ЕК ще подкрепи морските ни летища с 5,8 млн. евро

Средствата са подкрепа заради войната на Русия в Украйна
10 фев 2023 00:15, Йоана Цонева
24
ЕК ще подкрепи морските ни летища с 5,8 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри 5.8 млн. евро българска държавна помощ за летищата във Варна и Бургас като подкрепа заради войната на Русия срещу Украйна.

Това става възможно, след като ЕК одобри мярка съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи, която сочи, че икономиката на ЕС изпитва сериозни затруднения.

Помощта ще бъде под формата на отсрочване на плащането на концесионните такси, които управляващото дружество "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД дължи на българското правителство, което е собственик на летищната инфраструктура.

Мярката ще подпомогне двете летища в справянето със спада на работата след затварянето на украинското въздушно пространство, както и на европейското въздушно пространство за руски самолети.

Отсрочването на плащането ще бъде предоставено не по-късно от 31 декември 2023 г. и ще бъде с продължителност две години. ЕК е установила, че лихвеният процент е в съответствие с минималните равнища, определени във Временната рамка при кризи, което позволява въвеждането на българската мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Жълти стотинки! преди 1 година
Колко милиарда дадоха ЕК на Гърция,Португалия и Испания?!? Толкова ли нямате усещането,че ни вземат за втора ръка хора и открито ни гаврят? Няма такива лицемери,баце!
21
4
 
3
 
! Отговори
Иван Х преди 1 година
От коментарите става ясно, че на руските *** е спусната команда, че трябва да се плюе по ЕС на всяка цена :) Колко по-хубава е Русия, може да те убият, но пък *** ще получи кожено палто! Ето това е помощ, какви са тия летища и глезотии?!А иначе, естествено, че ще се компенсират летищата заради пандемията, още преди години беше решено това.
20
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 година
първо, отсрочване на такси не е помощ, второ, да си запишат помощта за следващите 10 г, трето по евтино и ефективно ще е ако махнат санкциите.... но евро чиновник с работодател Пентагона .... освен да засере още нещата друго няма да стане. Тези летиша ще затворят скоро.... а помощта е само, защото с немска концесия
19
9
 
2
 
! Отговори
Иван Х преди 1 година
Толкова глупости в коментарите отдавна не бях чел!Мярката е отдавна предвидена и нормална за всички летища в ЕС, които са засегнати от липстата на туристи през двете ковид-години. Всичко друго са интерпретации в стил Копейкин.Бай *** зорлем няма да стане европеец, дърпа си го към Анадола или поне към Подмосковието :(
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, те тимаджийте иначе гладни ще останат
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от там ли ще се води войната с Русия вече?
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Христо Христов: Естествено! Целта на ЕС беше да отнеме властта от блгарските правителства на Беров/Виденов през 90-те и да ни закара при джендърите. Логично е всички евроатлантици да са и анти-българи.
15
1
 
17
 
! Отговори
111 преди 1 година
Отново лапаница за варненското трибуквие!!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Концесионер на летищата е мафията "Тихомир, Иво и Марин", Фрапорт е само димна завеса.
13
3
 
11
 
! Отговори
комисията преди 1 година
Еуропейска като ни позволява на немските концесионери да не им търсим полагащи ни се пари дали им пречи да си изнасят печалбата към Германия?За същите тези две години.Ама немския капиталист и дребни инвеститори не бива да остават без печалба.Ние ще чакаме да им дойде кефа да си платят.На такива нашите продажни управленци им викат "стратегически инвеститори".
12
4
 
10
 
! Отговори
От мен преди 1 година
Излизайте от Евросъюза и без това *** европеец няма да стане.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук европейски пари няма! Не разбрахте ли? Европа ни позволява да отсрочим НАШИТЕ вземания, което го считат за държавна помощ за концесионера! По същия начин ни лъжеха, че не даваме стотинка за украинците, пък вчера или оня ден ОТНОВО гласуваха не знам колко си милиона за изхранването им в следващите месеци. И да, отново беше от български пари. Само на мен ли ми се струва, че живея в някаква лудница?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите са на ЕС те да им плащат за цитирам "Мярката ще подпомогне двете летища в справянето със спада на работата след затварянето на украинското въздушно пространство, както и на европейското въздушно пространство за руски самолети."
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Европейската комисия одобри 5.8 млн. евро българска държавна помощ за летищата във Варна и Бургас"----------Колко благородно че ни разрешават да използваме парите от държавния си бюджет за собствените си летища. А ще разрешат ли да отида до тоалетната?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите пак захапаха гранита! Нарочно пиша българите, не България, защото богатите българи чрез малка коректура на данъците ще снесат машко повече данъци и работата е оправена, така че накрая на годината като дойдат парите на ЕК ще има за много премии! На бас!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чете: ЕК ще подари 6млн на Tимaджии. А ние с данъците си ще възстановим парите на ЕК.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 Гавроши, пррошляси, скитници ровещи по кофите и така нататък.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не плащат да им се прекрати концесията, а парите от ЕС да ги дадат за болни български деца и възрастни. Тоя концесионер на кой е собственост, че Р=ЕС му плаща концесията? Вонни на корупция от Брюксел.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Докато руснаците се справят сами и развиват собствена икономика, ние живеем от подхвърлени трохи. Как им викат на такива?" - Поколението на дедо е фалирало 3 пъти, а гърците... Ние да не сме по баламуги от тях? Като фалираме ще продадем некое пристанище на китайците туко виж ни построят магистрала да си пренасят джунджуриите към запада. Win-win всичко пито платено. Да теглят още 5 заема ако искат. Черпя ги по черта бело сите банкери, че мен ме мързи да се друсам, а инките и те треа да ядат.
3
1
 
7
 
! Отговори
09 преди 1 година
На кого помагаме че не мога да разбера. На фрапорт или на България. Пише за отсрочка в плащането към българия. Няма плащане няма изпълнение по договора следва следващия който може по добре тея да плащат неустойки.