Асен Василев: ПП предвижда 4 месеца живот на този парламент

За нас не е вариант Вежди Рашидов да е председател на НС, каза той
12 апр 2023 19:58, Анисия Иванова
81
Асен Василев: ПП предвижда 4 месеца живот на този парламент
Снимка: БГНЕС

За "Продължаваме промяната" не е вариант Вежди Рашидов да остане председател на 49-ия парламент. Предложението на ПП за председател на парламента е Никола Минчев, ако бъде приета идеята за ротационен принцип, каза Асен Василев пред БНТ

Утре в 10 часа продължава днешното парламентарно заседание. След неуспешен опит за избор на председател на НС започнаха разговорите, на които направихме предложение да се използва практиката от Европейския парламент с ротационен председател, уточни Василев и допълни, че това предложение не е отхвърлено.

Според него не е противоконституционно, тъй като това е механизъм, при който първият председател си подава оставката и се избира друг председател на парламента.

Василев отбеляза, че разговорите продължават и ако има по-добър вариант, нека бъде избран той.

По думите му "Продължаваме промяната" предвижда 4 месеца живот на този парламент, тъй като президентът заяви, че служебното правителство ще внесе бюджет. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета.

"Това означава внасяне на бюджета в края на април и означава, че парламентът ще работи до средата на юни.", прогнозира Василев. Подчерта също, че ще е необходимо време, ако има воля за излизане от парламентарната криза.

    "В момента трябва да се стикова законодателна програма - какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност, да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа - всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред."

Относно проведените разговори с ГЕРБ-СДС Асен Василев беше категоричен, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента.

"Това, до което стигнахме като извод е, че трябва да има ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред, в какви срокове да бъдат приети и че докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател и фокусът в утрешния ден и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма."

Василев уточни, че парламентарната група на ПП-ДБ е единна и не вижда проблеми в посока на съгласие между ДБ и ГЕРБ.

Той каза, че редовното правителство е паднало заради отказа да се случат корупционни практики в пътното строителство. Относно обединението между ПП и ДБ, то беше ясно, че 10% от ПП и 20% от избирателите на ДБ не харесват коалицията, тази коалиция обаче даде алтернатива да се превърнем в европейска държава, така че нейното съставяне си заслужаваше“, смята Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди изборите Про100 Киро каза, че вторият е длъжен да подкрепи първия. Е, сигурно не си е представял, че вторият ще е той, ама казана дума - хвърлен камък. Я сега да видим как ПП подкрепя ГЕРБ в името на страна! Щото нямаше великденски добавки за всички пенсионери, но имаме пари да ходим през 3-4 месеца на избори (по 500 милиона на избори)
59
0
 
1
 
! Отговори
направете преди 1 година
нещо за нас отчаяните,хората без алтернатива,притиснати до стената-живеещи бедно.според мен на изборите гласуваме ние и самоизбиращите се политици,останалите не гласуват -те имат изход от ситуацията ,да ,,тежим,, но и ние сме хора,ПОЛИТИЦИТЕ РАЗБОЛЯХА ДУШИТЕ НИ,ОКАЧЕСТВИХА НИ КАТО ТРЕТО НИВО.
58
0
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
На този ококорен,самодоволен и озъбен п.лъх няма ли кой да му пусне един в чутурата и да се куртулиса България?!Но май с един няма да се мине?Ще трябва още един за другия гелосан е,блю Киро м,ангалът!!На всеки етап от мъчителното пълзенне на БГ по пътя към ЕС се намираха пранги като тия двамата да ни спъват и оплитат!!Добре че беше Борисов да ги влачи всички на гърбът си за да го плюят по всички закони на КГБ мафията!От сутрин до вечер внушения, чекмеджета,та чекмеджета?!А ТЕ МИЛИАРДИ В ОФШОРКИ
57
0
 
