Шулева: Хамбарите са пълни, но цените нито на фуражите, нито на пшеницата падат

Високите цени идват от производителите, но те не са виновни, посочи тя
16 мар 2023 23:15, Йоана Цонева
36

Смешно е да говорим, че борба за 5% по-ниска надценка ще реши проблема с увеличените цени на хранителните стоки. Това заяви бившият министър на икономиката и социалната политика Лидия Шулева пред Bulgaria ON AIR.

"Високите цени идват от производителите, не че те са виновни. Много фактори се вдигнаха сериозно в последната година и оказаха влияние. Фокусът не трябва да бъде в крайната точка на веригата на доставка - търговските вериги, а в началото. Не бих търсила картел при веригите", казва тя.

Тя посочи, че субсидиите от ЕС за селското стопанство в голямата си част отиват при зърнопроизводители. И отбеляза, че хамбарите са пълни, но цените нито на фуражите, нито на пшеницата падат.

"В същото време за производителите на плодове и зеленчуци и за животновъдите почти няма субсидии. Върху най-силно засегнатите производители трябва да се фокусират усилията", подчерта Шулева и изтъкна, че в момента е изключително трудно оранжерийното производство.

Според нея не може да се правят произволни изводи от сравнения между цени на дадени продукти у нас и в чужбина.

"Може да се използва за сравнение измерителят на Евростат - потребителска кошница само за хранителни продукти. За България в тази кошница с всички хранителни стоки коефициентът е 77, докато за Германия е 102, за Люксембург е 140", даде пример Шулева.

"Колкото по-малко са сенчестите практики, толкова спекулата ще бъде по-малка. КЗП има достатъчно механизми за проверка на нелоялни практики, законът им дава достатъчно механизми. Имаме огромни проблеми с прилагането на законодателството. КЗК също трябва да си влезе във функцията", настоя Шулева.

Тя определи като странна появата на доклада на Министерството на финансите, който, по думите ѝ, съдържа апокалиптични твърдения. Шулева е категорична, че той има политически нюанс и всява излишна паника.

"В този доклад има и неща, за които категорично новото правителство трябва да вземе отношение - имаме прекалено много разходи, без да сме гарантирали необходимите приходи", алармира гостът на Ганиела Ангелова.

Според Шулева не са изолирани случаите на спекула и срещу нея трябва да се вземат сериозни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Fermer преди 1 година
В момента цената на пшеницата е 430 лв на тон, а на слънчогледа е 830 лева на тон. Добре е като се пише нещо да се провери и после да се обвиняват производителите. Не коментирам , че торовете от 400лева скочиха на 1300 лв. Без ДДС . Ама никой не мисли, че като почнат фалитите на земеделците ще настъпи продоволствена криза.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно гъгриците ще го изведат тези нямат наяждане
23
1
 
8
 
! Отговори
НКК преди 1 година
В България цените се определят така - поглежда се в тавана дели се на 2, умножава по 8 и се прибавят годините на семейството. Всички дотации от държавата се прибират за лични облаги, коли яхти имения и прочие. Само реват ,че изнемогват и ще уволняват хора и ще фалират, като през това времи "нашите" хора в политиката наливат още помощи за работодателите станали вече "робовладелци"и не земеделци а "земевладелци" и господари без да има някой да им направи дори забележка.
22
1
 
