Гечев към ЕК: Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират?

Той е разочарован от изявлението на комисията
17 апр 2023 10:20, Нели Христова
101
Гечев към ЕК:  Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират?
Снимка: БГНЕС

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза в интервю за bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

"Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират", коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от извялението на говорител на ЕК, че "търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност".

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

"Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, пазарните методи се нарушават", уточни земеделският министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
20
 
! Отговори
печалбари преди 1 година
Бг Фермерите се проявиха, като безкрупулни печелбари. Задържаха зърното в складовете си, за по голяма ,спекулативна печалба, но идва новото зърно, а никой не иска да им купува тяхното скъпо зърно. И зопочнаха едни жалби и лъжи,че украйнското зърно било фалшиво, че ще фалират, че ЕС нехаел за тяхните монополни печалби. Кяато обикновен гражданин, аз знам, че конкуренцията сваля цените, а не Гечев,Радев или друг пехливанин. Искам евтин хляб, а не монополна печалба на бг "бизнесмени".
64
10
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Не може само да се печели!Това го няма никъде по света!Зърнари ли са , печелбари ли са, европерачи ли са не знам, ама само знам че един руски шовинист нацист напада европейска християнска демократична страна и изтребва населението, анексира териториите и никой няма да може да го спре след Украйна!Агент Лий Хейни!ЦРУ!!!
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
четири три две едно старт кво говори тоя бе
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избръсни се бе ккелеш, какъв министър си, немаш ли парички за самобръсначка.
61
4
 
18
 
! Отговори
Орт преди 1 година
Ами да фалират.Как може Украйна хем да воюва и да произвежда по евтино зърно от нашите зърнари то без евросубсидии.Главата на рибата мирише май от Брюксел.
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате Украйна- ето ви Украйна. Даже поляците, които са най-ревностните им поддръжници забраниха не само вноса, но и транзита на зърнени култури. С антируските санкции, и безмитния внос от Украйна, Европа се "простреля и в двата крака".
59
0
 
23
 
! Отговори
Как работи ЕК преди 1 година
Решенията в Европейската комисия се вземат въз основа на колективна отговорност. Всички комисари са равни в процеса на вземане на решения и носят еднаква отговорност за тези решения. Комисарите нямат правомощия да вземат решения самостоятелно, освен когато са упълномощени в определени ситуации. Това означава, че нашата калинка Мария Габриел е гласувала за безмитен вност на селскостопанска продукция от Украйна. Не е ли време да я попитаме защо?
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам, някой да обясни. Как при тези убийствени цени на зърното за нашите зърнари, цената на хляба и на фуражите и на продукцията на животновъдството остава същата. Кой обира едновременно и производители и потребители. Този с вид на колхозник на снимката какво ще предприеме за защита и на потребителите, които са и гласоподаватели.
57
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Първата работа на комунистите след 9-ти Септември е била да лиши хората от собственост, злато и да смени парите (тоест да ги открадне). Днес 95% от богаташите в Номенклатурна Чалгария са наследници на същите другари. Хора пословични с мързела, простотията и злобата си. Затова няма земеделие, няма производство, няма правосъдие... Няма и държава!
56
0
 
20
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
Е, то ясно защо иновациите, научните изследвания, културата, образованието в ЕС куцат...Нашата калинка само заема щата - евромандат живот оправя...Питайте и Андрей фаса какво е свършил....не да го каните да се фръцка по празниците в тв студията и да се пъчи как агнето само се печало щото мнозинството българи няма и да помиришат агнешко
55
3
 
6
 
! Отговори
МАЛКИ ЧЕРВЕНИ преди 1 година
ЧОВЕЧЕТА С ФЕСОВЕ НА ГЛАВИТЕ.
54
0
 
21
 
! Отговори
Коя е калинката преди 1 година
Нашата калинка в ЕК е Мария Габриел - Европейски комисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Да направят едно интервю с нея и нека да отговори защо е гласувала за безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна.
53
9
 
8
 
! Отговори
Парадокс преди 1 година
Внуците на партизаните и ятаците от 1944 в момента са най-едрите земевладелци и ни обясняват колко важно е да се подкрепят зърнопроизводителите?
52
3
 
15
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
СПРАТ ЛИ ВНОСА, ТЕЗИ НАШИ НЕЗЕМНИ КРЪВОПИЙЦИ, ЩЕ ВДИГНАТ ВСИЧКО ОЩЕ ПО ВЕЧЕ. УБИЙ БЪЛГАРСКИ ЧАСТНИК, СПАСИ БЪЛГАРИЯ
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме и на ЕК за българските фермери, колкото и дреме и за гладуващите в Африка! Голям рев беше, че хората в Африка гладуват заради Русия, а какво стана?
50
3
 
18
 
! Отговори
АБЕ ГЕЧЕВ МОЖЕЛИ преди 1 година
ЧОВЕК СЪС БЕНТИ ДА ФАЛИРА.
49
3
 
24
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Еми българските зрънчовци да свалят цените.Защо на третия ден от обявянането на войната миналата година вдигнаха спекулативно цената на олиото а пък реколтата стара.По заповед на оня боооклук борисоф при който работиха 12 год.
48
3
 
21
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Това не е българска продукция, това е частна продукция ! Парите отиват в джобовете на частните ни мошенници. Нека не ни лъжат, че губила България и българите така. Губят алчните им пр.а.се.шки търбуси частни замавлазелски ненаядени
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този още ли не е разбрал, че Е в ЕК стои за Егоистично, а не за Европейско разбиране? Докато имаме такива хора за министри така ще бъде!
46
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Необходимо е стимулиране през субсидии само на дребните фермери (собственици или арендатори до 3000 дка). В противен случай няма да има никаква земеделска продукция в България. Зърнопроизводството организирано по този начин е източване на държавни и евросредства.