Нинова: Показахме, че държавата може да бъде добър стопанин

Не допускайте някой да твърди, че БСП е изневерила на собствената си идеология, апелира тя
Обновена: 11 фев 2023 14:22 | 11 фев 2023 14:10, Йоана Цонева
127

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Показахме, че сме че държавата може да бъде добър стопанин, след като БСП ѝ върна ролята в обществените отношения", посочи в политическия си доклад по време на заседанието на 50-ия конгрес на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Ние опровергахме неолибералния модел на изтегляне на държавата от ключови сектори", заяви тя.

Не допускайте някой да твърди, че БСП е изневерила на собствената си идеология, апелира лидерът на левицата.

Нинова призова за смислен разговор за това накъде вървят като партия. Тя декларира, че виждат настоящото и бъдещето на България като част от общия ни дом – Европейския съюз.

Според нея при справянето с енергийната криза и след войната в Украйна се е засилила ролята на националната държава. По думите ѝ махалото тръгва от крайно либералното към крайно националистичното, а успоредно с това се засилват и консервативните тенденции и обръщането на хората към семейството и вярата.

Нинова посочи, че има проблем с Партията на европейските социалисти и що е модерно ляво. По думите ѝ те припознават Истанбулската конвенция и "третия" пол. От години сме подложени на огромен натиск, ние от БСП да приемем Истанбулската конвенция като модерна лява идеология, каза Нинова и коментира, че това не е спряло скритото и подмолно прокарване на "джендър идеологията", докато се стигне до решението на Европейският съд по правата на човека, който я приема за допустима в училище.

В уводните си думи Корнелия Нинова отбеляза, че светът се е разделил по три линии – първо по въпроса за войната и мира, второ - по въпроса за лявото и дясното, трето - по въпроса за глобално-либералното или консервативното и националното. За нас, българските социалисти, е ключово днес да дадем отговор къде стоим по тези въпроси, чии интереси защитаваме и на какви компромиси сме готови, каза тя.

Нинова припомни, че Националният съвет на БСП е осъдил агресията в Украйна. Това е опустошителна за целия свят война.

Корнелия Нинова заяви, че ясно и категорично през цялото време ще апелират за неутралитет на България, да не се предоставят оръжия, да спрат военните действия, да се преговаря за мир.

Нинова отчете, че най-тежко въпросът за войната и последиците от нея се отразиха на енергетиката. Най-тежко се отрази енергийната криза на цените, на инфлацията, на продължаващото обедняване и растящите неравенства.

Лидерът на БСП фокусира вниманието върху два актуални въпроса – закриването на въглищните централи и бъдещето на ядрената енергетика. Ние в България сме изпълнили ангажиментите си за въглеродните емисии и въглищните централи не трябва да се затварят. От много отдавна сме радетели на ядрената енергия, посочи Нинова.

Ние държим да се развива ядрената енергетика и чрез изграждане на новата мощност и чрез развитие на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, добави лидерът на левицата. Корнелия Нинова заяви, че ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат българската ядрена енергетика, българския икономически живот и живота на българските домакинства.

Ние сме националноотговорна партия, защитаваме българския национален интерес, ние сме партия на мира, искаме мир, сигурност и спокойствие, посочи Нинова.

Относно твърденията за участие на БСП в износ на оръжие за Украйна, Нинова каза, че докато са били част от правителството на Кирил Петков, БСП е била спирачката за износ.

Мантрата „няма ляво, няма дясно" показва дълбоко неразбиране на идеологическата същност на партията, каза Нинова. Тя коментира, че напоследък десни правителства провеждат лява политика. По думите на Нинова това е резултат от кризите. Ние сме автентична в идеологията и действията си, последователна лява партия, отчете Нинова.

Още по темата
Тя посочи, че в последната една година БСП е реализирала мащабна лява политика, каквато не е имало в България от много години. В коалиция с десни партии не допуснахме нито една дясна мярка, каза тя.

Ние, българските социалисти, защитаваме интересите на работещите и работещите бедни, добави Нинова. Тя отчете увеличението на минималната работна заплата, увеличението на сумите за ваучери за храна, безплатните детски градини и ясли, връщане на данъците за работещи родители.

Ние защитаваме социалнослабите, интересите на възрастните хора, заяви Нинова и попита коя друга лява партия е правила това в сложна коалиция.

По време на нашето управление България за пръв път в историята си се нареди на първо място по индустриално производство, отчете лидерът на левицата и посочи, че са оставили финансово стабилна държава с резерви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Другарко Нинова не е ли време да минете в пенсия.Дайте път на младите социалисти да извършат революцията и да си върнем държавата.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко което Маркс прогнозираше за рухването на загниващия капитализъм днес се случва пред очите ни на запад. Всичко става все по-зле и по-зле, и нямат алтернативен икономически модел, нямат ресурси и енергии, зелената сделка се оказа тотален провал. А нашите самонарекли се социалисти и Нинова не предлагат нищо по различно от останалите наши и западни слвовоблудци.
53
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 54 СССР: ти явно си отличника на курса за комсомолски лафаджия! Я обясни как капитализма изкарал само 30 години като още от създаването си комунизма се бори с капитализма? Ако незнаещ капитализма е от 19 век, а това, че цоцализма с мъка изкара 70 години е факт! Защото цоца върви прекрасно докато има какво да канибализира и после ако може да взима кредити, че да изкара поне едно мързеливо поколение ще годе нормален живот по стандартите на човечеството от 5 поколения назад.
52
0
 
