Морфов: Почти всички артисти на Народния театър ме предаоха

Исканията на протестиращите е да се уволни директора на Народния театър Васил Василев
16 мар 2023 21:07, Йоана Цонева
32

Уволнения режисьор Александър Морфов събра подкрепа от десетки актьори и граждани.Искането им е директора на Народния театър Васил Василев да подаде оставка.

Самият Морфов също се включи в шествието, за да благодари за подкрепата.

Актьори и творци от новосъздаденото "Движение за култура" проведоха първата си демонстрация пред Министерството на културата и президентството в подкрепа на дисциплинарно уволнения режисьор.

"Имаше нещо, което трябваше да се каже, а то е, че така повече не може да се живее. Аз наистина апелирам - хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Всичко, което се случва в Народния театър, е огледално на онова, което се случва в държавата", заяви Морфов по време на шествието, предаде Bulgaria ON AIR.

Исканията са законодателни промени в културния сектор и уволнението на директора на Народния театър Васил Василев.

"Не мога да забравя и не мога да премълча думите, които са по медиите, които казва директорът Васил Василев, че в Народния театър не са важни личностите. То за какво тогава работим и за какво го има този театър - нали всичко това се прави за хората, за личностите, за талантливите хора", каза актьорът Христо Гърбов.

"Ние искаме да се направят промени в Закона за театъра, за сценичните изкуства, за несценичните изкуства. Такъв закон в момента няма", подчерта актьорът Валери Йорданов.

"Атмосферата е неблагоприятна, разрушителна. Трябва да си тръгне този човек оттам, защото е случаен човек, той не разбира, не е закърмен с театъра, няма отношение към, театъра", смята актьорът Камен Донев.

Други творци също разказаха за личното отношение на Васил Василев към тях. Бившата актриса в плевенския театър Надя Новоселска работи там по времето, когато Василев е бил директор. Разказва, че след като се връща от майчинство, повече от година не получава роля. Три години по-късно, когато законът вече позволява уволнение на служител след майчинство, Василев прави това.

"На следващия ден точно като се случи това, ме извика и ми каза, че има страхотно предложение за мен - да подпишем документ за напускането ми по взаимно съгласие, което аз не исках да направя. Той ме заплаши, че ако аз не подпиша този документ, ще видя сцена до края на живота си никога", разказа Надя Новоселска.

А най-голямата болка за Морфов от случилото се в Народния театър е: "Това, че ме предадоха артистите на Народния театър, с изключение на двама души".

Актьорите внесоха декларацията с исканията си до президента, министър-председателя и министъра на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
МАХАЙ СЕ..!! преди 1 година
*** В МАСКВА..
20
3
 
17
 
! Отговори
К-К Философ преди 1 година
Значи цитираната актриса повече от година не е е получавала роля, но е получавала заплата.За какво?!
19
5
 
21
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Щом не са теб артистите,значи не си китка за мирисане! Отдалеч се вижда, че си нарцис, при това задушаващ околните. Там и а и един видинчаниб Деян Донков. Същият като Морфов.Що не си направят театър на талантливите Омрази и да ни впечатлят?
18
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морфов е вербуван от руските служби да прави саботажи на Народния театър и цялата култура в България. Върна се от Русия и започна антидържавната си дейност.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Раша бой" от предишните коментари е много точно и правдиво определение. Вие, рашките, винаги искате там, където сте стъпили, да се брои, че ви е бащиния. По това ви разпознаваме. Чемодан, вокзал, Москва, давай досвидания Морфеич.
16
7
 
25
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Ти пък кой си какъв си Морфов Театърът не е твоя собственост Морфов никуму неизвестен държи се за държавната службица
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв идеалист е тоя Мутрафон, путинис и русофил! Айде у леву на цялата пасмина!
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маниакален нарцисизъм, да си ходи!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Движение за Халтура" и тия културтрегири с алчни душики са готови да плюят по всеки извън тяхната халтурна глутница
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега пък- ПРЕДАДОХА!!! Кога пък са полагали клетва за вярност към теб,че да те предават?!?!?
11
6
 
19
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
...когато се хвалеше, как си уволнил "гербаджийски ***", въпреки че не е бил лош актьор, не се оплакваше от колегите, които ти се усмихваха сервилно и раболепно на глупостите ? Сега пък се жалва, че не го били подкрепили? Нормално е! И те като артистът, който си натирил, си пазят хляба !
10
12
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Според мен това, че са го подкрепили само двама души от театъра, е доста показателно. Определено Морфов попрекали с реакциите си срещу бившата пиарка на ДПС. В крайна сметка това да си пиар на някоя партия не е престъпление или клеймо. По същия начин някой можеше да протестира срещу самия Морфов и да го нарича да речем "руски агент" само за това, че дълги години е работил там.
9
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казва за пари и майка си ще продадеш Малко са идеалистите като Морфов дали пие или не всички пием от радост или мъка малко обаче са тез които ще останат верни на идеалите си като Левски и той не е безгрешен но всеотдаен на България
8
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво точно означава "предадоха". Артистите в Народния театър и във всеки друг театър са там за да играят в спектакли - театрални спектакли, а не политически представления, както иска от тях Морфов. Вероятно той иска всички да напуснат заедно с него и да станат част от неговото политическо шоу? Морфов сега е недоволен, заради уволнението си, но дали си спомня, че самия той изхвърли колега от трупата заради това, че заемал политическа позиция, която Морфов не споделя?
7
7
 
11
 
! Отговори
Павката преди 1 година
Наздраве Саше.
6
4
 
12
 
! Отговори
В. преди 1 година
Политическите активисти по правило са уредени в различни бюджетни структури. Няма напрежение, няма норма на печалба, само приятен живот. При избори - малка отпусчица за пропаганда и пиар.
5
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално. Почти всички са на хранилката на Тиквата. Не само Мутафчийски и Будинов.
4
2
 
9
 
! Отговори
В. преди 1 година
Напълно нормално когато засягаш хора с влияние. Човек трябва да може да отстоява решенията си. Всеки има право да показва политически пристрастия, но ако демонстрира произтичащо от тях финансово благополучие става дразнещо.
3
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоз пък, да не си Левски че ще те предават. Егати гевезето!!!
2
9
 
17
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Некадърникът К.Донев изгря покрай СеДеСарските работи през края на 90-те(Бели маратонки, изтъркани джинси) Сега трябва да плаща кариерата си , подбутана от ДСб. Затова подкрепя Морфов, дето го играе ДСБар, ама е рашън бой .