БСП не почетоха паметта на жертвите на комунизма в НС, напуснаха залата

ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл
1 фев 2023 10:31, Нели Христова
210
БСП не почетоха паметта на жертвите на комунизма в НС, напуснаха залата
Снимка: БГНЕС

С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна парламентарния ден. Позициите обаче бяха изчетени в отсъствието на БСП, чиито депутати напуснаха залата.

Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 г. изрази председателят на СДС Румен Христов.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", заяви той. Освен изброяването на убити и изчезнали, той включи и Възродителния процес. Опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията от комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор, заяви той и призова за едноминутно мълчание.

Людмила Илиева от ДБ повтори историческата справка от Христов и обяви, че след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, "чийто опит да им се придаде легитимност бе Народния съд".

Станислав Анастасов ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл. "За този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. са изпълнени по т.нар Московско примирие. Много са престъпленията на комунистическия режим", смята той.  И посочи, че целта не е да се обвинява конкретна партия. "Независимо под какво име е замаскирано , трябва да изобличаваме всеки режим, който се опитва през саморазправа с неудобните, с онези които защитават човешки права и демокрацията, търси начин да ги унищожи - дали през убийства, изследване или притискане да мълчат. Няма да позволим да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои да използват същите прийоми", каза Анастасов. И той поиска минута мълчание в памет на жертвите и героите на съпротивата, като д-р Ахмед Доган. След което се присъедини към искането на минута мълчание и покани депутатите пред паметника в памет на жертвите на комунизма пред НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Точно така, Сандо! И не само са вкарали България във война, но са присъединили към фашисткия тристранен пакт, обявявайки война на Англия и САЩ. Резултат са английските бомбардировки, сриването на София със земята и множество загинали деца, жени и старци. Защото тези "народни" представители, извършили това национално предателство, са отявлени фашисти, на които не им е пукало за народа, а са преследвали собствена финансова изгода - сервилни и цинични предатели и блюдолизци!
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ден трябва да се празнува като ден на денацификация на България. Прочистили са тези, които се продадоха на Хитлер. Съжалявам невинните, но повечето са си го заслужили.
40
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад 90% от младите живеят прекрасно под наем... Само тук aборигените дават едно ремарке с пари от банката за тухли и хоросан...
39
4
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами БСП няма как да скъса с наследството на БКП и да се обяви за реформирана европейска партия, ако не осъди жертвите на Комунизма и не ги почете, и без това историята приравни престъпленията на хитлеровия фашизъм с тези на сталиновият Комуно-фашизъм и нацизъм, а и в България тези жертви са много повече, от убитите *** взривявали църкви, извършвали диверсии и политически убийства, обирали мандри и так далее в полза Коминтерна, които сами са се постовили извън закона в тогавашна България...
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България все още избира БСП и й отрежда челно място в управлението.....наследниците на тези, които избиха хиляди невинни хора в лагери като Белене, по нареждане на съветската диктатура. В нормалните бивши соц. страни комунистическите партии бяха забранени и имаше лустрация. Това говори без думи за бълг. народ и неговите "ценности".
37
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бай Тошо България беше на първо място в света по отношение собствено жилище на глава от населението. На първо мястооо!
36
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 41 Затова всяко семейство имаше собствен дом, а сега една трета живеят под наем.
35
17
 
10
 
! Отговори
същото преди 1 година
Представете си сега народът пак да вземе неюата в свои ръце, да осъди костовизма и мутрите , да възтанови икономиката и да повиши населението.После след 45 г оцелелите костовари да се завърнат политически и да кажат, че бил избит цвета на нацията.А оцелелите внуци на Костов да си искат къщите и земите.
34
1
 
12
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Другарите разпределиха държавната баница и станаха бизнесмени, индустриалци..., но за пред електората се борят с капитализма и тачат "Народния" съд?
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 36 Истината боли ли, еврогейтачета? Знам!
32
14
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Пенсионер, пубер жалък, при бай Тошо даже римляните не бъркаха в кофите за бoклуk, a сега българи с образование даже ровят в кофите.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има го в софия
30
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, избит бил "цвета на нацията"? Кой цвят? Все депутати и министри вкарали България във война. Все едно сега да има съд и да избият Кирил Петков и Бойко Борисов и после ще говорят "цвета на нацията".
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме братя и няма да има помирение, докато този ден не е в памет на всички загинали след Освобождението! Ниме преди 9 ти септември не е имало убийства? А Гео Милев, а Вапцаров, а Хербст?Но днешните влечуги искат да разделят, а не да обединяват народа и за това непрекъснато се пъчат с някакъв антикомунизъм Да не говорим за турците, които спретнаха етническа антиконституционна партия и се тръшкат за възродителния процес, а мълчат за гара Буново! Като тук не им харесва знаят пътя!
28
9
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
избитите са вкарали България в световна война и поредната национална катастрофа. Тия в параламента ако продължават и те дайстват както до сега и тях може да ги сполети Народен Съд
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо лицемерие :) Целия елит - избит. А сега новия елит, всъщност са каманисти, които честват зверрствата на каманистите... логическа грешка! Или не е избит целия елит, или сегашните са лицемери.
26
3
 
8
 
! Отговори
ЯМХ Путкин преди 1 година
Синовете и внуците на националните предатели от БКП/БСП са също национални предатели. Само реципрочен Народен съд е необходим, така тази u3меm, никога повече не получи власт и присъствие в Народното събрание.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реабилитираха фашизма! Викат му демокрация. А "цвета на нацията" е потънал в кражби и лъжи. Откровено плаче за нов Народен съд, иначе безнаказано ще изпрати останалите живи българи и България в небитието!
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БКП_БСП. Са убийци и наследници и защитници на убийци достойни слуги на дявола ще си получат наградата лично от дявола в Ада очаква ги незабравими моменти с огън жупел и още нещо горещо тези сатрапи
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоо с тая странна прическа още си кара ладичката и скцията му от едно време пълна с кристални чаши да стане се обръсне пиян сдс сдс вехтошарска история