС. Налагало се е това да става по такъв начин поради твърдата позиция на президента, на БСП - като част от правителството, и на едно мнозинство в НС, както и много силната руска пропаганда, която настройва българските граждани, обясни Шаламанов.

Още по темата

Според него не е имало скрити договорки и се спекулира с това какво точно са говорили Кирил Петков и Володимир Зеленски.

"Украйна има остра необходимост от танкове, артилерия, боеприпаси, бойни самолети, за да изтласка руската армия, преди да е мобилизирала достатъчно сили, което ще удължи войната и ще доведе до много жертви. България държи на съхранение прекомерно количество ненужни на страна от НАТО въоръжения и техника и е в уникалната позиция да помогне", изтъкна Шаламанов в "България сутрин".

По думите му, на срещата в Рамщайн тази седмица страната ни трябва да поиска заместваща техника и трансформиране на производителната ни индустрия към западно производство. Има трилиони, които чакат да закупят военна техника, произведена по западни стандарти, настоя Шаламанов.

Бившият военен министър е категоричен, че наши Су-25 не са изпращани в Украйна, а всичките са в Безмер. Дали през последните 20 г. от снетите от въоръжение самолети и продадени на частни фирми са стигнали до Украйна, това е отделен въпрос, отбеляза Шаламанов и добави, че системата ни за контрол върху износа на въоръжение и техника втора ръка не е добра.

"В момента нашата армия е около 30 хиляди, мобилизационен състав - вероятно около 100 хил. Това означава, че имаме въоръжение и техника поне за 400-хилядна армия. Имаме МиГ-29 и Су-25, които са абсолютни ненужни за нашата отбрана като част от НАТО, а в момента са крайно необходими, за да бъде прекратена войната по-бързо. Добре защитени сме от най-съвременните самолети на нашите съюзници. Ние сме НАТО - един за всички, всички за един. В момента с МиГ-29 не може да се изпълнява противовъздушна отбрана", каза още гостът.

Украинският вътрешен министър и неговият заместник са сред 17-те загинали при разбиването на хеликоптер край Киев. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по време на война няма инциденти. Той възложи на тайните служби разследването на причините за катастрофата.

"Грешка е, че министърът и зам.-министърът са били в един хеликоптер. Украйна е в много сериозна война с терористични атаки в дълбочина на страната. С летателна техника постоянно стават инциденти. Пилотите в Украйна са една година без почивка", коментира Шаламанов.

Той е на мнение, че Русия постоянно променя тактиката си, тъй като постоянно се проваля в целите си. Ще се извърши скрита мобилизация с още над 250 хил., които ще бъдат изпратени в окупираните територии на Украйна, смята Шаламанов.

"Дипломацията е това, което прави президентът Зеленски, и тя е изключително успешно. Русия е в пълна изолация и в ООН. След изтегляне на Русия от Украйна ще има мирни преговори", завърши бившият военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
6
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Това ли най-големия експерт, който се мъчи да ни наложи Ев. Атл. мнение.Този е на хранилка от САЩ.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шаламанов каквъв експерт точно си ти. Никъв не си ври гагата там дето не ти я щат. Продажен лакей, гъzolizec.
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шашмаланов България има много ненужни отвратителни и продажни хрантутници Българоубийци на които скоро ще им се потърси сметка.
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога и никъде няма ИЗЛИШНО оръжие!Някой не е в час!
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарят Велизар Шаламанов Чичкопаричков минал ли е алкохолен тест и тест за наркотици преди да му дададт думата ?! Или скорошен психиатричен преглед ?! Или зает с усилено г.30ли3ане на ЕС-овски седалищни мускули , е изключил всякаква мисловна дейност в името на финикийските знаци ?! Тоя човек въобще българин ли е и знае ли какво го чака , ако бръщолевенето му не се сбъдне ?
113
2
 
7
 
! Отговори
Глупости приказва преди 1 година
и тоя бивш военен министър. Такива като него с лопата да ги ринеш.
112
2
 
7
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Анонимен 19. Няма "ако", те я печелят, бавно запрягат, но тръгнат ли веднъж, нямат спиране! Европа я чака нова 1813 г. Тогава са освободили Германия и Австрия от Наполеон, сега ще я освободят от САЩ. Задайте си въпроса, защо всички западни националисти са за Русия и за Путин! Защо германските националисти, колкото и малко да са в момента, се придържат към заветите на Бисмарк!
111
2
 
