Рекорден брой "Не подкрепям никого" - пореден шамар за политиците

Това е тревожен сигнал
199
Рекорден брой "Не подкрепям никого" - пореден шамар за политиците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рекордният брой гласове "Не подкрепям никого" на изборите на 2 април 2023 - най-големият от въвеждането на тази опция през 2016 - е тревожен сигнал. Този вот, особено поставен в контекста на "традицията" от последните години 60 процента от избирателите да не гласуват, говори за спадащата легитимност на партийната и политическата система в България, пише Дойче веле.

С "Не подкрепям никого" (НПН) на 2 април са гласували близо 109 хиляди души. Повечето, 74 процента, са предпочели машинния вот. Повечето са от София и областните градове, почти поравно са висшистите/полувисшистите (46 на сто) и тези със средно образование (50 на сто); те са в активната възраст между 18-59 г., главно от българския етнос (94 процента), преобладават жените - 60 процента.

Групата не е хомогенна

Когато се говори за гласувалите с НПН, често се отбелязва, че ако бяха представени в 49-то НС, групата им би имала 11 депутати. Това обобщение почива на чисто механичен сбор и маскира същността. Анализът показва, че не става дума за хомогенна група, която лесно да бъде привлечена, опитомена и вкарана под шапката на една-единствена формация.

Например: най-много от тези, които са отбелязали НПН на 2 април 2023, на предишните избори на 2 октомври 2022 са гласували за ПП (13 процента), други шест на сто са подкрепили ГЕРБ.

По-важните числа са други: по-голям е делът на тези, които и през октомври, и през април са гласували с НПН - 37 процента. И през есента на 2022-а, и през пролетта на 2023-а те показват "червен картон" на политическия елит. За разлика от 60-те процента негласуващи, които можем по-скоро да определим, условно казано, като пасивни, гласувалите с НПН активно и ясно алармират обществото и партиите, че не намират себе си, в това, което им предлагат политиците.

Броят на разочарованите расте все повече

Има отчетлива тенденция към засилване на протестния вот. На изборите през юли 2021-а, когато изглеждаше, че е възможно политическата система да роди някаква работеща алтернатива на 12-годишното управление на ГЕРБ, с НПН са гласували 35 хиляди души, три пъти по-малко в сравнение с 2 април 2023-а.
Ето и какви са данните от ЦИК за гласувалите с "Не подкрепям никого" на парламентарните избори през последните две години:

4 април 2021 - 47 749 души
11 юли 2021 - 35 201 души
14 ноември 2021 - 35 745 души
2 октомври 2022 - 87 635 души
2 април 2023 - 108 970 души

На изборите на 26 април 2017, спечелени от ГЕРБ с 33,54 процента от гласовете, броят на гласувалите с НПН също е висок: 87 850 гласа, но през 2021 спада значително (2,5 пъти по-малко гласували с НПН през лятото на 2021).
Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на промяната или алтернативата, днес е по-висок от този на изборите, довели до третия управленски мандат на ГЕРБ.

"Вие сте менте"

На широкото ветрило от партии и политически идеи, които се предлагат на пазара, хората гласуващи с НПН, казват: "Вашето многообразие е фалшиво! Всички сте менте. Не ставате. Ние си направихме труда да дойдем до урните, за да ви го кажем.".

С оглед на образоваността на по-голямата част от гласувалите с НПН на 2 април, е, меко казано, несериозно да се твърди, че тези всички тези хора не знаят, че гласът им има значение само за отчитане на активността.
Разбира се, че при президентските избори и референдумите тежестта на НПН е (относително) по-голяма от тази на парламентарен вот, заради законовата уредба на самите процедури. Но политическата класа ще сгреши много, ако игнорира все по-звучната плесница, която се опитват да ѝ ударят все по-голяма част от българските избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: избориДойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 1 година
Дреме им на политиците!И десет души да гласуват пак някой ги печели!Малко детска работа,на инат!
103
21
 
15
 
! Отговори
Номер2 преди 1 година
Заглавието би било по-точно, ако пишеше "Рекорден брой дебЕли(дебЬIли)(***) гласуваха с "Не подкрепям никого"! Това е връх на тъпотията!
102
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите през есента бях от тези 88000, които не подкрепиха никого. Сега на тези избори изобщо не отидох да гласувам.
101
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
За мен далаверата е в ЦИК, защото не подлежи на контрол. В РИК и секциите има контрол, там няма. Как да си обясним проектните резултати, тия при броенето, резултатите преди приключването на изборния ден и то с грешки от 1 стотна?
100
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сега виждам смисъл само в ППДБ, ако и те ме разочароват, другия път ще е и от мен "Не подкрепям никой".
99
4
 
