МК проверява как са отпуснати 93 хил. за бинго с драг кралици, организаторите възмутени

The Steps се заканиха да защитят името си в съда
28 мар 2023 14:13, Нели Христова
138
МК проверява как са отпуснати 93 хил. за бинго с драг кралици, организаторите възмутени

Министерство на културата назначи проверка за това как точно са били отпуснати парите по проект, финансиран от Национален фонд "Култура", в който има елемент на хазарт.

"Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент "Дългосрочна програма за растеж на The Steps - иновативно мултифункционално културно социално предприятие", който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество", съобщиха от ведомството след вълната от реакции, съобщават от Dir.bg

Според отчета на фонда, публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата,в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата "Сингъл Степ" ЕООД, която представлява организацията The Steps. Фондацията се занимава с проекти, ориентирани към изразяването чрез изкуство на ЛГБТИ общността.

Проектът е бил финансиран по конкурсната програма за възстановяване и развитие на частни културни организации наред с читалища, театри, училища по изкуствата и други организации. Общата сума за всички класирани 175 проекта, от кандидатствали 536 по тази конкурсна програма, е била в размер малко над 10,5 млн. лева.

В същото време бенефициентите и организатори на драг-бинго шоуто от The Steps излязоха с позиция, в която изразиха възмущението си от клевети и опити за провокации, които, според тях, са насочени да дискриминират ЛГБТИ общността. Те се заканиха да защитят името си в съда и обвързаха скандала с предизборната кампания.

"С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка "Мравин", изложбата "Другите българки", също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания, по повод инициативата ни Drag Bingo", заявиха от организацията в своя защита.

Те посочват още, че драг изкуството е важна част от историята и културата на ЛГБТИ хората "като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи свързани с общността ни".

"За нас от The Steps е гордост да празнуваме красотата и разнообразието на драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - особено за оспорване на стереотипите и погрешните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна публика към всяко едно драг събитие, което организираме, демонстрира каква важна част от съвременната популярна култура е драгът, защото помага на хората да се запознаят с друг аспект на ЛГБТИ културата и подпомага по-голямото приемане на темата", заявяват още авторите на шоуто с участие на травестити.

"Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието "Drag Bingo" е само малка част от него, наред с "Акустични вечери" и "Обществени дебати", например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще", се казва още в позицията им по скандала.

От фондацията обещават, че и занапред ще осигуряват платформа за артисти с цел нормализирането на възприемането на ЛГБТИ общността и чрез изкуство.

"Вратите на The Steps ще бъдат винаги отворени за смели и иновативни артистични проекти, които допринасят за обогатяването на културния календар на столицата ни, въпреки всички провокации и популизъм. Категорично осъждаме всякакви опити за провокации и теглене на предизборни политически дивиденти, които са насочени към ЛГБТИ общността в България и си запазваме правото да предприемем правни мерки срещу подобни клевети", заявяват от The Steps.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
чудно преди 1 година
в момента държавата се управлява от служебното на крадев - та кой ли би могъл да е ..... може би Алф или костенурките нинджа.
102
1
 
4
 
! Отговори
AN преди 1 година
Просто Наско?
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там ли ще е синът на Соловьов ?
100
1
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
И защо с парите от моите данъци се плаща но разни лентяи и и3вратеняци питам аз !Басии ко4ината е таз територия!Веднага да върнат парите !
99
1
 
17
 
! Отговори
Що бе преди 1 година
Брей,изтриха ми мнението! Защо бе?Значи може да публикувате статии рекламиращи мерзостта и гнусотията,а ако някой напише,че това е мерзост и гнусотия и тия са психично-болни-триете!!!Вие ,мъжлетата от сайта да не сте и вие такива,дето ви харесва да носите женски дрехи,а?
98
2
 
29
 
! Отговори
Anonymus преди 1 година
Шепа ментално болни възрастни мъже в рокли ще говорят за култура и изкуство..
97
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата" хахахах ,тук и в цялата статия ,думите "изкуство" и "култура" нямат място ,нито е изкуство нито култура ,че и "народни" пари се харчат за популяризирането на така наречената ЛГБТИ общност .
96
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПИНА ЛАПУТАНА- ТАКА ПИШЕ НА АФИША! ПАК СКРИТА РЕКЛАМА НА ***!
95
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече може с чиста съвест да твърдим, че в БГ кражбата, копупцията и шуробаджанащината са докарани до ранга на изкуство!
94
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пари просто Наско ли ги уреди?
93
1
 
65
 
! Отговори
За лечението на преди 1 година
болни деца събираме капачки,а за такива откровенни ПРОСТОТИИ се дават с хиляди СТОТАЧКИ!!!
92
0
 
34
 
! Отговори
Килгор Траут преди 1 година
Не е много ясно като как хазартът се свързва с културата, освен в някаква изкривена форма на реалити-шоу. А пък аргументите на бенефициента са някаква нагла спекулация с предполагаемо нарушаване на човешки права. Не виждам причина и другите зали за бимго да не получат финансиране, например по повод защита правата на нудистите и тяхната самобитна култура... Предполагам, че ще има доста висока посещаемост.
91
1
 
11
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Демек, тук проблема е с хазарта, не с нещо друго :D
90
1
 
13
 
! Отговори
До 95 преди 1 година
Ристе искаш да си имаш Lady Boy,да те гали по ггъзза с макарите:))))) цирк
89
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От нац.фонд Култура са за наказание за прахосничество на държ.средства, и то не само административно. Най-малкото са за уволнение
88
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам проблем в това бингото да се води от драг кралици.Аз съм кросдресър. В работата ми обаче нося мъжки дрехи понеже в България шанса да те дискриминират е голям. През уикендите, като излизам с приятелката ми се обличам с женски дрехи. Само когато ходим при родителите и съм облечен с мъжки понеже баща и е с ъкъла ни Киро Брейка.
87
2
 
3
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
*** си на гьон. Не съм говорил за никакви извисявания, а че се лее помия по всички различни хора, а не се говори за проблема с измамата. Айде тегли ***.
86
0
 
39
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Не слизай на земята, качи се. То и серийните убийци имат различно разбиране към живота. Не знам колко време на тебе ще ти трябва да осъзнаеш, че такива като тебе стоят на дъното, към което дърпате останалите, докато си мислите, че сте много извисени. Проблем е и хазартният елемент, но където има проституция, има и хазарт. Да нямаш ценностна система и да ти основен приоритет направата на цици и ***, с което да ангажираш цяла държава и да мамиш хората, че правиш културен проект, е дъно.
85
6
 
41
 
! Отговори
Да си го кажем преди 1 година
Защо не ги лекуват тези болни хора ами им дават пари за да се забавляват. Нямам нищо против тях, но от опита ми с такива хора знам, че тези хора наистина са болни и това е страшна болест!
84
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нашите пари да се финансира гавра с обществото, с нашите ценностите и морал е меко казано престъпно. Бой с камшик на целия НФК е леко наказание, за това че отпускат пари на тези деграданти!