Увеличаване на ДДС ще се усети от хората с минимални заплати

Това обясни Васил Караиванов
7 май 2023 19:55, Росен Стойчев
48
Увеличаване на ДДС ще се усети от хората с минимални заплати
Снимка: БГНЕС

Хората с ниски доходи ще плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10% на 15%, коментира икономиста Васил Караиванов, цитиран от БНР.

По негови думи, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие, посочи той.

Още по темата


Хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов:

"Тези с по-ниските доходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишаването с 50% на данъка общ доход де факто, тоест от 10 на 15%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: очаквапромянадоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иванов, от изброените от вас само болните имат право на подкрепа! Останалите да отиват и да работят!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44, не можеш :) Дори за това не ставаш! ***, при това си беден и про ст. Напълно заслужено!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако у нас въведат прогресивен данък отново всички ще се осигуряват на Мин. запала,.а не само тарикатите и *** като сега!
40
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Те бедните безработните болните и хората без какъвто и да е доход усещат винаги,за тях държавата е винаги мащеха,само взима без да се интересува тези хора защо са на това положение
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС или ДОД? Повишаването на ДОД от 10% на 15% плюс необлагаем минимум колкото МРЗ, води до увеличение на нетната заплата на хората с брутна заплата до 2800 лева.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всеки данък ще се усети от бедните. Богатите винаги са правили врътки да се измъкнат.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогресивният данък е вид блато, целта е само главата ти да се подава. Ако тръгнеш да потъваш те вадят. Но ако тръгнеш да излизаш над главата - дърпат те отново.Всички в скапаното блато цял живот без развитие. Това е европейската мечта за равенство и качество на живот.Животът извън блатото е за милионерите /милиардерите, които не плащат високи данъци.Не на подобно блато в България! Ние дме европейци, но сме суверенни! Не сме ***!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та в случая тук говорим затова средната и горната средната класа да не се цакат за сметка на тези под средната.Високата класа винаги цака всички и плаща символични данъци. Така е и в САЩ и в Европа. Прогресивните данъци са за плебса. В САЩ плащат прогресивно 50% данък, но високата класа милионери/милиардери плаща 25%.На ви прогресивност сега.Та в този ред на мисли, целта на високите данъци са за да държат всички в средна класа. Ако печелиш по-малко ти дават, ако е повече ти взимат.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та в този ред на мисли, ако някой печели 700 000 лв на месец, вероятно не плаща данъци защото ги печели чрез акции ли оборот на фирма, който реинвестира.Данъка върху доходите касае хората до горна средна класа. А именно под да кажем 50 хиляди на месец, които човек би могъл да получи като заплата. Въпроса е, че винаги на тези правещи по-малко им се иска да хакат тези отгоре с повече понеже им е гадно, че те не печелят толкова.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
700 000 лв са огромна сума като месечен доход. Хора с подобни доходи обикновено ги получават чрез фирми, след това фирмите ги реинвестират и така на практика не се плаща данък върху тях. Данъка е върху чистата печалба. И отделно вече, ако решиш да получиш част от печалбата на фирмата като твой доход - тогава плащаш данък върху него. Т.е повечето милионери не получават огромни доходи, а реинвестират парите във фирми и акции. Никой не държи парите под матрака.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
700 лв не стигат за нищо. Махайки от тях още 100 лв отиваме съвсем на никъде.Но с тези пари по начало няма развитие, това е по-скоро оцеляване на ръба и е логично да се стреми към развитие и по-висока заплата. Няма как живота с мрз да е добър, и не е логично да е. Иначе никой не би имал мотивация да се развива. Няма как с мрз да гледаш деца, да ядеш добра храна, да караш кола, да правиш ремонт и прочие. Но дори като майстор лесно може да се докарват 200-300 лв на ден.Защо да не си майстор напр?
32
18
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Можещите и знаещите дори и да плащат по-високи данъци, вие бедните, няма да забогатеете! Тези пари ще бъдат също откраднати! Бедни сте, защото сте про сти! Про сти сте, защото сте бедни!
31
6
 
4
 
! Отговори
abe преди 1 година
моите сметки са че 15% от 700лв са 105лв., 15% от 700 000 са 105 000. Аз ли ще съм по прецакан и тоя на минималната?
30
3
 
13
 
! Отговори
Всеки... преди 1 година
...с доход до 2к след данъци ще усети високото ДДС и инфлацията. Повечете със заплати в горната граница са под наем в големите градове и субсумарно ще са горе-долу като хората с минимална в малък град или село, със собствено жилище. Така, че заплати под 2к ще станат доста непопулярни и ще "мотивират" множеството от получаващите ги да си търсят работа в чужбина. А ако инфлацията скочи още 100%, то пенсионерите едва ли ще могат да си получават наскоро вдигнатите и обешаните от юли нови увеличения.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад всеки, който прави дори едни 100 к годишно го цедят все едно е милионер. А с остатъка човека не може да купи жилище или да натрупа капитал. Цял живот робия и несигурност, ако отиде на безработица да духа вятъра. Това ли искате за децата си, национални предатели?Високият данък е противоконституционна кражба по робинхудски. Жалка низост на омразни хора опитващи се да се домогнат до чуждата собственост.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората, който не са милионери не трябва да плащат високи данъци. Защото хората, които не са милионери не са богати. Набиите си го в кратуните!!! Ако искате прогресивен данък, изцедете милионери/милиардери. Оставете другите хора намира!!!
27
12
 
10
 
! Отговори
Брутална наглост преди 1 година
е някой да си въобразява, че хората с високи доходи са длъжни да плащат вместо некомпетентни нищоставащи! Ако са ви малки заплатите виновни сте си САМИТЕ ВИЕ! Никой не е длъжен да ви издържа!
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5% до 1500 лв.10% до 20000 лв.15% до 40000 лв.20% до 75000 лв.25% над 75000 лв.Глоба от 100000 лв или затвор 10 години за осигуряване на по-малко пари. Така наистина богатите ще плащат малко повече.А не да хакате младите и амбициозни българи искащи да съберат капитал. Всичко по-прогресивно граничи със скапан социализъм и пречи на хората да се развиват и да стават заможни.Долу скапания социализъм! Не на наченките да копираме тоя и оня. България е суверенна, не сме длъжни да копираме *** и п
25
8
 
7
 
! Отговори
Решението преди 1 година
Прогресивен данък с пет ставки - от 5 до 25%.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция данъка не е 10%. Освен това има супер висока инфлация, пълен крах за хората там... Десятъка е българщина, която трябва да пазим, както и лева! Ако съседите ви са хомосексуалисти, вие ще почнете ли задочно да обслужватр партийни членове за да не се чувствате изключен?Стига с тъпите аргументи какво било навън! А на съседа ви може да му го слагат, вие защо не искате?