6
 
! Отговори
и те така преди 1 година
ако ше ме управляват шарлатаните , копейковци или дпс веднага маркирам не подкрепям никого !
98
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на тия 109 хиляди души, че не са нагушили партиите със излишна субсидия. Тяхната работа е да управляват, е не само да харчат пари за поредния вот. Ако тия калпаза ни с претенции и бездънни джобове не съставят в и този парламент адекватно работещо правителство, ПРИЗОВАВАМ ЗА СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ НИКОЙ ДА НЕ ХОДИ ДА ГЛАСУВА, ПОНЕ ДА НЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА ВСЕКИ ГЛАС! ДА ГИ НАКАЖЕМ И НИЕ!
97
1
 
3
 
! Отговори
ндаа преди 1 година
До Анонимен 119 Лоша ви е работата на 4-ти км!От както д-р Симидчиев напусна съвсем се разпасахте!Дано по-скоро дойде новия!!!
96
6
 
0
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Не ревете и не се радвайте.Радоста е за партиите,в чиито сметки ще отидат парите от броя гласове на не подкрепили никого. .
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАМ ДАВЕ УВЕРЯ,ЧЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ БОРИСОВ И КРИСТАЛИНА ВЪРВИ С ПЪЛНА СИЛА!МОГА СЪЩО ДАВЕ УВЕРЯ,ЧЕ МЕЖДУ МЕН И ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЛУЖБИ ИМА ПОСТОЯНА ВРЪЗКА И НЕКА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ЕВРОПЕЙЦИ ДА ЗНАЯТ ЕДНО НЕЩО,ЧЕ НЕМОЖЕ ДАСИ ГОЛЯМ ПРЕСТЪПНИК И ДАСИ ОТКРАДНАЛ МИЛИЯРДИ И ДАСЕ НАДЯВАШ ДА ТИСЕ РАЗМИНЕ!НЯМА НАЧИН!АРЕСТИ ЩЕ ИМА И ОСЪДЕНИ ЩЕ ИМА!МОЛЯ ВСИЧКИ ХОРА,НИКОГА ДА НЕ ИЗОСТАВЯТ КИРИЛ И АСЕН,ЗАЩОТО ТЕЗИ МОМЧЕТА НАИСТИНА СА ГЕРОИ!!!ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ЗА ВИНАГИ!ТЕСА НАШИТЕ ГЕРОИ И НИЕ СЕ ГОРДЕЕМ СЪС ТЯХ И ТРЯБВА ДАГИ ПАЗИМ ОТ ПРЕСТЪПНАТА МУТРА,ДО КАТО НЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН!КОЙТО ЩЕ СТАНЕ СКОРО!!!
94
1
 
8
 
! Отговори
ало,политкласата преди 1 година
Какъв едеот трябва да си 5 пъти да правиш едно и също и да чакаш различен резултат!?
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 Дрън-дрън ярина! На никого не му дреме за путинистките ви изцепки, само на комунистическите пткачалници от Възраждане.
92
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Грешка. Струва си да гласуваш за всеки, само не за Възраждане, защото сме 21 век. Историята върви напред, не към мракобесничеството на анархо-фашизма.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам екзитполът да не разрешава попълването на графа образование, ако избирателят не си носи дипломата. Всеки втори е лъгал, а някои дами - и за годините си.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 112. Не увъртай. Само така мама да им преброят гласа. Яд те е, че не са гласували за Възраждането ти. Е, няма как да го направят, защото са отвратени от ултранационалистите. Ще свършите по-зле от Болен.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97 И понеже е анонимно, всички от Възраждане пишат, че са висшисти. )))). Предимно неграмотните. На останалите, които не са комплексари, не им пука да си попълнят истинското образование.
88
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да гласуваш за никого е жалко противоречие. Или гласуваш за някой или не гласуваш. Тези които не гласуват ги разбирам поне не си губят времето, а другите отиват да си загубят времето за едното нищо.
87
4
 
5
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
До 107: Тази система не е мъртва! Просто ви-е сте тъ-пи! Демокрацията с всичките и недостатъци е най - доброто измислено от човека. Ако не ми вярваш *** в Северна Корея, Беларус, Русия или Китай!
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цунг Цванг
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 99 Лъжа. Точно обратното на твоето твърдение. Именно гласовете на НПН не могат да бъдат разпределени. Хората затова са отишли до урните - за да не им разпределят гласа, не дай Боже!