Посланикът ни в РСМ: Нарушен е диалогът между двете страни

Н.Пр. Ангел Ангелов засега няма да се връща в страната
26 яну 2023 20:28, Нели Христова
20
Посланикът ни в РСМ: Нарушен е диалогът между двете страни
Снимка: БГНЕС

Моето завръщане в Скопие ще бъде преценено от съответните институции в България. Това заяви посланикът на България в РС Македония Н.Пр. Ангел Ангелов пред БНТ.

Той направи този коментар по повод на вчерашната новина, че нашият посланик в РСМ няма да се завръща в страната, докато в нашата югозападна съседка не настъпи истинска промяна. Посланикът ни беше извикан за консултации в МВнР след тежкия побой над македонския българин Християн Пендиков, секретар на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III".

Посланик Ангелов заяви, че е нарушен диалогът между двете страни. "Ако ние казваме и обръщаме внимание, че има проблем, а от другата страна казват, че "няма проблем, нашата държава е идеална", то ние няма как да се разберем", каза той и добави, че някаква деескалация трябва да се постигне, и тя трябва да адресира страховете и проблемите на българите в РСМ.

"За 30 години нашите отношения с РСМ са синусоида - и в момента вървим надолу, но трябва да качваме нагоре по пътя - двете държави сами трябва да възстановим доверието помежду си. Защото то е изгубено, и трябва да се възстанови", допълни посланик Ангелов.

Той подчерта, че каналите за комуникация не са затворени, напротив - те са отворени, както на равнище посланици, така и на равнище министри, така и на премиери, така и на президенти.

"Трябва да се адресират проблемите, и например - ако видим едно бързо производство и осъдени, - тъй като основният проблем е че и при двете нападения в клуба в Охрид не бяха задържани извършителите и осъдени после, - искаме да се покаже, че тези действия не са ненаказуеми, а напротив - наказуеми са", каза още българският дипломат.

Посланик Ангелов заяви, че нормалните хора в РСМ не коментират трагедията с Пендиков, защото се страхуват да не пострадат. Той изрази съжаление, че негативното говорене е взело връх и всички добри неща, които България е направила са „потънали“.

"Всичките добри неща потънаха, изместени от радикално говорене. Направихме така, че РСМ да е с реална диверсификация на газовите доставки. Благодарение на нас „Газпром“ вече не е монополист там. Открихме нова сграда на Културно-информационния център, за да бъде културата мост. Имаше 7 театрални постановки. Направихме голям бизнес форум, за да отбележим, че стокообменът е на 1 млрд. евро. Всички тези елементи бяха потиснати от това радикално говорене", заяви посланик Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диалог никога не е имало! Ние говорим едно, те говорят друго. Ако някога привидно кажат нещо което да съвпада с нашето виждане за света после си отиват обратно Макеландия и се отричат от думите си веднага. Заев що го махнаха? Щото викаше дайте да не се мятаме на история от непотвърдени факти и бум вече няма да си премиер.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как така цяла РСМ е отговорна за действията на трима криминалци, а България не е за действията на български евродепутат Джамбазки и депутат Костадинов?!?
10
0
 
7
 
! Отговори
Роналд Македоналд преди 1 година
Изгонете всички макетя, които заемат тук пазари и работни места за да пращат на лаещите пcета там! Не искаме тази пасмина тук!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Мир мир преди 1 година
Аз за македонците се притеснявам ако ние ги търпим във момента албанците няма да ги чакат дълго!! Най лошото е че албанците ще свършат нашата работа и ще ни поднесът като подарък половин Македония после а ние гледам всяка седмица опашки от българи към Сърбия всяка седмица и ходят да им се молят там на тези простаци дето ни биха забили ножа винаги!!
8
1
 
6
 
! Отговори
ре преди 1 година
не ние тряваме на македония тя трява да иска наз ние от тях няма какво да земем ни имат море ни имат икономика вьшловци сьс голямо сьмочусвие да си седат затворени от едната страна албания от другата сьрбия от тая бьлгария те няма излас на никаде какво да ги мислим затваряме границата и тия овисат като прани гашти няма какво толкос да им се пазарим гьрците добре се оправят с тях като искат да се казват македонци нямат място в евтропа и толкос така ли казаха гьрците и така стана
7
2
 
6
 
! Отговори
П.Ковачев преди 1 година
За две години Радев това постигна. Намесваше се и тук.Затова сме на това равнище. Най -вредният президент на България.
6
1
 
9
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Ай стига с тая Македония! Славните ви деди дотам са я докарали с подвизите си по бойните полета! Вместо обединение - античен сепаратизъм! Зазидайте ГКПП и приключвайте всякакви взаимоотношения! Голяма работа - Македония!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късайте дипломатическите отношения и оставете тази орда да гние в землянките.
4
3
 
0
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До АнализаторНяма македонци в България!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УжасГлупости! Нищо общо !
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частна военна компания Кукубенд набира персонал за Чалгарска специална операция в Македония.
1
1
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Така се започна и с Украйна, преди 9год.