Смяна на стари печки, отпадъци... Отпускат 610 млн. за по-чист въздух

Министър Росица Карамфилова с важна информация за домакинствата
11 май 2023 14:08, Красимир Ангелов
28

Общо 610 млн. лв. отпускат по програма "Околна среда" за подобряване на чистотата на въздуха в 21 общини. В какво се състои програмата?

"Качеството на атмосферния въздух не е самоцел, не е битка, свързана с опазване на околната среда. Това е битка, свързана с човешкото здраве, която трябва да спечелим", заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, средствата са по нова програма и Министерството на околната среда и водите, като управляващ орган, е отворило процедурата.

"Програмата е със значителен размер - над 3,5 млрд., и мерките ще бъдат насочени не само към качеството, но и към отпадъците, биологичното разнообразие - теми с приоритет", обясни служебният министър.

610 млн. лв. са насочени към битовото отопление и 21 общини ще могат да се възползват, обяви Карамфилова.

"Това са големи общини. 610 млн. лв. и над 85 000 домакинства ще бъдат в обхвата на тази целева група, която ще бъде подпомогната. Мерките са насочени основно към подмяна на топлоуредите, старите печки, които домакинствата ползват. Те ще бъдат подменени с високоефективни, каквито са например термопомпи. Някои от домакинствата ще могат да кандидатстват до 400 kW за производство на електроенергия за собствено потребление", обяви Карамфилова.

Гостът подчерта, че всичко това цели намаляване на количеството на фините прахови частици - поредната стъпка, която държавата предприема.

"Планираме по новата програма над 100 млн. лв. да бъдат насочени и към благосъстоянието, т.нар. зелени точки, за да подобрим средата, в която живеем", допълни тя.

85 000 домакинства вече могат да кандидатстват по програмата, стана ясно от думите на Карамфилова.

"6-месечен е периодът, за да може общините да подготвят своите проекти предложения. Нашите очаквания са в средата на 2024 г. да започне доставката и монтажът на топлоуредите. Задължение на общините ще бъде, когато бъдат демонтирани старите топлоуреди, да бъдат предадени за рециклиране", уточни екоминистърът.

По старата процедура са одобрени 8 общини за подмяната на старите отоплителни печки, припомни министър Карамфилова. "Надграждаме. Част от тези 8 общини са включени и в новия пакет. Приоритетна политика е", добави служебният екоминистър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Странно как мръсният въздух идва от високото на планините, където няма селища.
20
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
И после кой ще плаща тока на шведите, А? Пак ние! Сега ще им купим печки и климатици и после да им плащаме и тока, така ли? Щот шведите ток не плащат!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а прахоляка и калта по улиците от строежите на едрите предприемачи, строящи огромни блокове където им падне, те не замърсяват ли?... алчността е най-големия вредител
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а печките на хората повече ли замърсяват от мариците например?
17
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Аз пък смятам за следващата зима да спирам климатика и конвекторите и да си купя печка/камина на твърдо гориво! И? С цени по-високи от западна Европа и заплати по-ниски от Африка, ела да ми кажеш с какво да се отоплявам!
16
0
 
7
 
! Отговори
НЕ Е АЙНЩАЙН преди 11 месеца
ОСТАНА САМО ДА НИ КАЖЕТЕ БЛОКОВЕТЕ НА КОИ ДОБРИ ПИОНЕРЧЕТА ЩЕ БЪДАТ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ И ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО!!!...
15
0
 
4
 
! Отговори
фаэа преди 11 месеца
вещица
14
0
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Програма за крадене на пари. Узаконена корупция.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Някои от домакинствата ще могат да кандидатстват до 400 kW за производство на електроенергия за собствено потребление"- не знам кое това докаминство ( освен ако не е хотел ), което ползва 400 kW електроенргия.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
под стари се има в предвид които не са вързани към ел мафията
11
0
 
10
 
! Отговори
Далаверата е, преди 11 месеца
Пишеш на Рома,че му сменяш печката и делкате парите.И така 600млн.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Под "стари печки" има ли се предвид всякакви дизелови бракми на по 8+ години?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чистия въздух идва от дърветата след като поголовно се сече и не се залесява ще станем пустиня като в Испания и тогава, ни климатик ни термопимпи ще оправят положението инвистирайте в залесяване там е истината
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Госпожо ,спрете вноса на *** от цяла Европа ....Стига популизъм ,на всеки мислеш му е ясно за какво иде реч .
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе да. На един приятел му смениха печката с пелети които струват 1000 лв. Човека се вудя в чудо. А пък на един друг му дадоха климатик и му спряха тока щото неможа да си плати сметката. А пък аз като по балама си нарязах стари гумета и цяла зима се разхождах по потник в хола
6
0
 
11
 
! Отговори
ТОВА преди 11 месеца
Го правят за себе си и за производителя на печки. За пилето. Смениха ми печката. Тази която ми сложиха трещи шуми яко. В стаята не се трае. И техника не одобрява далаверите.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Баш през лятото, когато се ползват най-малко печки, направо да си кажем - никакви, тогава има най-много прах. Да не излезе от нещо друго тоя прах бе? Да не се объркахте пак нещо? Експертите?
4
0
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 11 месеца
Пак политици ще намажат яко от европейските фондове. Чакаме нови джипове и яхти.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ще ръгам на село дърва в печката и не ми дреме
2
0
 
17
 
! Отговори
Па ше раниме преди 11 месеца
Хрантутници. Чиба от тука ми ставали ортак на джоба ве, чиба