5
 
! Отговори
БАБИКЯН преди 1 година
ДРУГАРИ, ЩО НЕ НОСИТЕ ЯЙЦА ЗА ХВЪРЛЯНЕ БЕ? КАКВИ СТЕ ТАКИВА РЕВОЛЮЦИОНЕРИ? НИЩО НЕ СТЕ НАУЧИЛИ ОТ ДБ, ИТН И ПП. САМО С ПАРТИЗАНСКИ ПЕСНИ НЕ СТАВА. НОСЕТЕ БЕСИЛКИ, КОВЧЕЗИ, СЛАМА, РИБА И ДР!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от две-три години държавата е като БСП, разграден двор, всеки се бори за кокала и друго не го интересува, рай за крадците
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евросъюзът без следващо ограбване на Русия физически не може да оцелее. Сега има потенциал да преживее още няколко години, все още са богати, но ако Русия на бъде унищожена и разграбена ЕС е мъртвец икономически. ЕС загуби трилиони и може да си позволи да загуби още трилиони, да, икономиката да пострада сериозно, но когато Русия бъде разрушена тези трилиони ще се възвърнат десетократно - на това се надяват. Уви, напразни надежди.
49
0
 
1
 
! Отговори
Улрих Бек преди 1 година
Аз предвиждам промяна в поведението на Меркиавели след изборите и отдаването на по-голяма тежест на социалните политики. Доколкото познавам Меркел и нейния стил, неслучайно сравнен с макиавелистките принципи, съм убеден, че тя ще направи всичко възможно, за да спаси еврото, дори и с отказ от досегашната политика на спестявания и орязване на социалните разходи. Това днес е и начинът да имаме европейска Германия, а не германска Европа, припомним ли някогашната мечта на Томас Ман.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Корнела какво постистини дрънка ... на черното вика бяло и окото и не трепва.
47
1
 
3
 
! Отговори
Улрих Бек преди 1 година
Достатъчно е да ви дам пример с лицемерното разпределение на тежестите за борба с т. нар. криза. Банките, които би трябвало да фалират, бяха спасени с типично социалистически държавни и дори наддържавни мерки. След това обаче, за да компенсират разходите, държавите прехвърлиха тежестите върху по-бедни и все по-многочислени прослойки със съответни ограничения за социални разходи - за пенсионери, безработни, студенти, работещи. Нали трябваше все някак да оправдаят този държавен социализъм спрямо банките. Това е нещо, което винаги ме е учудвало - всички т. нар. правилно мислещи политици се правят
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55. "измите" зависят от конкретното население, което ги употребява. При нас никакви "изми" не виреят. Има един, но той започва с "Идио" и завършва на "тизъм". Затва и "капитализма" беше добре развит и работещ докато корпорациите не взеха връх и го превърнаха в някакво античовешко чудовище. Може би това е последния му стадий не знам... За "социализъм" е необходимо здраво добро честно общество в което всеки е загрижен за другия, а такова засега няма.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капитализма работи добре с ограбване на други страни за евтини енергии и ресурси и с евтина работна ръка и постоянно увеличаване на производството. Иначе рухва, което се вижда сега.
44
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не е получила нови доставчици на гориво и не се очаква да има такива в бъдеще.
43
1
 
5
 
! Отговори
ПОСЛЕДЕН ВАЛС... преди 1 година
ДОВЪРШИ ГИ ДРУГАРКО КОРНИ! ТИ МОЖЕШ! И КРУМЧО МОЖЕ, ДАЖЕ ОЩЕ ПО ДОБРЕ ОТ ТЕБ!
42
0
 
2
 
! Отговори
Улрих Бек преди 1 година
Става дума за реабилитация на идеята за държавата на благоденствието и социалната сигурност в европейски мащаби, а не само в Германия, например. Тук, разбира се, възниква въпросът кой ще финансира подобно начинание. Досега тези неща се решаваха обикновено с национални данъчни системи, но вече виждаме как във все повече европейски страни, не само социалдемократически, набира сила идеята това да става чрез много по-строг регламент на транзакциите, регулация на банковия капитал...
41
4
 
2
 
! Отговори
СССР преди 1 година
СССР изкара 70 години и имаше забележителни постижения. А капитализма и 30 години не можа да изкара, добрите времена бяха от 60те до 90те, от края на 90 само упадък, а сегашната криза е вече краят.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, народа е уморен от днешните политици и това значи в голяма степен и от теб. Време е да си ходищ. Оставането ти като лидер и като основен политик няма да е добре за БСП. Може би ще го осъзнаеш след изборите, но ще е късно. Защо политиците винаги пренебрегват вятъра на промяната и се държат за гнилия пън на властта като удавници до последно....
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би звучи старомодно, но това което аз знам,че капитализмът не е последният стадий на човечеството.Стигайки до апогея си,капитализма преминава в социализъм.А последствие той преминава в комунизъм.Затова и казват,че бог е комунист.Пред него всички са равни
38
1
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До ПроСоТо, неграмотен си! Виж си писанията. Пълни са с грешки. Не заслужаваш да ти се дава! Така е честно!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе аз не знам някой от запада да бега в източна Европа, а всички от източна Европа бегат да слугуват на запад. Що така, не се ли живее добре в източна Европа при капитализма, вече 35 години капитализъм.
36
0
 
2
 
! Отговори
Улрих Бек преди 1 година
Тъкмо онези, които попадат под конкуренцията на работници от други нации, се виждат много застрашени от тази реалност на неолиберална Европа. И естествено реагират изолационистки. Ала тъкмо тази друга Европа, за която аз говоря непрестанно, трябва да гарантира правата на всички работници, а не да привилегирова едни за сметка на други и да провежда егоистични политики, делейки държавите на развити и неразвити, първа и втора класа

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe