Производителите на олио се нуждаят от вноса от Украйна

Те очакват увеличение на цените за крайния потребител, бизнеса е застрашен
23 апр 2023 14:56, Йоана Цонева
47

Производители на олио в страната твърдят, че забраната за внос от Украйна застрашава бизнеса им. Те очакват увеличение в цените за крайния потребител, поради по-скъпия български слънчоглед. Министърът на земеделието Явор Гечев призова за по-разумна цялостна политика на Европейския Съюз, която да регулира аномалиите на пазара.

Производителите на олио имат нужда от внос, за да работят фабриките им на пълен капацитет. Илиян Габровски твърди, че бизнесът му ще бъде засегнат от забраната.

"От 3-4 години съм намалил доста производството, защото има големи аномалии в цените на суровините и на слънчогледите. Производители ще бъдат застрашени, защото ще трябва да плащат по-висока цена", каза Габровски.

Илиян очаква увеличение в цените за крайния потребител, поради по-скъпия български слънчоглед и смята, че правилния ход на държавата е да увеличи субсидирането на производителите, подобно на други европейски държави, предаде Bulgaria ON AIR.

"Увеличение на олиото и на суровината ще има. Тук трябва да се намеси държавата - или да субсидира производителите и преработвателите, или да субсидира социално слабите хора", смята Габровски.

Според Илия Проданов, председател на националната асоциация на зърнопроизводителите, забраната е наложителна, защото част от украинската продукция не отговаря на европейските изисквания. По думите му складовете в страната са все още пълни.

"След два месеца ние влизаме в жътва. Предвид потенциала ни за преработка и износ, който имаме, всеки ден забавяне е фатален", категоричен е Проданов.

Министърът на земеделието Явор Гечев увери, че крайният потребител няма да усети промяна в цената на засегнатите от забраната продукти.

"За да поскъпне един продукт трябва първо световният пазар да поскъпне, трябва да има дефицит на продукция. Ние имаме повече продукция отколкото могат да преработят преработвателите", заяви министър Гечев.

През следващата седмица той ще участва в срещи на европейско ниво, където ще се реши дали ще бъде наложена обща забрана за внос на зърнени култури и някои храни.

"Предложили сме сухото мляко, меда, който е съществен проблем, още 2-3 продукта, в които България намира аномалии, най-вече сухото мляко и млечният концентрат, да влязат във втория пакет, който е обследване на продукти", обясни още министърът.

Забраната за внос от Украйна влиза в сила от утре. А министърът обеща, че ще се търси дългосрочен механизъм, чрез който ефективно да бъдат решавани подобни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
ДАЛИДА преди 1 година
Срамота,България бе еднин от най-големите производители на слънчоглед,сега ще циврят,че нямало.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левскарите очакват развръзка.. и се молят слънчогледа да не стане на Олио, а да се чопли по стадионите на воля!
28
0
 
1
 
! Отговори
Mалорусь преди 1 година
Хахахааа. Кой ви подтиква да си мислите така Йоанке.. по добре пиши за .. Eто аз например в момента пък правителсво никакво не очаквам да се консолидира или там каквото искат да правят.. Но очаквам случайно да изтече информация от Кремъл по повод Военната Операция, чакам нещо пикантно демократлиберално .. нещо съотвестващо с тенденциите на деня.
27
1
 
2
 
! Отговори
До Адам Смит преди 1 година
Явно не разбираш. Всички централни банки печатат и то умопомрачителни суми(справка в google). Относно стоковите борси, няма начин да си купиш кафе,захар и много други в нещо различно от долари. Запада така е нагазил в "пазарната икономика", че не може да понесе лихви от 1-2% демек е фалирал. Банките не приемат депозити ако приемат лихвата е 0, нещо да ти говори??? Догодина по това време златото, среброто и биткойн ще струват най-малко два пъти повече. Шоуто е започнало,краят ще е интересен...
26
4
 
2
 
! Отговори
гном преди 1 година
супер олио става от радиокативен слънчоглед
25
2
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 1 година
26, не се печатат пари, печатат се долари. И да, съгласявам се с теб, че така ФЕД изнася вътрешната инфлация на САЩ навън. Но какво общо има това със стоковата борса? Какво им пречи на производителите да превалутират сделките в друга валута, напр. швейцарски франк? Или китайски юан, а може и руска рубла? Всъщност, за тях това са оборотни средства, т. е., капиталови разходи. Ако има инфлация при разхода заради девалвация на долара, да търсят по-големи приходи, но на пазарен принцип.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки си гледа неговата сметка ами кой ше сее слънчоглед тоя Mиндил наясно ли е че ще се обърка цялата структура на посевите
23
1
 
