Каримански: Нищо не изисква намалено ДДС

Идеи за бюджетно решение
25 апр 2023 18:43, Росен Стойчев
6
Каримански: Нищо не изисква намалено ДДС
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на служебния кабинет отразява приетите решения на Народните събрания през последните две години. За да бъде адекватен трябва да следва политики.

Още по темата
Ако продължим да не изпълняваме Плана за възстановяване и устойчивост, до 2025 г. можем да стигнем до 9% дефицит. Това каза за Нова Нюз бившият съветник на финансовия министър Любомир Каримански.

По думите му в момента нищо не изисква да имаме намалени ставки по ДДС. "Това е много важен данък, от него идват най-много приходи. По всички граници трябва да се затегне контрола, за да се увеличи събираемостта. Можем да видим всички планирани капиталови разходи дали ще се сбъднат, ако има буфери, да се използват. Всички съществуващи мерки, свързани с подпомагане, трябва да бъдат прекратени. Публичният сектор трябва да бъде оптимизиран - има ли необходимост от Министерство на иновациите? Оптимизацията е свързана с преквалификация на хората", коментира той.

Според него политиците се опитват да представят нестандартно решение, което е по добре дирижиран сценарий. "Режисьорът може да е външен и да не го познаваме още. На лидерската среща цареше разбирателство, но защо още в началото не изпълниха искането на Христо Иванов да има програма. Явно не са имали намерение да правят такава. Корените се крият в това кой с какъв електорат ще разполага на следващи избори. Имаме ясно дефинирани цели на двете коалиции да не загубят електорат и да имат възможно по-малко щети и по-малко мисъл как икономиката да тръгне напред", заяви Каримански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тои една мьcтия слушах го по радиото
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декември 2031 година предложение за продължаване срока на намалено ДДС на ресторантьори направено от Любомир Калимански,Ива Митева,Андрей Гюров,Георги Свиленски и прието от 47 парламент!Алоооо плеешо,нещо много къса ти е паметта!
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гологлав,случайно ти и твоята бивша партия ИТН не подкрепихте ли на 21 декември 2021 продължаване на срока за намалено ДДС на кръчмарите от 20 на 9 процента?Нещо май се правиш на глаамав?
2
2
 
14
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Намаленото ДДС отива в бизнеса, а крайният потребител плаща същата и по-висока цена, отколкото при 20% ДДС. Всички енергийни и други помощи за бизнеса е крайно време да се спрат. Който не може да прави бизнес без държавни пари не е бизнесмен, а ***. Съкращаване на администрацията с минимум 30% постепенно и поетапно. Пенсиониране на всички кисели лелки, навършили пенсионна възраст. Да си седят дома и да си гледат внуците. Затягане на събираемостта на ДДС и размазване на фирмите източващиДДС
1
1
 
13
 
! Отговори
Момо преди 1 година
ДДС се заплаща винаги от крайния потребител и затова всички са толкова смели в изказванията за вдигането му, но за данъците за бизнеса си мълчат...