МВнР с протестна нота заради пребиването на българин в Охрид

Искат се мерки за борба с престъпленията от омраза срещу българите
Обновена: 20 яну 2023 12:13 | 20 яну 2023 12:13, Елка Василева
37
МВнР с протестна нота заради пребиването на българин в Охрид
Снимка: МВнР

В Министерството на външните работи ще бъде извикана посланичката на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид, съобщиха от външното ни министерство.

Още по темата
На 19 януари 2023 г. гражданинът е бил нападнат, при което са му нанесен тежки физически наранявания. Той е настанен в болнично заведение.

Министърът на външните работи на България Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти. Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.

„Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие,  срещу организацията „Цар Борис III“ от края на 2022 г.“, посочва МВнР.

Нападението от 19 януари 2023 г. се оценява като показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани.

„България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието“, заявява МВнР.  

„Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава, да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека. За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония  не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз“, заключава МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
Дядо ви преди 1 година
Достатъчно е българското правителство да започне да създава пречки пред вноса на стоки от Македония. Или да започне засилени проверки в магазините КАМ. Или даже да поговори с вносителите. Веднага ще престанат провокациите.
31
3
 
6
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Ау нота писали милите. А пратихте ли нотата на дежурния по гише в Брюксел да я одобри? Да не вземе да им се наранят чувствата от ВМРО-ДПМНЕ, че не сме по европейски толерантни към сърбофилите българомразци в тази жалка комплексирана, измислена държавичка.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам , че провокаторите са сърби или свързани със Сърбия. Сърбите държат вързани всички етноси в РСМ , защото влезели в ЕС ще дръпне напред финансово. Пътните коридори и построяването им ще ги свърже с Черно море. Власта в РСМ ще прави контакти с Брюксел . Не с Белград.
29
2
 
5
 
! Отговори
Дони преди 1 година
България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието, заявява МВнР. Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенствотоЧовек е пребит зверски, наште пак латински лакърдии дрънкат...
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глей майтап ше му намерат некоя службичка на бюро
27
2
 
4
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Гледай кво ставъ при Макетата и съ сещай за Окраина!!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урааа, размахахме пръст БЕЗШУМНО. Протестната нота трябва да е подкрепена с възможно най-жестоки санкции!!! По-големи от тези за Русия!!!! Аз лично повече македонски зеленчуци няма да купувам!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ли е отговора на държавата, протесна нота? хахахаххах. БГ е по зле от Сомалия и държавата отдавна вече несъществува. Блато.
24
2
 
4
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Тези не са никакви европейци... Те не знаят яроста на българите до къде може да доведе. Нека не си мислят, че сме бедни и в криза. Допре ли ножът до гърлото, ще бягат през Албания през Адриатика та чак до Мароко.....
23
2
 
6
 
! Отговори
Саруман преди 1 година
Изтегляйне посланника, време е за "To WAAAAR....". Само ще си върнем Охридското ерезо.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФИРОМСКИЯТ Франкенщайн беше заченат в Москва!Тито му е майка,Сталин е баща!
21
2
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Сръбските тайни служби започнаха да прекаляват. За македонците близките години спасение нама ще се разпаднат като държава
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия и Гърция окупират вардарска Македония но България е виновна. Не могат да променят историята и и Яне и Гоце и Самуил са българия а България ги освобождава от Турция.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уже с тоя сайт. Само трият и или исчезват
18
7
 
1
 
! Отговори
интернационалист - преди 1 година
безродник с план и политически проект - всички ВЪН, само Кремъл вътре. Всички са фашисти, да живей комунизъма. След Македония, ще дадем Добруджа на Румъния, Тракия на Гърция и и делиормана на Ердоган. Ура с Москва. Венсеремус-а
17
6
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Българските украинци !Ето това ни доведе евро-атлантизма конфликти и брат срещу брата ! ФАЩ ВЪН ОТ ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ!
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушах оня чук Костадинов как ''протестираше'' по случката в парламента. Дали някой му е обяснил изобщо как и благодарение на кого съществува тази ''държава'' Македония? Да ходи да протестира пред господарите си в мАсква, къдете на времето Македония на е отцепена от България. Разбирате ли сега защо е невъзможно да си български националист и русофил едновременно? Чиста диагноза си е.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестни ноти няма да вършат работа. Тия трябва да се подпалват
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия в Европа само след като развеят български флаг!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 5 е от на Възраждане електората.