Гюров: Все още може да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.

"Не може да се говори за задкулисни решения при реденето на листите на ПП-ДБ"
Обновена: 19 фев 2023 14:33 | 19 фев 2023 14:30, Елка Василева
52
 Гюров: Все още може да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

"Има решение на Народното събрание, което ясно казва, че служебното правителство трябва да направи всичко възможно, за да може България да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2024 г., а това означава и да поиска от Европейската централна банка конвергентния доклад. Ние мислим, че това все още може да се случи, има време да се направят всички подготвителни стъпки, за да може това да се случи". Това заяви пред БНР Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Още по темата
Гюров подчерта, че България е сред страните с най-добри показатели в Европа по критерия за съотношение дълг към БВП, както и бюджетният дефицит, който е в рамките на Маастрихтските критерии.

"Успяхме да покажем, че в България може да се реализира една широка социална програма, да се подкрепят бизнесът и гражданите, а в същото време бюджетният дефицит да бъде под 3%. Това повдига интересния въпрос, ако това не се е случвало досега, къде са отивали тези средства?", каза Гюров.

По думите му ПП остава с ясната цел за присъединяване на страната в еврозоната във възможно най-кратки срокове.

Андрей Гюров постави въпрос защо КЗК не е направила нищо, за да се справи с монополното положение на "Лукойл" на българския пазар и защо 10 години тази компания не е плащала нито лев данък.

"Може би защото играеше карти с управляващите. Това са натрупани неща, които са повлияли на ситуацията на пазара на горива в България. Ние направихме първи важни крачки, за да се освободи този пазар и да може тази компания да започне да плаща данъци в България", каза Гюров.    

Според него това, че в социологическите проучвания ПП-ДБ има преднина от 1% пред ГЕРБ-СДС, означава, че тази разлика е около 10% и добави, че досега резултатите на ПП и ДБ винаги са били подценявани в изследванията на обществените нагласи преди изборите.   

"За нас е важно не кой и от коя формация заема мястото на водач в листите на ПП-ДБ, това са избираеми позиции, които не променят състава на хората, които ще влязат в парламента. За нас е най-важно на преден план да излязат смислени хора със смислени каузи, в които хората да могат да се припознаят и да им вярват. Устойчивите решения се вземат, когато всички мнения се сложат на масата", обясни Гюров и подчерта, че не може да се говори за задкулисни решения.

Той съобщи, че на 22 февруари ще има Национален съвет на ПП, на който ще бъдат одобрявани листите на коалицията ПП-ДБ за изборите на 2-ри април.

Според Андрей Гюров президентът Румен Радев "не може да изразява собствено мнение и да нарича партиите по определен начин, което да влияе на изборния резултат".

"България е парламентарна република и решенията на парламента са най-важни и всички институции, включително и президентът, да се съобразяват с тях", каза Гюров.

Той подчерта, че експерти трябва да направят анализ дали има причини да се говори за импийчмънт на президента и да се предприемат действия, с които да бъде защитена парламентарната република.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гюров, кажи си за Нексо, колко хиляди получи от тях?
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДС каза, че нема да погребат българската идентитичност, така че отивай да спиш некъде пишман експерт :)))
17
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За инфлацията и високите цени са виновни 45 години комунизъм и руско влияние.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С евро, без евро, с евро без евро!
15
3
 
22
 
! Отговори
какво значение има? преди 1 година
Когато започнат да падат ракетите в мазетата който оцелее за какво му са евро или левове.
14
3
 
30
 
! Отговори
перко преди 1 година
Особено ако управявате вие ШАРЛАТАНИТЕ! Вервате ли си??? ?
13
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията се предизвиква от фатмашкото гълъбарско правителство! Не заблуждавайте хората!
12
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП предизвика инфлация сравнима само с тази при Виденов. Но се знае, че всички от тази партия са синове, дъшери и внуци на комунисти, затова беше ясно какво ще последва.
11
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гюров е известен с биографията си на управител на спа център, но се натискаше за шеф на БНБ!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало задкулисие, а Дунчев пред БиТиВи говореше точно за това. Определи Кирил Петков като лъжец, нещо, което всички твърдят.
9
2
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
тази тема за еврото е затворена виждаме какво става с цените сега а като приемемеврото ще стане които оцелее
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този провал е следствие точно от вашето некадърно социал пардон социалистическо управление с което утроихте европейската инфлация и поставихте рекорд не само по некадърност.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Охайо е най-зле, има цели реки са натровени.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ се изтровиха, целия нет с клипове, а своботните медии в ЕС нито дума.
5
1
 
24
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Мълчи бре ! Щи дам едно ойро....! От са натискате кът не ви сакат ? И народъ го не сака !
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се движи към война, балансира на тънка линия, всъщност вече е в състояние на прокси война.
3
3
 
19
 
! Отговори
ало гюрОФ преди 1 година
България БЕШЕ сред страните с най добри показатели , но след като някой заповяда на фигуранта да ви назначи , вече сме извън класацията .
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лондон, Берлин и други столици могат да си позволят да харчат стотици милиарди за смекчаване на последиците от енергийната криза, но това не е дългосрочна игра и изпълнение на някакъв последователен план. Действат като пожарникари, които спешно изсипват тонове пари в ямите, образувани по пътя на суверенния локомотив. Предвид изключително скромните показатели на икономиките, те могат да бъдат взети само чрез включване на печатната преса, тоест надуване на балона на държавния дълг. С такива тактики помагат да се прескочи труден период, но не и да се изградят дългосрочни стратегии за развитие.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турският резидент каза че още тази година щяло да бъде. Много интересно как след като нямаме правителство, защото той изгуби всички мандати.