Донев: Темата за цената на храната стана особено вкусна за всички

Премиерът подписва заповед за национално координационно звено
1 мар 2023 11:14, Елка Василева
163
Донев: Темата за цената на храната стана особено вкусна за всички

Честита Баба Марта и честито национално координационно звено с председател вицепремиера Христо Алексиев, каза служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Още по темата
"Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година", припомни Донев.

Той посочи, че поскъпването на храните е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България.

Донев подчерта, че в резултат от усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

"Заради спекулациите по темата спекула отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция", каза премиерът.

Той информира, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички". Някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслугите за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката, посочи Донев. Той припомни какво казва народът в подобни ситуации – "приятелството си е приятелство, но сиренето с пари".

Служебният премиер изтъкна, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които правителството не води война, а разговор. Разговор, който започнахме още миналата есен, каза Донев. Напоследък той забелязва движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което премиерът разчита като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените в търговските вериги на храните.

Предстои ни да поканим на следваща среща представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем, каза още служебният премиер Гълъб Донев.

(БТА, София Господинова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Секи вика скапо ,ама не знае как са произвежда!Никой не ще кърска раута на селу,секи гледа у офис на климатик! Ееее скапо ша е !
70
0
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Още малко да поскъпне пилешкото и ще започнем да консумираме Гълъби с картофи. Видно е че звената на служебното правителство работят анточовешки за хората на минимални доходи и инавалидите
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещи, комитети, комисийки по разтягане на локуми, а пък цените растат.
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо казва се плодзеленчук е.
67
4
 
10
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
Убий български частник, спаси българите
66
3
 
3
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Парите от вдигнатите яйца, домати български, сирене, кашкавал, хляб и т.н. не отиват в Европа а в джобовете на българския неземно алчен производител и търгаш. В българския частник. В Европа еди шоколад Своге е 1.20 а тук 1.60 . Примерно
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако лева е вързан към $ и евро като става там хиперинфлация на имоти и стока, лева също се обесценява.
64
3
 
11
 
! Отговори
да питам преди 1 година
кой назначи радев и кой му нареди да назначи мошениците шарлатани киро и асен ?
63
3
 
15
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
Цените ви ги вдигат българските частни кожодери най вече, те са най жестоките, най ненаядените, най алчните капиталисти - фашисти на планетата. Навсякъде в чужбина е по евтино отколкото тук. Българските частни *** навън продават по евтино но на нас българите двойно по скъпо.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе пак гепят министри и чиновници и се правят на приятно разсеяни
61
0
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
много приказки а цените на горе . къв е смисъла от тия приказки ?!
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията идва от ЕС и САЩ Те са проблема. $ и евро се обесценяват и трябва да излезнем от тях.
59
1
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Бизнеса та бизнеса - всичко за бизнеса... Мерки 60/40, компенсации, облекчения... И накрая какво получаваме от тоя бизнес??? Схеми, далавери, спекула и масово мизерни заплати за служителите.
58
0
 
10
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Сарказмът му е абсолютно не на място!
57
2
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Още 7 г. ще мъкнем ярема на новите "политици" - алчни крадци, с разрешение на тъпия български суверен да го краде явно и тайно. Ще патим докато не дойде истински българин-патриот на власт !
56
0
 
6
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 година
Много остроумен е помполит Донев, голям шегобиец. Разбира се не за това е сложен там, но наглостта на властта няма граници.
55
1
 
9
 
! Отговори
иван преди 1 година
До АнонименИ в спорта е така. Фалирал отбор Лефски а треньора Стоилоф с 38000 лв. заплата. Така тия ни се подиграват от 73 години. Бас държа че на тия гълъбчета родата им са от тъмно червено потекло а тоя е бил член на партията. Защо след като закона от 2000 година казва че БКП е престъпна партия тия управляват Бълтария. Въпроса ми е Престъпници ли управляват страната ни!??? Според действащия закон - ДА!!!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъбе, вдигай останалите гълъби и се скрийте някъде ! Аман от "специалисти" , които ни оправят вече 33 г. !!! Едва изгониш някакви харвардски мекерета , веднага се появяват я гълъби , я свраки, я гъски , я гларус - всички гладни и крадливи !
53
4
 
14
 
! Отговори
факт преди 1 година
всичко лошо почна да се случва в момента в който Радев вдигна юмрук и разедини българите !
52
3
 
6
 
! Отговори
R преди 1 година
И каква стана тя, "големия борец" за правда и свобода, мятка юмруци, плаши, заканва се, обещава.... и какво ви докара-Киров и и убийственни цени на всичко. Сега преди изборите, следва отново цикъл на велики обещания. И да не забравите, на 2 април още в 6 сутринта, пред урните, да не закъснеете, овце недодрани.