Киров: Вероятно отиваме на избори през юли

Предложението за ротационен председател на НС е противоконституционно
12 апр 2023 20:54, Росен Стойчев
34
Киров: Вероятно отиваме на избори през юли
Снимка: БГНЕС

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров направи прогноза в ефира на Нова кога ще бъдат следващите избори, ако партиите отново не успеят да съставят правителство.

Още по темата
Според него, ако това се случи, ще се наложи да отидем отново до урните на 16 или 23 юли.

"Другият вариант е да изберем два вота в едно – местни и парламентарни, което очевидно не се желае от президента. Този път процедурата за формиране на правителство ще бъде ускорена", уточни професорът.

 Бившият конституционен съдия е почти сигурен, че и този път няма да се състави правителство.

"Трудно е да определим ГЕРБ-СДС като победител, тъй като са получили 25 процента от 40 процента гласували. Лидерът на партията каза, че друга коалиция не би направил, освен с основния си опонент – ПП-ДБ", заяви проф. Киров.

Предложението на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев шефът на Народното събрание да се избира на ротационен принцип на всеки два месеца, е противоконституционно, допълни проф. Киров. Той коментира предложението на Асен Василев ротация да има и за председателя на правната комисия в новото Народно събрание.

"Не може да се прилага опитът на Европейския парламент към нашата конституционна система и начина, по който се избира ръководство на НС в лицето на председател на парламента. Тези политици, които претендират да управляват, не е ли редно да прочетат Конституцията, те се заклеват в нещо, което не са чели, или ако са го чели, не са го разбрали", обясни преподавателят по конституционно право.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама отивайте на избори, професоре, никой не ви пречи. Само че ние този път няма да ходим на избори и ще гледаме по ТВ как гласувате и как *** братовчеди гласуват за тези,които не са циции. Как вие сами си плащате масрафа, а не ние безплатно да ходим да гласуваме за едни нагли и вече много високомерни кандидат-депутати. Срам ни е от вас!
20
0
 
1
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 година
Избори до края за тия фашисти.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви избори. Утрее избирате председателя който днеска не избрахте, а после евроатлантическо правителство! Шмекериите на резидентчето и платената му прислуга по медиите да мълчат.
18
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 1 година
Със шутове в едни части ли да ги закараме да гласуват. Въвеждат задължителното гласуване, намалят броя на депутатите, въвеждат повече изисквания за депутати (сега единственото е да няма влязла в сила присъда) и ще се вдигне избирателната активност. Кажи едно такова от 240, което да може да обедини нацията.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 40% гласували за какво правителство въобще говорят, дори на едно събрание на входа трябва да имаш над 50% присъстващи. Защо винаги когато става въпрос за хората които трябва да водят държавата някак се шикалкави. Тези хора които днес на велика сряда се подредиха в НС, нямат нужното одобрени на народа, а и на такъв ден беше много грозно от тяхна страна. Сякаш по всякакъв начин се опитват да отвращават хората. Трябва много да се постараят за да върнат народа до урните, това в момента е пародия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
личи си, че не е много умен. Да предложи няколко варианта на конституция и да се обоснове кой е най-добър
15
0
 
1
 
! Отговори
Оф преди 1 година
Няма ли кой да бухне нещо,докато са всички вътре?Ще ги отърве от мъките им.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам избори! Не желая Бивша комунистическа мутра да ме управлява!!!!
13
5
 
2
 
! Отговори
БЪЛГР. МАЙКА ЮНАШКА преди 1 година
На това дередже сме защотото ТЯ носи по ДВЕ ДИНИ и под ДВЕТЕ СИ МИШНИЦИ - Под Лявата: Пешев (ОХРАНИТЕЛЯТ на КОРУПЦИЯТА) и Лойко (ВЪЗГЛАВЯВАЩИЯТ Я). Под Дясната: Русия и USA. Не включвам Европа защото е 1. е зависима от USA и 2. защото едва ли освен поляците, които са исторически обременени, някой европеец би хукнал доброволно да се бие с руснаците. Познайте КОЯ диня първа ще тупне на земята и кога ще стане това, за да направи ТЯ малка но уверена крачка напред!
12
5
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
На избори ама друг път. И днес социологическо проучване показва че 64 % от запитаните няма да отидат. Както аз отдавна правя,защото е безсмислено да пускам бюлетина срещу която някоя партия ще получава 8 лева. И нищо положително не се случва.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 що не вземеш да изпиеш едно шише приспивателни да се отървеш от мъките си?
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да има избори понеже са много скъпи, най-добре САЩ да ни назначават генерал-губернатор и да станем американска губерния.
9
1
 
5
 
! Отговори
бааа го преди 1 година
Божеееее, тук се цензурира думичката И Д И!!!
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано! На България е нужна убедителна победа на тези, които са за излизане от ес и нато!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***
6
1
 
1
 
! Отговори
предложение преди 1 година
До Анонимен 2 *** през юни, август или септември.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Има и по-елементарен вариант, Боце се отказва от мераците си.............
4
2
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 година
Е що така се държат тия хора политиците, аз не мога да разбера. Ами като имат някакви разногласия, да изпратят адвокатите си да говорят помежду си трезво и без емоции. А те през това да вземат корпоративния джет, да качат няколко по-нови секретарки и да отидат за един уикенд, да речем, в Аржентина. Там има страхотно вино и страхотно телешко. Да наемат цял един хотел да не им се пречкат други. След един уикенд съвсем другояче ще гледат на света и няма вече да се карат. Ами така се прави!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отиваме разбира се и пак, и пак, и пак... Докато Русия не ни освободи и нас..
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как през юли , на море ще ходя тогава