5
 
! Отговори
Кой бе преди 1 година
Алооо Радев, откъде ги домъкна тия бе? Сега що не се появяваш с вдигнат юмрук и партизански повик-Мутри вън,а призоваваш за разбирателство? След като ТИ направи тая глупост-ти трябва и да изриташ тия измислените Кирчо,Кокорчо и оная шматка Лена!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В такъв случай сте още 100 хиляди гласа надолу. Тази партия е наивници за наивници, били център а сте върли социалисти с поведението си обслужвате Радев и Путин, мислете напред бе хора не е толкова трудно уж сте от Харвард.
55
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
хаха,нямащите аргументи мафиоти обслужващи путин...имат обиди и квалификации,ще се "въздържа" да спомена например,че боко...изостави детето си от барселона,факт...не го признава,...опитва с ограбеното от вас да му даде някакви пари...откупващ греха си...само,че така не става бочко,дпс са мафия...заявяват имаме си гешев и сме недосегаеми!***...щели да ви освободят...от възможността да пътувате и работите по света...търсят роби за пригожин!елементарни манипулаций хора...мислете...и бъдете з
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веждито не е ли време да си седи в къщи, а не да ни го пробутват за Председател. В момента, колкото и странно да звучи в БСП има най-много политици, другите са някакви аматьори със задача да служат на чужди интереси. Фирмите в Бг са предимно на герб и дпс и същите имат най-много купени гласове, ясно защо ги поддържат. Тези партии не се вълнуват за народа, той им трябва само на избори и моментално го забравят. Не случайно много хора не гласуваха.
53
3
 
13
 
! Отговори
Харвард преди 1 година
И Петков и Василев са свързани с Майкъл Портър. МониторГруп, където е работил 4-5 години Василев, банкрутира 2012 та година. Василев после отива в друга компания, която банкрутира и го съдят, Петков пък в Канада е работил за някакъв който искал да продава чипс на китайците. Това е престижната фирма с оборот милиарди, в кавички престижна. Сори, ама тия са слаба работа. Но който е успял в чужбина и не е крадец не се връща.
52
0
 
11
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
От днешното поведение и изказване Промяната само губят.Толкова ли не са в час тези хора?Както казва Бонев мутрите са отворили паст.Ще обвинят ПП после,че искали постове,че заради тях бюджетът е такъв-онакъв и пр.Днес те не убедиха избирателите си,че искат коренна промяна в развитието на държавата.Или отстояващ принципите си или си аут, а ББ пак е на черешата.
51
1
 
4
 
! Отговори
КАНЯТ МЕ преди 1 година
Канят ме мамо на тежка сватба-кой кого ще излъже-мутрата ПП+ДБ или обратно?
50
1
 
9
 
! Отговори
От трън та на глог преди 1 година
Дори да има някой политик в България, който да милее не само за джоба си, кукловодите няма да го допуснат. Затова се натресохме на тия псевдоюпита, и те дошли да станат мултимилионери. В крайна сметка не се различават от Бойко Бухалката. От един дол дренки, които ще мързелуват по няколко месеца и после пак ще се намърдат в поредното НС за да мързелуват още няколко месеца до безкрай. Заплатите и далаверите си текат.
49
6
 
5
 
! Отговори
Извади си преди 1 година
Пръстите от контакта . Крете.н. Утре ви няма, няма го и Бойко. И евросъюза го няма. И аз не съм виновен за това.
48
4
 
19
 
! Отговори
АлаБала преди 1 година
Кокорчо .....ти трябва е момента да си в затвора не в парламента!!!
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,за какво 4?Направо утре се разкарайте всички!
46
3
 
19
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Кокорко вън , да вземе и Жаборко , Ленчето нюха и ги за.а !! Тия наглеци не знаят ли , че първият предлага шеф на НС , или това не са го учили в Харвард , еми да , де е РБ де е Харвард !! Льотчика да им духа супата , той ги довлече !!
45
2
 
8
 
! Отговори
Убу асенка преди 1 година
Ми хубаво. Значи и на пп ще е 4. До резултатите юли.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хасан Хюсеинов трябва да е по неговия край
43
12
 
2
 
! Отговори
Аз да ви обадя преди 1 година
Избори няма да има! Ще управляват в колиция възраждане с гешоФ и ДПС +Славун бг ще руско-турско предприятие! Ха доволни да са всинца бунаците!
42
3
 
24
 
! Отговори
Къш преди 1 година
бе шарлатанин! Никой не ви ще вас! Наглеци!
41
2
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Колкото и да се кокори , по-умен няма да стане.