3
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Анонимен 48, да ей това жълто-синьо изпражненние, фецес, много ме дразни даже да го гледам, вони ужасно!
110
3
 
4
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Анонимен, Русия била в колапс, пич прекалил си с тревата снощи! В Русия в момента цените са паднали по-ниско отколкото бяха преди войната, точно обратното, руската икономика в момента е растеж! Знам го от мои руски приятели, от първа ръка, а не от нашите лъжемедии.
109
3
 
5
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До долу сащ, при това тия скапани Ф-16 ще бъдат вече купчина ламарини или още преди да излетят от летището или във въздуха, в първите минути на една бъдеща истинска война! С нас САщ се държат като с индианско племе, на което са продали лъскави *** и няколко бутилки "огнена вода" за да вземат земята му.
108
3
 
3
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Анонимен 107, покрай оръжието, дано са им изпратили вазелин на укрите, че да си смажат жопата, да ги боли по-малко! Войната ще се води до пълната капитулация на Укрите и разпределяне на нейните територии!
107
3
 
2
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
А единствената страна която може да разруши този геополит. капан на САЩ е Русия. Така че проамериканското поведение днес е предателство спрямо бъдещето на България изобщо. САЩ са см ър тници, присъдата им е прочетена, защо и нашата Българийка трябва да е вързана за Световния злодей и да загине с него!
106
2
 
3
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Анонимен 99. Че защо да ги мразим. Да вярно е че политиката на Русия и на СССР беше насочена против българските национални интереси, като почнем он освобождението и стигнем до 9ти септ. 1944., но днес ситуацията е съвсем различна. България е в геополитическия капан на САЩ. И ако Германия в 1915 и 1940 г. признаваше напълно българското желание за национално обединение, и се държаха с нас като с равни, особено в ПСВ, то за САЩ ние сме само територия обитавана от диваци.
105
1
 
3
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
Всички членове на Евроатлантическия клуб, всички западнеещи се дир-ници в България, са предатели и заслужават с м ъ р т н и присъди с незабавно, публично изпълнение! Ще бъда щастлив ако доживея този момент. България се нуждае от катарзис, за да продължи съществуването си! В ЕС е обречена на бавна с м ъ р т. Утре ще останем и без ел-централи, заради екоидиотията на разни пенделгейзери.
104
1
 
4
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
Има ли тука някой, който се съмнява че Крим е руски и че цялата южна част на измислената д-ва Украйна се нарича Новорусия! Да сте чували за кримската епопея на генерал Врангел, национален герой на Русия, Крим е последната педя свободна руска земя, попаднала под робството на болшевиките!
103
0
 
3
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Той, този предател ги продаде на окупатора Грузия, да бомбардират нашите далечни братовчеди по прабългарска линия - осетинците!
102
1
 
4
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
До Анонимен, глу пак, Путин спасява Русия от НАТОвско обкръжение! Путин воюва за освобождаване на свое население, руско, попаднало под робството на чужда държава! Украйна е една измислена държава управлявана от и ди оти! Путин отново ще направи Русия велика, а жалки под ло ги като тебе стават само да бъдат слуги и роби на западните пенделгейзери! ЕС и с м ъ р т за България, не го ли разбрахте вече 30 години!
101
1
 
6
 
! Отговори
о.з. поручик преди 1 година
Казах с м ъ р т на НАТО, с м ъ р т на ЕС. Трябва ли да припомням, че ако войната мине границите на Украйна, руската армия ще спре на Ла Манша, че може и в Ирландия, а нашата Българийка ще бъде окупирана за 2 часа! Както казваше приятелят на Русия, Бисмрак, русите бавно запрягат, но тръгнат ли, нямат спиране! Престанете да дразните Мечока, излезе ли от бърлогата си, жална й майка на изпиздена пенделгейзерска жалка Европа.
100
1
 
7
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Заради ей такива България е разграден двор и няма армия! Национални предатели! Учили са на пълна държавна издръжка във военните училища, бащите им един лев не са дали за храна, отопление, учебници и т. н. И сега за благодарност, предават същия този народ, дето ги е хрантутил.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние и чертежите на ф16 им дадохме, щото са ненужни. Хахаха