НАТО ни критикува за ниски разходи за отбрана

България харчи 1,54 на сто от БВП за тази цел, вместо изискваните 2%
22 мар 2023 09:36, Стела Стоянова
161

България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, въпреки че е увеличила разходите си. Това става ясно от годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, публикуван във вторник.

Според доклада разходите за отбрана на България през 2022 г. са били 1.54% от брутния й вътрешен продукт при ангажимент за два процента.

Спрямо размера на икономиката си България е на 16-о място от 30 държави от НАТО по парите, които отделя за сигурността си, показва докладът.

Във вторник Столтенберг призова страните членки да ускорят увеличаването на разходите за отбрана, тъй като новите данни показват, че по-малко от една четвърт от тях изпълняват целта на алианса.

Генералният секретар посочва, че инвазията на Русия в Украйна показва, че светът е станал по-опасен и съюзниците от НАТО трябва да отговорят на заплахата, като поставят и постигнат по-амбициозни цели за военни разходи, съобщи Ройтерс.

Седем от 30-те членове на алианса са изпълнили текущата цел да изразходват 2% от БВП за отбрана през 2022 г. – една по-малко, отколкото през 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна.

Според годишния доклад на генералния секретар на НАТО, публикуван във вторник, Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Великобритания, Естония и Латвия са изпълнили целта от 2%. Общите разходи за отбрана на съюзниците от НАТО са се увеличили с 2.2% спрямо предходната година.

Най-много спрямо икономиката си за отбрана е похарчила Гърция – 3.54% от БВП, следвана от САЩ (3.46%) и Литва – 2.47%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След две седмици българите могат да гласуват срещу тези лицемери...
8
2
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Харчим малко, защото нямаме армия. Ако имахме армия щяхме да харчим. Като нямаме войници и по два милиарда на година даваме за изтребители и пак не можем да изхарчим, туй което трябва да харчим по предписание. Значи трябва да утроим броя на войниците и офицерите и да върнем казармата за да можем да отговаряме на условията за 2%.
7
1
 
22
 
! Отговори
АМАН ОТ НАТО преди 1 година
НАркоманите от НАТО И САЩ нанесоха жестоки вреди на Българската армия.. Ликвидираха нови годни самолети,ракети, показно ...Досега въпреки огромните военни резерви не са ни подарили и един ПИСТОЛЕТ..Българската икономика е тежко поразена заради организирани нагло анти български диверсии прокарвани през нарочно създадени нагло престъпни групировки маскирани като партии..
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По постовете си личи, кои са безродните к'ви: странджата е една от най-дашните разпoретини.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали си купихме чертежи, тея са кво искат, още пари ли!
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По делата ще ги познаете че нато е съюза на войната а не на мирът
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахаха
2
0
 
29
 
! Отговори
БРАК ПО СМЕТКА преди 1 година
Ако Русия и Китай са брак по сметка, то ние сме брак насила! Нас ни полват само да ни е...
1
1
 
29
 
! Отговори
мегалицемери преди 1 година
Кръстили европеския фонд за война - "фонд за мир" ?!? И кво е сега това??