9
 
! Отговори
да си го пазят преди 1 година
Тя цената пада, а ако трябва повече ще си внесем от Украйна. Там са във война, а е по-евтино. Ако и там свърши руснаците имат. Споко!
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не падат цените,защото хамбарите са собственост на мутри,а те са изкупили зърното на нищожни цени и сега дерат кожи от хората
20
3
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 година
Не можеш да кажеш на никого какво, колко и на кого и за колко да ог продава. Ако не им е изгодно, седи в хамбара и си преценяват кога и какво. Ако беше държавно, щеше да решава друг, но когато е частно, решава конкретния човек. Като не ви харесва така, държавата да изкупи земите. Или когато няма криза, всичките сте демократи, пазарни икономисти и капиталисти, а когато дойде криза, всичките ставате социалисти и загрижени.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата дава субсидии , но те се ползват за купуването на луксозни коли и джипове, за вили и пр. Няма продукция нито бългжрски зеленчуци, нито българско млеко, месо, сирине и пр. Държавата не си е на местото. Корупцията на всеки сантиметър.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шулевата се загрижила за субсидиите за зърнарите...А, добро утро! Къде спахте досега? На практика последните 15 години 99% от зем. субсидии отиваха на единица засята площ...Това автоматично изхвърля зеленчукопроизводството и животновъдството извън субсидиране....Та сетила се Мара да се....изказва..
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги е било така, цени трудно падат и дори но борсите да има спад разликата отива печалба на прекупвача не при крайния потребител.
16
3
 
12
 
! Отговори
Кон Цесионер преди 1 година
На тази може и да и е пълен хамбара, но пак може да и го напълнят.
15
0
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Направо се притесних от мнението ти:)))
14
12
 
7
 
! Отговори
sd преди 1 година
тези дето са с ''източни'' господари да не са прокопсали случайно? в руските сателити заплатите са от по няколко долара. за 2022 само 2 милиона избягали от к и- р-л- ивата недоимперия и 2 милиона емигрирали в сащ. за ужас на вас, русоиди!
13
2
 
17
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
Обяснение да се публикуват такива откровени лъжи в статия е ,че е платено за публикуването! Цената на пшеницата към дневная дата е 440 лв/тон сравнено с 660 лв/тон лятото или 220 лв/ тон по ниски сега (-30%). Цена на ток 170 лв/Mwh при 250 лв/ Mwh (дотирана цена) или 80 лв/Mwh по ниска (-30%). ДДС на хляба (по малоумната идея на Нинова друга видна експертка:) 0% или (-20%) . Гориво ( дизел) от 335 лв/литър сега 285 лв/литър или 50 лв/литър по малко (-15%). ХЛЯБ +15 %?! НОРМАЛНО за Шулева
12
7
 
17
 
! Отговори
И това пак е от ЕС преди 1 година
Защо ядем украинския бо..лук? Защо хляба поскъпва,а вътре има вредно брашно?Защото ЕСЕС се грижат за нас!ТОВА И В АФРИКА ГО НЯМА ,АПСОЛЮТНА АНАРХЕЬ И ЗАДКУЛИСИЕ,ТОВА ГО НАПРАВИПА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ПП И ГЕРБ.НЯКОЙ ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА,ЧЕ ПРЕБИРА ПАРИ ЗА ВАШАТА ПО-СКОРОШНА СМ.РТ?УКРАИНСКОТО ЖИТО Е РАДИОАКТИВНО И БЪКАНО С ПЕСТИЦИДИ,ЗАБРАНЕНИ ОТ ЕС.ПЛЮЙТЕ СИ ПУТИН ***!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промишлен ток поскъпна през декември с 500 процента. А бизнеса всеки месец хвърля боб за да предвиди на каква цена ще е на борсата? Сигурност - нулева! Вижте си енергийната спекула...
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинската пшеница минава в безмитни коридори без фитосанитарен контрол
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таа сеяндурка ного разбира от дебели парчета които да си заира изотзадека. Не вижда че спекулата процъфтява във всички области. Тази не пазарува ли не вижда ли 100 % надценка в цените?
8
0
 
19
 
! Отговори
НДПС преди 1 година
тая като каква се изказва?, първо да разкаже за некси и след това да се опитва да се внедри отново заедно със старите царски айдуци
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин е направил Голодомор, за да свали цената на пшеницата.
6
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите купуват скъпо храната и вдигат цените за бедните. Трябва да се направят отделни пазари за богати и бедни. надценката да е 10 процента за бедните и 90 процента за богатите. Пазарите за бедни и богати трябва да се разделят.