Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд

Служебният кабинет предлага мерки, за да осигури фискална стабилност
Обновена: 16 мар 2023 09:17 | 16 мар 2023 09:14, Елка Василева
244
Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд
Снимка: архив, БГНЕС

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Тя увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Още по темата
"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд“, заяви Велкова.

„При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условие, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове“, увери финансовият министър.

„Тези рискове са при един сценарий, който, тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

В доклада са представени два сценария, отбеляза министър Велкова.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя.

Това е предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Република България, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожарникар-Държава-ФАЛИТ
90
5
 
9
 
! Отговори
Сенеката преди 1 година
Споко сега тиквата като спечели и ще ви упрай!Както заслужавате!
89
0
 
19
 
! Отговори
Министър преди 1 година
Защо се заигравате с българския народ,играете на тука има тука нема.народа няма нерви.
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки път преди избори служебният кабинет започва да си играе със страховете на хората! Пълни профани!
87
0
 
22
 
! Отговори
Daaa преди 1 година
Той и Виденов така казваше, преди да фалира банките и държавата. Четете, четете бе хора и мислете. През 10,15 години ви прожектират един и същ филм и всеки път го гледате със зяпнала уста и в захлас.
86
1
 
29
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 година
Аз пък смятам, че тази жена по погрешка или не, каза самата истина за състоянието на държавата, но много бързо и набиха канчето.
85
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато накрая когато се направи редовен кабинет, ще се окаже, че служебните правителства са крали повече от киро и бойко, еднолична власт на Радев, безконтролна
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На протест за оставка на тая веднага
83
2
 
16
 
! Отговори
О х хо хо поддържам преди 1 година
С две ръце 80%съкращения в администрация и полиция,съд също не работи.Имам добавка оставка на тая на секундата оставкааааа.
82
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВКА на този екземпляр,нанесе такава щета на имиджа на държавата,ти си финансов министър ,а обяви предстоящ фалит на банковата система и валутния борд,ДАНС къде спи?
81
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали вчера казваше, че сме пред фалит - какво я уплашиха, че си смени мнението ?
80
1
 
20
 
! Отговори
999 преди 1 година
Истината е - изтеглени ДЪЛГОВЕ , НЕНУЖНО, ЗА РАЗДАВАНЕ ПАРИ НА КАЛПАК. НЯМА ЛИ КОЙ ДА ПРЕКРАТИ ТАЗИ АГОНИЯ??? Няма кой да ни спасява като Гърция!!!
79
2
 
16
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Кога ще спрете да подарявате златото ни на евреите? Аааа, забравих това е тема табу за всички така наречени "политици", включително и за така нареченият "спасител" Коцко, чийто съветник е от школата на Давос, а спонсора му е сороcoида и "филантроп" Врабевски.
78
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заеми не са теглени, даже е намалял с 2 милиарда лева заема на България. Това са предизборни внушения на Радев. Играе комбина с Бойко в желанието му Бойко да не подкрепи правителство и властта да си върви и остане в Радев.
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев пак ли няма да си го причини? Че Сербезова я тормозеше повече от година за далеч по-невинни провинения. Тази тлъста женица очевидно не става за нищо друго повече от продавачка на топлия щанд в т-маркет.
76
1
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В България няма десни и леви партии. Има само партии, които крадат в умерено количество и други, които се оливат в кражби. Винету се бие в гърдите, че партията му била дясна а когато дойде на власт вместо да съкрати чиновниците, той ги увеличи. Същото важи и за другите "десни" партии. Всички обещават да съкращават разходи а като вземат властта вместо да съкращават чиновнции, те ги увеличават. Киро Украинеца и той не съкрати лаапачи на държавна хранилка. "Левите" пък продават оръжия за милиарди
75
0
 
13
 
! Отговори
Ауууу преди 1 година
Како,кое, последно ,от глупостите ,които изговори ,е вярно ?
74
0
 
11
 
! Отговори
хм преди 1 година
какво има в главата може би е трудно да се определи за кратко време, но поне някакъв фейс контрол. как на запад генералите приличат на генерали, бизнесменните на бизнесмени, министрите на министри и т.н. тук всички прилчат на батки, патки, байчовци и тетки.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди време един каскет повдигаше обвинения за всяване на паника на такива като тая.
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена на всички времена.И при герб заместник финансов министър в м-вото на Влади Горанов Магнитски и при Гадев....Нищо случайно.