Радев: Най-големият капитал в отношенията с Южна Африка е връзката между хората

Алексиев: Има 200 % ръст на икономическия обмен между двете страни
13 май 2023 11:32, Красимир Ангелов
62
Радев: Най-големият капитал в отношенията с Южна Африка е връзката между хората
Снимка: БГНЕС

Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка е подкрепата и връзката между хората, изградени още в борбата срещу апартейда, заяви президентът Румен Радев на откриването на изложбата "Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация", състояла се в Парка на свободата в южноафриканската столица Претория.

Изложбата представя снимки и документи от български архиви и лични колекции, отразяващи приноса на страната ни в борбата за свобода и премахване на режима на расова и социална дискриминация. По думите на президента изложбата разкрива дълбоките приятелски отношения между двете страни, които далеч надхвърлят установените дипломатически отношения преди 31 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчерта още, че българският народ винаги е бил съпричастен и състрадателен към подтиснатите народи и етническите групи. След Освобождението и възстановяването на своята независимост през XIX век България приема една от най-демократичните конституции в Европа, която постановява, че всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен.

Много хора намериха убежище в България през следващите турбулентни години, припомни още президентът. През 2023 г. отбелязахме и 80-годишнината от спасяването на 50 хил. български евреи. „Ние сме единствената държава в Европа, успяла с куража и духа на народа си, да спаси своите колеги, съседи, съученици“, посочи Румен Радев.

В този дух за страната ни беше естествено да подкрепи южноафриканския народ в борбата му за свобода и да заяви своята солидарност на политическо ниво, в международната си дейност, с отварянето на нашите университети за студенти и приемането на политически изгнаници. Това, по думите на президента, е била и решителна стъпка за сближаването на народите ни.

На събитието присъстваха д-р Наледи Пандор, министър на международните отношения и сътрудничество, представители на дипломатическия корпус, на българската общност, както и граждани на РЮА, завършили образованието си в България.

Два пъти се е увеличил икономическият обмен между България и Република Южна Африка през 2022 година, отбеляза пък вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев при подписването на споразумение между търговско-промишлените палати на България и РЮА, което се състоя в рамките на бизнес форум с участието на над 30 български и 70 южноафрикански фирми.

Вицепремиерът Алексиев е част от официална делегация, водена от президента Румен Радев в Република Южна Африка.

"България приема Република Южна Африка като входна точка за икономиката на останалата част от континента. Сътрудничеството с РЮА е ключово заради стратегическата позиция. Ръстът от 200% разкрива нови възможности. Нашите икономики, транспорт, туризъм и търговия, имат голям потенциал и е важно, че и двете държави имаме волята и ресурсите да го развиваме“, добави Христо Алексиев по време на церемонията.

Вицепремиерът представи автомобилния сектор в България, който е с 11% дял в Брутния вътрешен продукт. Той увери, че компаниите от България имат силен интерес за съвместно производство с партньори от Южна Арика.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов заяви по време на бизнес форума, че РЮА е сред най-добре развитите държави в Африка и е в ТОП 20 на най-големите икономики в света. „Споразумението, което ЕС и РЮА вече са сключили, е основа за задълбочаване на нашето сътрудничество и постигане на общи интереси в региона“, допълни той.

По време на разговорите стана ясно, че двете страни виждат възможности за тясно сътрудничество в аутомотив сектора и производството на автомобилни части и храни, търговията и машиностроенето. Савов специално подчерта сегмента на високите технологии, който, заедно с автомобилния, се развива най-интензивно у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Епа оно само църни окол него?
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЮАР е продала оръжие на Русия. РадеФ е там да разбара как става врътката.
27
3
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Ако имаме умна политика, ще направим улеснена процедура за работа и жителство на европеидни хора оттам, преди други държави да ги прилагат !!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мечти...мечти...
25
0
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Ч*кът на ресурсната икономика няма да ви се случи:)))
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радееев, не си правИ ПР на гърба на Живков! За борба против апартейда ще говори!? Сега си слуга точно на англичани и американци, които са толкова мразени там!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е занесъл малко чували с парички от пътя на копринката със самолета.
22
2
 
6
 
! Отговори
1982г. преди 1 година
Там този няма работа ,но хайде една екскурзия ще я помни цял живот.Африка е това. Не е ЕС, където Радев няма авторитет. Остава само и оръжие да им подари по стар социалистически обичай.
21
1
 
12
 
! Отговори
Много е нелепо преди 1 година
да се говори за икономическо сътрудничество в сферата на високите технологии с държава, в която 95 % от населението е с образование и манталитет като жителите на Столипиново. И
20
1
 
12
 
! Отговори
Хейт преди 1 година
Най-големият ни капитал са миските, които 30 години тичат там, за да обслужват едрите черни членове. Само с това ни знаят.
19
4
 
5
 
! Отговори
Шака Зулу преди 1 година
Мбаети! Мой готвач казал че българи мирише лошо, не става за вечеря. Жалко, язък за визита.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен чорап, я си кажи направо истината за посещението ти в ЮАР? Поканили са те братя Галеви на гости, нали?
17
2
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
А нямаше ли официални срещи с братя Галеви, Веска Меджидиева и всякакви други видни родни творци, на които Южна Африка е дала щедро подслон?
16
3
 
17
 
! Отговори
Няма нито един бял преди 1 година
южноафриканец на снимката. Това е резултатът от "демократичното развитие" на ЮАР през последните 30 г. - пак апартейд, но срещу белите. И то много жесток, защото избиването на белите и ограничаването на правата им да работят принуди милиони да търсят убежище в други страни. Аналогична ситуация в България - овластяването на черните доведе до социален и икономически срив. ЮАР все повече затъва икономически, защото няма квалифицирани работници. Та връзките ни с ЮАР се основават на BLM политика.
15
1
 
5
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Натикан в ъгъла от алфа бета и гама гypилите. Надявам се си е научил урока че с африка близките отношения са под формата на бял господар-чер роб.
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви хора ,бе мало,умник ? ?? Нема такъв фат.***.к и в дивашка Русия !!! ОТВРАТ ...
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев ,е специален пратеник на ПУТИН, за доставка на оръжие за Русия !!! Това е положението с *** . ИМПИЙЧМЪНТ.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румба, много поздрави на Веска Межидиева и Галеви!
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви хора ,бе мало,умник ? ?? Нема такъв *** и в дивашка Русия !!! ОТВРАТ ...
10
4
 
15
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Е видяхме след апартейда какво стана с тази държава. Дойде на власт левичара-терорист и ногер нелсън миндила и я закри, както стана и в Родезия. Ногерите взеха власта и всичко се закри безславно.