Обмисля се таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти

Това обяви Христо Алексиев
12 мар 2023 22:28, Нели Христова
122
Обмисля се таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти
Снимка: БГНЕС

Обмисляме таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти. Това каза вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по bTV.

Алексиев посочи, че надценката не бива да е повече от 10% и обясни, че обмислят таванът на надценката да обхване между 50 и 100 продукта от малката потребителска кошница.

Според вицепремиера мярката може да бъде въведена както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на правителство, държава и на самите търговски вериги, както по думите му се е случило в други държави. Алексиев коментира и дали има картел между големите търговски вериги. Компетентната институция, която трябва да установи това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ние сме подготвили информация и ще я предоставим на КЗК, каза той и потвърди, че има притеснителни данни.

Не мога да спекулирам с това дали има, или не, картелно споразумение, но за мен, по-скоро - да, посочи Алексиев. Ние неслучайно следим какви са цените на тези хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горива, най-ниския транспорт, най-ниския природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма картелни споразумения и генерирани свръхпечалби, коментира Христо Алексиев. Вицепремиерът бе категоричен, че има необосновани надценки и печалби в този сектор и съобщи, че общо проверките в сектора са над 600.

Относно осигуряването на медицински хеликоптери, транспортният министър заяви, че работят във всички посоки за това България да има спешна медицинска помощ по въздух. Ние възнамеряваме това да се случи до средата на тази година, увери Алексиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
2
 
! Отговори
{ШОК И УЖАС} преди 1 година
Това министърче има поглед и поведение на убиец, не бих му се доверил дори за 5 минути, камо ли да ми е министър. Трябва да излизаме на протест, този с малките злобни очички е готов да трепе българи без да му мигне окото. Той Радев само такива ги избира - некви чисто луди. Само Кокорчо му се измъкна из под носа. Защото Кокорчо с неговите големи очи изглежда леко плашещ и за това Румбата го е избрал, обаче като дела, Кокорчо е голяма сила. За сега го подкрепям. Но да видим. Имам си едно на ум.
46
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френските вериги бегаха от бг. Сега са само немски и ще бягат и те. И после трябва да търсят други.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закъсняха. Вече става неконтролируемо. Шарлатаните на Радев закопаха България. Тавани, мавани, всичко е шненди капели. Таван на наемите няма. Търговците като им вдигнат наема ще вдигнат и цените. С таван няма да се спре инфлацията. И аз искам да има таван на цените и да знам, че във всеки магазин олиото е 2,50 колкото реално трябва да струва, но както виждате само големите търговци могат да бутнат цените като купуват в огромни количества с огромни отстъпки. Дребните търговци ще фалират.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрата идея в този хаос е тествана във Враца кмета е разрешил на местен производител да продава кашкавал - цената 18 лв. народа изкупил за часове всичко. Ако това стане масово големите търговци искат не искат ще си смъкнат 100% надценки на нормалните 10-20% ... И ако има кметове милеещи за съгражданите си да действат ефект ще има..
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Прекупвачите и търговците на веригите са офшорни. Крайният собственик е един и е картел и има адвокати.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подрекпям. Както има комисия за цените на енергията, и ефекта от нея е осезаем, така трябва да има и регулатор за надценките на основните храни. А вече който има претенции, че продава луксозно сирене и луксозни яйца, сам да си прецени дали му е изгодно или не.
41
0
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Прав си - трябва да се насърчава и подпомага българското производство, а не да се пълнят гушите на алчни спекуланти ! И вярно е, че по високите етажи това не го разбират, защото тях не ги удря директно по джоба ! Ето защо съм против партийни субсидии и супер-високи депутатски заплати !
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банковите фалити в САЩ ще скочат цените още.
39
1
 
7
 
! Отговори
37 преди 1 година
Абсолютната истина. Хлябът в близък магазин го докарваха последно на 83 стотинки без ДДС. Търговеца го продава на 1.40. "Само" 40% надценка на основна хранителна стока, бързооборотно при това. Преди време, преди голямото увеличение, имаше още по-голяма надценка. 55 стотинки без ДДС, продажба цена 1.10лв. Наистина и посредниците папат, ама търгашите са егати алчните купилетъ
38
1
 
6
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Точно на надценката трябва да се наложи контрол, особено за стоките от първа необходимост, защото безогледната спекула с насъщния е безБожие, и дори би трябвало да се наказва като заплаха за Държавната сигурност !!! А също и умишленото задържане на стоки по складовете , с цел изкуствено повишаване на цените им - това трябва да се преследва от закона !
37
4
 
1
 
! Отговори
Отечествен фронт преди 1 година
Таван,нали 1989г с идването на капитализма таваните паднаха,стените се срутиха.Имаше и една песен че комунизма си отива на В.Кръпката.Сега давате пак на задна.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко от основните стоки се произвеждат в България?
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата не се погрижи за производителите, а прекупвачите станаха като рекетьори. Същото е с бързите кредити, държавата разреши всички мошеници да изнудват хората, а сега олеле. На високите етажи във властта няма един който да разбира от това което работи и кашата става пълна. Не може да се слагат политически лица, като навсякъде трябва да ръководят експерти в областта. С времето инерцията навсякъде свърши, специалистите свършиха, но с партии нищо не върви.
34
0
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Да. Нещо такова. Само, че при газта беше номера с посредниците, за да се вземе комисионна от далаверата на Асен и Киро. Комисионната според Гугъл е над 10%, което е милиарди. При основните храни комисионните започват от 2ст.на литър мляко и също стигат милиони, за да ги вкарат на пазара в голяма верига. Този таван който го обмислят е прах в очите на слепите. Сега предизборно заблуждават хората.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В голяма грешка си. Няма голямо значение колко са прекупвачите по веригата, а и те се ограничават по естествен път до минималната бройка. Огромната надценка е при търговеца, който продава на крайните потребители, т.е. на всички нас.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен таван на надценката да се сложи и ограничение на препродажбата на въпросните стоки. Сиреч една стока да не се препродава от търговец на търговец като всеки да слага по 10% и така накрая да стане примерно 50% отгоре. Надценката да се гледа от цената на едро която да е с таван също за да не започнат едни други пък да надценяват. С малко разумни мерки може да се постигнат много добри резултати.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 29 Както при газа спряха държавното и часните веднага дигнаха цените като купуват пак от Русия но наценката скочи.
30
1
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Същото е.Крайната цена е с надценката. Търговците се интересуват само от надценката.През колкото повече търговци минава една стока, надценката скача след всеки.Така примерно Бейлис в Испания е 8 евро, а в България 28 лева. Това не е основен продукт, само правя аналогия, че се произвежда от един производител, но в България докато стигне до магазините минава през много посредници. Като няма надценка търговеца защо ще влага пари за хладилници, заплати? Търговците като нямат файда, няма да зареждат.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още яко мощни проверки, явно не са достатъчни досегашните. Вярно е, че резултат вече има, но има мегдан за много по-добър резултат.
28
0
 
2
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Само "малко" да спекулират с цените, типично по български...