Александър Маринов: По-скоро вървим към нови избори

Много трудно ще се състави правителство между първите две сили
21 апр 2023 09:52, Стела Стоянова
16
Александър Маринов: По-скоро вървим към нови избори
Снимка БГНЕС

Много трудно ще се направи правителство със съвместно участие под каквато и да е била форма между първите две сили. На този етап няма обективни предпоставки за това. За съжаление вариантът с нови избори си остава по-вероятен.

Това заяви в ефира на БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев. 

"Положително е, че започнаха да си говорят. И двете основни сили, особено ГЕРБ, се опитват да внушат, че са готови за разговори, диалогични, че се полагат усилия. Това е нормално в политиката", коментира Маринов по повод поисканото допълнително време от ГЕРБ за връчване на първия мандат за съставяне на правителство.

"Кога ще има евентуални нови избори зависи от работата в парламента. Има законопроекти, по които няма разногласия, но по други ще има спорове – като законопроекта за личния фалит, за Кодекса за застраховането, по бюджета. В момента има съгласие по една рамка на работата, но не и по самото съдържание", коментира Маринов.

Той бе категоричен, че отговорността за окончателните редакции в закона за държавния бюджет ще бъде на Народното събрание и служебното правителство няма да позволи да се прехвърля отговорност. Проектът ще бъде внесен, какво ще пише в него, какъв дефицит ще залегне и как ще се стигне до него, е решение на партиите, коментира Маринов.

Няма как консултациите в момента да определят евентуалното решение на кого да бъде връчен трети мандат при провал на първите два, каза още председателят на Стратегическия съвет на президента. Според него това решение зависи от поведение на партиите при самите опити за съставяне на правителство.

"Ако някой руши партийната система, това са самите партии със своите дефицити и провали, никой не им е крив. Толкова си могат. Това е същото като да искаме от националния отбор да повтори подвига от 94-а г. Просто не е по силите им. Като не можеш да риташ топката, толкова можеш. Това  разликата между „Паламуд“ - Мичурин и „Манчестър Юнайтед“, коментира Маринов. Той заяви, че не е сериозно да се предлага НС да излъчи като свое правителство действащия служебен кабинет. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският агент! ЦЕЛИЯТ СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪВЕТ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА Е ОТ РУСКИ АГЕНТИ! ЗА ДВА МАНДАТА ЩЕ СЪСИПЯТ ДЪРЖАВАТА И ЯСЕН ПЪТ КЪМ МОСКВА!НЯМА ЕВРО!НЯМА ШЕНГЕН И НАРОДА ЩЕ БЪДЕ ОБРОБОТЕН ДА ИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО!ТОВА Е!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви се могат,нащи се не могат.
10
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Маринов,този път...правителство ще има,излъчено от Парламента. Щети се да няма.че свикна на голямата заплата в МС и...нищоправенето,ама така е,няма вечно...щастие. Питай Бокича за...това и той го е...разбрал.
9
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
кои да управлява герб ли 12 години стигат парапетът и грешния ъгъл ливъзраздане има два скандала около имот и личните субсидии на депутатите имкакво доверие на костадинов останалите не са в класацията избори до дупкадокато случим на свестни хора
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре нови отколкото Продажните Пицари пак да управляват и пак да водят антибългарска политика.Кирчо и Кокорчо на 3-ти март опънаха знамето на ЛГБТ.Това ли искате?!От българи да станете едни ***?!
7
1
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Чудя се този господин кой го е избирал носител на какво ново е на каква промяна е в президентството са все такива новатори и чакайте държавата ни да се развива УМНИТЕ способите отдавна не живеят и не работят в България
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли още някой в тая държава,който да вярва,че докато на власт е ушатият фелдфебел Радев,България ще има законно избран парламент и редовно правителство?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента създателите на мутрите като този ви управляват, финансовия министър на Жан реди бюджети и проруски президент взима решенията, какво очаквате - ами само хубави неща.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент"майстора"изплю камъчето,менторите на ушатото човече Радев-едрата червена олигархия не желаят редовно правителство и парламент,това което желаят те е безвластие,хаос и най вече милиарди левове субсидия от бюджета на България!
3
7
 
4
 
! Отговори
Радио Брюксел преди 1 година
Някой политици са на телефонен контрол от едно посолства в Лозенец /не селото/
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире знае, че му може би псоледния шанс, но същото го знае и Бойко. И сега Борисов ще има да казва "Ние протегнахме ръка, ама те ... предадоха България". А после, когато Кире спре да е фактор, ще има дела и прочие, заради един арест от миналата година. Брисов е доста дипломатечен и като всеки дипломат, знае, че има време за блага дума, има време и за брадва.
1
2
 
8
 
! Отговори
Оххх преди 1 година
Тоя чичко е толко спрял, че няма накъде... Като държавната администрация... :(