6
 
! Отговори
Значе преди 1 година
Те са нуждаещите се да си подновят автопарковете с Бентлита!КУПУВАТ ЕВТИН Б.*** ПРОДАВАТ СКЪПО.СЕГА ТЪПИТЕ СПЕКУЛАНТИ ЩЕ НИ НАПРАВЯТ ЦЕНИТЕ НЕВЪЗМОЖНО СКЪПИ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА ДА ЯДЕ РАДИОАКТИВЕН ФУРАЖ ЗА ТРЕТИЯ СВЯТ! ОТ ТОВА ПО ЗЛЕ НАКЪДЕ?НАКЪДЕ ПО ВЕРИГАТА НЕ СШ ВЪРШИ РАБОТАТА,КОЕ КОЛКО ТРЯБВА ДА СТРУВА АКО КУПУВАШ ФУРАЖ ЗА ТРЕТИТЕ СТРАНИ,КОЛКО ДА Е ХЛЯБА МАХ 60СТ.БЕЗ ДДС.Т.Е ЕС ЕДВА ЛИ МИСЛИ КАК ДА НИ Е ПО-ЕВТИНО,ОТ КОЛКОТО ПО БРОЙ СМЪРТНИ СЛУЧАЙ ОТ РАК ТОЧНО ОТ ТЕЗИ ХРАНИ ЕВТИНИТЕ УЖ!
22
1
 
12
 
! Отговори
До Адам Смит преди 1 година
Разбираш от икономика,капитализъм и комунизъм колкото баба.Какъв капитализъм имаш като държавата плаща тока на предприятията за да работят и с народна пара се спасяват банки дето не знаят какво е банкиране? Не си в час. Ще плащаш все повече за всичко поради една проста причина, печатат се пари пич със скоростта на светлината.Виж баланса само на ФЕД за 1 месец назад и спри да ръсиш акъл.....
21
2
 
8
 
! Отговори
ДВМ преди 1 година
кво ви застрашава бизнеса бе ? български слънчоглед има предостатъчно , вадете пари и плащайте а не да внасяте !
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то не остана . Още две три години и ще победим :))) Има решение на проблема ама ще ви кажа след войната . Така ще излиза и двойно по евтино и няма да разнасят тонове из половин Европа . След войната ще ви кажа колко *** хора ви управляват в ЕС ту :)
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дося 30 години все от Украйна са внасяли...
18
1
 
5
 
! Отговори
гумен ама умен преди 1 година
До Анонимен 1 Ми като е обречено защо най-големия житар в България държи под наем над 2,000,000 дка!?Същия,дето се хвалеше,че 100 млн ги няма за нищо!
17
0
 
9
 
! Отговори
Адам Смит преди 1 година
Нашенските производители така и не се научиха, че това са борсови стоки -- и поради това няма как да някой да им изкупува продукцията по техните измислени продажни цени. Когато търсенето и предлагането се срещнат, такава е и цената; да забравят комунистическите глупости и да се образоват, или да си наемат специалисти, или пък да плащат на борсови посредници -- начини има няколко. Никой няма да им плаща глупостите и балкансия тарикатлък! Щом се мислят за по-хитри от пазара -- да фалират.
16
0
 
27
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 година
Спрете със лъжите и измамите че доживот няма да излезете от затвора за този геноцид ! Зърно винаги е имало и олио във страната ни.не се правете на хитри не правете на маймуни хората.скоро идва Видов Ден и ще се види всичко
15
0
 
20
 
! Отговори
Статистика преди 1 година
Уж смъкнали цените , пък в Била румънско олио на промоция . Мошенници . И български и украински да е слънчогледа цените са едни .
14
2
 
41
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Олиото му дигнаха цената преди украинският внос на слънчоглед.После дойде,не намалиха цената,а си увеличиха печалбата.Алчен див нерегулиран капитализъм,това е в Бг то.Всеки си прави каквото иска и парата е цар- господар.Заплати да дигат,не...ако не са чужденците да си харчат парите тука,щото нашите по заможните ги харчат вън досега да бяхме в рецесия.
13
13
 
27
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
И какво от това, че украинският слънчоглед е пълен с отрови? Бизнесът се нуждае от него. "Няма пресъпление, което капитализмът не би извършил при 300% печалба"
12
1
 
24
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
90% от олиото се изнася в чужбина с влакови и автоцистерни!Тука нищо не остава и За това е прескъпо!Преработката на слънчоглед носи тройна печалба защото нищо не се изхвърля а освен олиото се прави шрот и пелети за горене !Тука сме само междинна спирка за украинския слънчоглед!
11
6
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Да бе, другате се отказват, в интерес на истината малко късно, от укр. отрови, а тук някои искат да внасят, щото бизнеса им е застрашен.