Ще повлияе ли забраната за внос на храни от Украйна на цените?

Причината за взетата мярка е опит да се предотвратят загубите и фалитите в българския бизнес
19 апр 2023 21:25, Йоана Цонева
25

На днешното заседание служебният кабинет реши да наложи забрана на вноса на храни от Украйна.

В списъка освен зърнени култури, попадат и мляко, месо и още над 20 продукта. Транзитният коридор от Украйна за трети страни през страната ни обаче, остава активен.

Забраната за внос на храни от Украйна влиза в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни тази година. Този прозорец ще даде възможност на зърнопроизводителите да се освободят от залежаващите по складовете култури преди предстоящата жътвата.

"Наличните количества слънчоглед преработвателите могат да ги изкупят и да работят. За другите зърнени култури ще се търси износ. По отношение на пшеницата и царевицата - и на пълна мощност да работят износителите, това, което го имаме в страната, не можем да го изнесем", каза председателят на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, предаде Bulgaria ON AIR.

От земеделското министерство са готови да окажат помощ на зърнопроизводителите, за да пласират стоката си. И успокоиха, че наложената забрана няма да доведе до повишване на цените на храните у нас.

"Считаме, че не трябва това да повлиява на цените пазара. И без това е тежко пренаситен. Няма да толерираме неща, които да влияят и на цените", поясни министърът на земеделието Явор Гечев.

Причината за взетата национална мярка е опит да се предотвратят загубите и фалитите в българския бизнес.

"Тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността", коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Водят се ежедневни разговори с Европейската комисия с цел да се намери общоевропейско решение, без да се налагат санкции на държавите забранили вноса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
фори преди 1 година
Не случайно народа мрази политиците и не ходи на избори. С това решение тия директно казаха, че народа кучета го яли.
12
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и слепия вижда,че украинското е по скъпо,те продават в долари,наште мафиоти обслужват путин и войната му,като правят опит да насаждат омраза към Народа на Украйна...и ЕС финансира тези ***???вместо да им вземе даденото...за трактори за стотици хиляди евро...за ограбените земи на българите от децата на дс служители!Война е...извадетеси главите от...зад... или и децата ви да учат руски...подценявате го!!!
11
1
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
евтино и скъпо???бг зърното цени на 700-800 ЛЕВА,украйнското "скъпо" и то фуражно на 550-600 Долара,всеки с гънка може да провери фактите и борсите,просто бг мафията и тази в източна европа ограбва ЕС данъкоплатците!освен това обслужват путин като насаждат омраза към "лошите" украйнци,произвеждащи повече и по евтино по време на ...Война за разлика от мафията в ИЕ...
10
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Значи зърното без пари,тока поевтиня, а хляба все си седи скъп даже без данък върху него, това може да записано като осмото чудо на света
9
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Не не, няма са ревем. Просто отиваме в Турция и си купуваме евтино олио. И качествено. Защото то ще удари 7-8 лв ама пак ще е с украински слънчоглед. Тировете чакат пред завода в Добрич, да не мислите че ще си идат! И не само олио ще купя от Турция. Също и брашно и още куп неща. Хипермаркетите вече ги избягвам.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените не са най-важното. По-важно е да не ни хранят с радиоактивни храни заради снарядите с обогатен уран.
7
5
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Много наивно. Лъжец! Лъснаха ви путинските срамоти.
6
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ся олиото като удари 7-8 лв. няма да ревете. Честито!!!
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре дайте и 1 лев за яйце вместо да ядете овтини отрови заради, които ще платите двойно за лекарства след това.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като не поевтиня нищо от укропитешките отровни продукти би следвало и нищо да не поскъпне без тях.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса е стратегически за националната независимост и съответно сигурност независимоста и сигурноста си имат цена
2
2
 
18
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Какво лошо има зърнените барони с бентлита и яхти да фалират? Очаква се за трета поредна година рекордна реколта от пшеница и слънчоглед, а все нещо им пречи, да не забравяме, че получават и тлъсти субсидии от ЕС за торове и препарати.
1
7
 
3
 
! Отговори
Асан -Урсула преди 1 година
Не ми крещете бе:)))