Карамфилова: Трябва да се намали замърсяването с пластмаса

Тя призова да се проектират пластмасовите продукти така, че да се използват многократно
19 апр 2023 18:09, Йоана Цонева
14
Карамфилова: Трябва да се намали замърсяването с пластмаса
Снимка: БГНЕС

Основен приоритет за нас в дългосрочен план е да се намали замърсяването с пластмаса, като се проектират пластмасовите продукти така, че да се използват многократно, рециклират и компостират. Тази позиция изрази министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на дискусия днес, проведена в рамките на неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда в Стокхолм.

Тя открои темата като важна в контекста на нарастващо производство и употреба на пластмасите и сериозните отрицателни ефекти върху околната среда и човешкото здраве, съобщиха от екоминистерството.

Министър Карамфилова представи основните три приоритета за Европейския съюз в новото глобално споразумение. На първо място приоритетни са мерките за справяне с вече съществуващото замърсяване с пластмаса на глобално ниво.

„Ще откроя чувствителната тема за микропластмасите, все по-голямо количество от които откриваме в морето, храната и питейната вода. Затова е важно да пристъпим към прилагането на мерки за ограничаване на умишлено добавените пластмасови микрочастици и допълнително проучване на рисковете от тях в заобикалящата ни среда“, каза Росица Карамфилова.

Тя посочи още, че с приоритет трябва да се гледа на необходимостта от глобални усилия за преминаване към нова икономика на пластмасите:

„Трябва да стимулираме повторната употреба, да ограничим ненужните пластмасови опаковки и продукти, да осигурим инвестиции в инфраструктура за рециклиране и да се ангажираме с партньорства за справяне със съществуващото замърсяване с пластмаса. Повишаването на осведомеността и насърчаването на кръговите принципи са също от ключово значение“.

Още по темата
Чрез новото глобално споразумение ще се укрепи взаимодействието на институциите с научните среди, ще се постигне запазване на стойността на пластмасовите продукти чрез възможно най-дългото им споделяне, заемане, повторно използване и рециклиране.

„Отчитам значимата роля на бизнеса за прекратяване на замърсяването. Той може активно да се включи в прехода чрез финансиране на иновации, насочени към по-трайни и по-устойчиви пластмасови продукти. Като гарантираме екопроектиране, ще спомогнем за производството на продукти, които могат по-лесно да бъдат поправени, по-трайни са и се рециклират лесно“, заяви министърът.

Според нея бизнесът трябва да бъде ангажиран в провеждането на кампании за осведомяване на потребителите за възможните алтернативи на пластмасовите продукти и така ще постигнем „промяна в пристрастията към статуквото“, предаде БТА.

Ползите ще са за всички – за бизнеса, който ще икономиса ценни ресурси, за потребителите, на които ще се предлагат продукти, чието използване е по-ефективно, и най-важното – за околната среда, която ще бъде пощадена от вредното въздействие на пластмасата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развозвайки се из страната направо се уплаших.Толкова мръсотия по пътищата скоро не бях виждал.
8
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Абе, къде е EL-KA? Нещо все някакви, нови напоследък пишат тук, да не са я пенсионирали?
7
2
 
6
 
! Отговори
Пластичният преди 1 година
първото нещо което трябва да задължите веригите е цената на хартиената торбичка да е поне 10 пъти по евтина от найлоновата, след това държавна надценка на всяка пвц бутилка по 1 лв за държавата, тези пари да отиват в отделен бюджет за изкупуване на пластмаси
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия като тая само си чешат езиците и за 5 стинки работа не вършат. По улиците като духне вятър носи всевъзможни пластмаси. От торбички до кутии. Едно време продаваха котленки на три реда. Отивах в стола и си пълнех първо второ и трето за 80 стотинки. Киселото мляко беше в алуминиеви тави и продавачката го режеше и пълнеше котленките.Имаше пазарски чанти и мрежи нямаше пластмаса нямаше чудеса. А сега първо се оси рат после се омазват и накрая се облизват.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В магазина пълниш единия джоб на якето със сирене, другия със захар и така не ползваш пластмаса. На касата ти калкупират 2 джоба продукти. Ако обаче джобовете са ти скъсани и пълниш и хастара, си измамил системата :)
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На думи лесно звучи звучи, но като се пристъпи към дела, не е толкова лесно да се откажем от пластмасите.
3
1
 
13
 
! Отговори
Подходящ пример преди 1 година
Отиваш в Кауфланд.Купуваш си извара от щанда и искаш да ти я сложат в пликче.На касата виждаш,че въпреки че изварата е в пликче,ти се калкулира тарелка,а на информацията ти обясняват,че няма грешка,за всички продукти от щанда автоматично се начислява тарелка,без да си взел такава.Следващия път директно си искаш тарелката,платил си я,за да я изхвърлиш след еднократната употреба.Не се допускат собствени съдове.Въпреки големите екоприказки,вместо да намаляваме,увеличаваме пластмасата.
2
0
 
3
 
! Отговори
ужасен преди 1 година
Толкова агенции и клатикрачковци има в системата на екологията които нищо не правят ,а само лалат и вземат заплати за тоз де духа !!!Само за минат по път Велинград-Юндола , и на всяка отибивка има *** в промишлени количества !!!
1
1
 
7
 
! Отговори
real преди 1 година
Изяснете най-после с какво да замърсяваме .