Велкова: България може да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година

Усилията продължават, увери служебният финансов министър
Обновена: 19 фев 2023 13:01 | 19 фев 2023 12:57, Елка Василева
260
Велкова: България може да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година
Снимка: архив, БГНЕС

"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли". Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, и отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане - защото не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм  2, а това са 4 закона, които трябва да бъдат приети, а втората причина е непокриването на критерия за инфлация.

Още по темата
"Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". ... Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация", каза Велкова.

"Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни министър Велкова.

"Ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия - най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в еврозоната. Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с 6 месеца. Усилията продължават", посочи Росица Велкова.

В началото на 49-то Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет, заяви служебният министър на финансите.

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%, уточни тя и добави, че въпрос на политически решения е този процент да бъде свален до 3, за да бъде отговарящ на Маастрихтските критерии.

Министър Велкова подчерта, че преди евентуален референдум за лева и еврото трябва да има широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
10
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 1 година
Айде НЕ , а? Не искаме да обедняваме още повече. НЕ НА ЕВРОТО. НЕ!
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновените хора имат нужда от високи заплати а не от заеми. Еврото намаля заплати и дига цени.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор да сме в умряллото евро щом и тая Цоццолана иска съм против.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17. Ти извън " чакалнята " тоест пред чакалнята с поглед назад към Москва Нежелаещ ЕС и НАТО. Такива като теб са за Русия и говорят за майнци си Трябва да ти се поясни, че в този сайт са коментатори само от чакалнята или сами са излезна ли и доброволно са в ЕС. Без да чакат покана. А такива са около 2 мил. българи на Запад.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната задлъжнява с евро и следва фалит както Гърция.
23
4
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До G.I. Joe 6 Къде беше по времето на Виденов ? Що не написа това което си написал сега , тогава ?
22
3
 
5
 
! Отговори
До Борисоглу преди 1 година
Изпусна да живее Османската Империя! Някак си продажници сме и такива ще си останем Русофили, американофили, туркофил Замислям се, кога ще ни управляват Българофили? Ама май няма да доживея.
21
7
 
2
 
! Отговори
До той преди 1 година
Аз пък искам!
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито еврозона е нужна, а заемите заробват страната.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете сигурни, че Европа дотогава ще има много сериозни проблеми и няма да и бъде до нас. И слава Богу, че поне туй зло може и да ни отмине. Сега искат да обявят розовото масло за токсично. Докато не ни съсипят тотално няма да се успокоят и чак тогава, може да кажат "Заповядайте в Шенген, тук вече няма никой. Отвори се местенце за вас".
18
5
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Може и през 32 май 2050 г. !
17
4
 
10
 
! Отговори
Той преди 1 година
Каква еврозона та ние гражданите на тази страна не искаме да влизаме
16
5
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Може, ако Борисов вземе властта и самостоятелно правителства , без зли партии.Да си върнем държавата от Радев.
15
7
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисоглу преди 1 година
Да живее Савецкия саюз, да живее Турция!
14
2
 
11
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Влади Горанов вкара България в чакалнята на еврозоната. В момента е в списъка Магнитски причинил милярди загуби за хората. А вкарването на неподготвена държава си е престъпление
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква еврозона ***, тоя "съюз" вече приритва предсмъртно.
12
2
 
9
 
! Отговори
само мечти преди 1 година
ЕС казаха, че може, ама другия път. Има закони за приемане, а законодателите не стават за нищо. Клакьори!
11
14
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
България рано или късно ще се присъдени към Шенген и ще въведе еврото, въпреки подводните прокремълски течения които се вихрят под повърхността и, това е сигурно както е сигурно че путинова раша ще загуби престъпната си война в Украйна, след което ще се разпадне и путинската и федерация ... обществено икономическите закономерности са такива, светът въпреки всичко се развива и никой не може да го спре, заложено е в гените му ... !!!
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая крадецка Велкова защо не каже за фирмите на децата си в Канада, Великобритания
9
5
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
М да, подкрепям. Ние сме в Криптизоната, каква е тази Еврозона