Василев: РСМ няма да се присъедини към ЕС докато българите там не са защитени

Македония не е започнала присъединителния процес
Обновена: 24 яну 2023 18:53 | 24 яну 2023 16:38, Нели Христова
147
Василев: РСМ няма да се присъедини към ЕС докато българите там не са защитени
Снимка: БГНЕС

Северна Македония няма да започне процеса си по присъединяване към Европейския съюз докато страната ни не се увери, че българите там са защитени. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в кулоарите на парламента.

"Както знаете, Македония не е започнала присъединителния процес и няма да го започне докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са защитени там", каза Василев.

Думите му идват по повод случая с пребития секретар на българския културен клуб в Охрид.

"В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати и ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, че това не е проблем само между България и Македония, а е проблем на Македония с целия Европейски съюз. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на Европейския съюз и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там", каза още Василев.

Как обаче ще се случи това е въпрос на дипломация според него.

"Това вече не е двустранен проблем между България и Македония, както се вижда. Това е и причината защо македонците идват в България, защо толкова бързо реагираха и арестуваха въпросното лице, което е нанесло побоя. Защото това е проблем между Европа и Македония и ние трябва да мобилизирам цялата европейска дипломация заедно с общ фронт да защитим българите в Македония", обясни още бившият финансов министър.

Обърна и внимание, че за първи път северномакедонският външен министър идва в България, за да се извини за това, което се случва с българите там.

Още реакции от парламента на отношенията ни със Северна Македония вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Лл преди 1 година
Именно за това беше гениално да се приеме Македония в ЕС с опция за вето във всеки един момент и то точно с предложение и рамка от голяма ЕС държава. ЕС не ни вярваха какви са болестни макетата, сега те да се опитат да излезнат на една глава с тях да ги видим. После да не питат пак защо имало вето.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ококорен, кажи си колко милиона ти преведоха от Нексо?
25
5
 
10
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Кирил Петков е човекът направил май-много за обезбългаряването на РСМ.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сакън бе Асенчо, как не ти изсъхна езика за родината да се застъпиш!
23
0
 
4
 
! Отговори
опулен преди 1 година
ти по добре тренирай за затвора след днещните данни за нехо
22
4
 
7
 
! Отговори
КОЙ ЧЕГЪРТА БЪЛГАРИ? преди 1 година
2 ГОДИНИ ХОДЯТ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА И РАЗНАСЯХА БЕСИЛКИ, ПРИГОТВЕНИ ЗА БЪЛГАРИ......... КОИ СА ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ..??....ОТРОВНОТО ДС/БКП....!!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макето пише на латиница, а уж беха създателите на Кирилицата......хахахахаха :))) Нема вече маке, когато засегнеш българин, това значи, че ще ви гоним до последно :)))
20
0
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Така е, затова и няма да започнат преговори за ЕС. Всички простотии и тормоз срещу хората с българско самосъзнание е на показ пред Европа. Ние уж "вдигнахме" ветото, за да не спъваме Албания за Европа заради *** сърбомани, а в замяна вкарахме мониторинга за правата на българите като условие за приемане. Много път имат да извървят от северна македония, те дори не могат да впишат българите в конституцията, камо ли на практика да гарантират правата им.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям македонците и осъждам всякакви нападения и насилие над тях, особено от българи. Само ще кажа, че всеки, който действа против българите, интересите на българите и България, ни е враг в пълния смисъл на думата. Не преживяхме византийци, не преживяхме хуни, араби, османци, нацисти и комунисти, за да ни тъпчат някакви случайни ceлянета-биячи, които си мислят, че имат права над нас и историята ни!
18
1
 
6
 
! Отговори
ПП ЧЕГЪРТАТ БЪЛГАРИ. преди 1 година
ДА НЕ МИ СЕ ПРАВЯТ НА ДЕМОКРАТИ.....ШАРЛАТАНИТЕ,ВЪН..!!
17
3
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Опитва се пак да извлече някакви дивиденти от неща с които няма нищо общо. За всичко това да целува ръка на Бойко да не си цапа устата с мрасотии . Всички помним как се криха за македония и как Борисов с една пресконференция обърна позицията на България . Срамно е Василев това твоето.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те попаднаха в собствения си капан, така ние ще излезем с чисти ръце :))) Ако ни питат западняците, що ги ***, имаме солидно основание за това :)))
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 - По-скоро ще изтилат извън македония всеки, който не им отърва, ще минат 2-3 години и ще кажат, *** няма проблем. ЕС иска македония, не защото много ги обича, а защото не иска да го оставя за Русия или Китай. Има нова геополитическа реалност.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некви скинари бият българи, трошът наред клубове и паметници, уж за дружбата помежду ни, горят ни знамето, наричат ни фашисти, скапват жувота на сънародниците си, които са имали "наглостта" да са само приятели с българи ... А правителството им чарряи очи и произнася една и съща реч, дето сигорно е на някой шаблон вече, без да орави нишо по въпроса! Да са живи, здрави и щастливи мирните, нормални македонци! Но с тея другите гoвeда, дето безчинстват така, няма да се разбереме
13
0
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Чета и невярвам даже в мексико вече не искат бьлгари , можете ли да си представите
12
1
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Доста добър ход на българската дипломация. Съжалявам, че не можеш да го разбереш. Ама то не е за всеки, на сърбоманите по вардаро им скроихме шапка. Сега проблемът на македонските граждани с българско самосъзнание е проблем за целия ЕС. И българомразците там се омазват всеки божи ден и това е видно за всички. Нещата бавно ще се променят. Дотогава хейтърите и ксенофобите вън от Европа.
11
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Асенчо още си мисли , че от него и парапето нещо зависи - бяхте фактор в политиката ама герб ви прекара без машините ще сте при дай бг
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф фурнаджийке ... Вече се чъдите откъде да закачите вот ... Асене! Ари на бас *** няма да стигнете 16%!
9
4
 
19
 
! Отговори
преди 1 година
Късно е чадо. Вие приключихте когато подписахте за Македония. Отивате си. След изборите други партии ще оправят и вашите каши и ще сложат нещата в ред. Вие се го мислете. Поздрави орСиднейАавстралия
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2, ветото не е вдигнато, а им беше позволено само да започнат преговорен процес! България може да върне ветото винаги когато прецени че Македония нарушава условията на добросъседство