Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори

Мнозинството в 48-то НС било само на хартия
31 яну 2023 20:08, Нели Христова
79
 Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори
Снимка: БГНЕС

"Липсваше реално желание от мнозинството в 48-ия парламент. Имаше желание, но само на хартия. Така че хартията ще си остане ключова дума". Така зам. председателят на парламента Никола Минчев обясни в "Лице в лице" по bTV решението на НС да отложи приемането на механизма за разследване на главния прокурор.

Относно обвиненията, че законопроектите са противоконституционни, той припомни, че това може да реши само Конституционният съд. А работата на парламента е да приема закони във вид, в който не смята, че са противоконституционни.

"Колегите от ДБ внесоха законопроект, върху който беше работено още по време на кабинета "Петков", още в първия ден на парламента. Под мотото, че че се чака и законопроектът, разработван от министър Зарков, разглеждането му се забави", припомни още Минчев.

Той обясни и че по време на закритата част на днешното заседание е било съобщено, че вече има изготвен общ законопроект. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче са отхвърлили предложението за съкращаване на срока за предложения между двете четения.

Относно антикорупционния закон Минчев пък припомни, че предложението за удължаване на срока между двете четения дойде от "Възраждане". И обясни, че те не са имали нито едно такова.

Другият важен закон, свързан със съдебната власт, който депутатите трябваше да приемат, бе за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Такива бяха внесени от ДБ и от Министерския съвет, но бяха отхвърлени с мотива, че трябва да се прецизират. Затова ГЕРБ написаха нов, който бе приет миналата седмица.

"Не е целта да си отхвърляме един на друг законопроектите, за да се закичим сами, а в крайна сметка да свършим нещо добро", обясни Минчев.

Трите партии в коалицията "Демократична България" вече се обявиха за общото явяване на изборите с "Продължаваме промяната".

"Целим да си върнем първото място на тези избори. С това ще дойде възможността да вземем първия мандат за съставяне на правителство и да наложим дневния ред", обясни Минчев целите на широката формация.

Според него различията между "Промяната" и ДБ са преодолими с разговори, а важното е, че са рамо до рамо в борбата с корупцията, което той определи като най-големия проблем на страната.

Той коментира и охлаждането на отношенията им с левицата: "С оглед на доста ключови гласувания в този парламент, разговорът с БСП бе доста затруднен. И по отношение на Изборния кодекс, и на съдебната реформа. Винаги може в разговор да се намери пресечната точка, но имаше гласувания в този парламент, които доста ни отдалечиха от БСП, за което съжалявам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kвo nъpвo мяcтo бe, Mинgжeв? Шe иrpaeтe бapaж c ДБ-тo, зa Б-rpyna...
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да сте млади, може да твърдите, че сте от Харвард, но реално не сте мръднали и стъпка напред от старите маниери по оплюване на конкуренцията, мръсотийки и селкси номерца от времената описани ще от Вазов, Елин Пелин иии ами Алеко Константинов в кръвта ви е малодушието, злобата и завистта ви затриха проекта, сами сте си виновни.
15
3
 
37
 
! Отговори
haha преди 1 година
тая пършива мишка, единственият уволнен досега председател на Народното събрание, поради некадърност и некомпетентност, седнал да дава акъл и да предсказва бъдещето. Егати смешниците. Тия трябва да бъдат изгонени с тояги и камъни от страната.
14
2
 
38
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Момченцето с пискливо гласче пак е настинало. Какво първо място? Това, което дължите на мадурките ли сънуваш? Ако се обедините може да прескочите с ристе, иначе може и двете партийки да глътнете вода и да сте при слави. Където си ви е мястото, впрочем.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли, само ПП и ДБ са "проевропейски и демократични" партии в България. Останалите не са, така ли? ГЕРБ е уважавана членка на ЕНП, а ДПС са членка на Европейския либерален съюз в ЕС. КючукДПС многократно е удостояван със звания на европеец, допринесъл за демокрацията. Не само твърде преувеличена е самооценка на ПП,ДБ, но и нереална. ПП са никои в ЕС. Насадиха се, като пачи яйца в чуждо гнездо, ту в това на БСП, ту на ГЕРБ. Време е да се омитат.
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще говоря с Киро Шоумена, председател ставам аз.... става той.
11
2
 
33
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Приказката за лъжливото овчарче дали са я знаят.Много хора и мен , ги лъгахте два пъти , трети път няма има, из *** мници.
10
2
 
29
 
! Отговори
сомнамбул преди 1 година
Тоя сънува ли? Събудете го!
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз ли е мъжката Лена?
8
2
 
25
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
ей тоя псивен един ден отивам за работа и ги гледам в Кючука в Пловдив се разхождат там нещо покрай изборите и така ги наляхме всички там ,само дето на бой не им скочихме !Аз бях с антинатовската ми тениска и му се наврях на тоя в лицето и му казах "Гледай *** " ония ми се хили ,като пасивният дето е и след ,като ги напсувахме всички так ,викахме им предатели какво ли не и се изнизаха набързо ,след като видяха за каква народна обич става въпрос !
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най много да се върнеш в адвокатската кантора да разнасяш папки и кафета пискливо гласче.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Услади ви са властта парапети, пет звездни хотели :)
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заблуден човек!!! Жалка картинка!!!
4
3
 
24
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Уф, дайте им на тези да направят още веднъж правителство и след като отново съсипят всичко в държавата да се разбере, че не стават и се отърсим и от тази шарлатания.
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киру така каза предния път, после каза че очаквал повече
2
1
 
39
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
И какво като си го върнете? Като гледам с това ваше обединение скъсахте връзка с всички останали партии, така че с кого ще се коалирате, защото вие няма да имате мнозинство.
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Paзkapaй ce!