Румен Радев връчва проучвателния мандат за правителство на Мария Габриел

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер предложи експертен кабинет за една година
15 май 2023 07:00, Елка Василева
152
Румен Радев връчва проучвателния мандат за правителство на Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 15,00 часа първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС.

Още по темата
От ГЕРБ-СДС номинираха за поста министър-председател Мария Габриел.

През изминалата седмица тя проведе срещи с ПГ на ГЕРБ-СДС, а също и с ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, на които представи 10 приоритета за работата на евентуално ново правителство начело с нея.

На пресконференция в неделя Мария Габриел заяви, че ще предложи експертно правителство за една година въз основа на приоритети.

Тя съобщи, че ще предложи в понеделник разговорите да продължат с цел създаването на такова експертно правителство за една година на основа на приоритети.

"Изключваме думата коалиция, правителството ще бъде само експертно", отсече тя.

"Не ние бързаме, а конституцията ни казва, че имаме срокове. Затова от утре ще поканя да продължат разговорите с много ясна цел – експертно правителство с имена на хора, които да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих, с тези, които ще подкрепят, ще уточним приоритетите и в детайли“, подчерта Габриел. Тя обясни, че с ПП „Възраждане“ не е възможно да се върви напред. „Никакви разговори не са водени с мен за имена, министерства. Искаме ли работещо правителство - да, имаме ли общи приоритети -да. Преди да говорим за експерти, трябва да говорим за експертно правителство", каза още Мария Габриел.

Днес – преди 15,00 ч., кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещнат с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН.

Бойко Борисов обяви в неделя, че дава един ден срок и по-точно преди 15 ч. днес - времето на връчването на мандата, трите политически сили да кажат дали подкрепят обявената от Мария Габриел формула за правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Пижо преди 11 месеца
Калина Илиева 2! Докторката, която се оказа, че не е нито докторка, нито е завършила магистратура! Джордж Сантос! Оттегляй номинацията си веднага, ако имаш грам себеуважение!
60
2
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 11 месеца
Стига плюхте бе, направете вие правителство и създайте партия, защото скоро няма да има правителство. Започнете да управлявате и тогава критикувайте. *** тъпия народ.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
къв е тоя габриел Бе ? от къде го довлякохте ? -Стига Подигравки,Гаври и Геноцид над Българския Народ !!!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАМ 15:00 КОГАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ВРЪЧИ МАНДАТА НА МЕРИ ГАРГАМЕЛ, ТА ДА ВИДИМ РАЗВИТИЕТО НА БАЛКАНСКАТА ДРАМА НА ЕНП И ГЕРБ!!!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е правителство на войната .. на всичките тези децата са на запад.. А вас ще ви хвърлят да се биете с Русия.. Няма да се биете , в тила ще има заградителни отряди от американци които ще убият семейството ви , само посмейте да не се биете.
56
3
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 11 месеца
Првителство с тези не трябва да има, още повече с Остап-Бендеровците ( ПП ). Те застрашяват съществуването на България!!! В контекста на днешния ден мог да цитирам един самокритичен политик Нейчо Неев, който казваше: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер"... Вече сме на дъното. Ако имаше достойни офицери, би станало като през 1934 г. Не зная дали и Господ може да ни помогне!?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ето ги на снимката да се знае - Те погребаха България!
54
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
пак ще попитам=..-КАК тая определи,че "експертното" правителство,каквото и да значи това,ТРЯБВА да съществува ЕДНА година?..Защо не 10 месеца?..Или година и половина?..Такова безпардонно демонстриране намалоумие не беше се случвало до сега в "полическия живот"...А на снимката Тиквун гледа като наакан..Яко контрастира със "светлия,устремен комсомолски жар" на въпросния "габриел"..
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
РАДЕВ ВЪРЗА ДВЕ МАГАРЕТА НО НАРОДА НЯМА ДА ГИ ИЗБЕРЕ
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голямата бяла птица (гъска имам предвид, не лебед) да да отлита, да ни прави за смях пред европа
51
3
 
5
 
! Отговори
Петров преди 11 месеца
язе че одим да си купим малце свински уши за обед, дома имам и чесон и после че одим при радевия да си земем шо ми се полага, че чекеджака се поизпразнИ каза Борисов, европейския лидер от селски произход
50
5
 
19
 
! Отговори
Мисирка лайв преди 11 месеца
Мария Габриел, Мая Санду Сана Марин... всичките американски ***-марионетки са ми еднакви
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вижте за трите лъжи на Габриел напр. докторската й титла или държавното жилище от 120 кв.м за 400 лв и за третата сами се погрижете! Това са бъдещите ни политици! Позаинтересувайте се поне веднъж!
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да пием кафе?
47
4
 
12
 
! Отговори
Шебек преди 11 месеца
Тя обясни, че с ПП Възраждане не е възможно да се върви напред... Верно ли....
46
2
 
8
 
! Отговори
НЕ на профашистите! преди 11 месеца
Съвсем наскоро Жоп Борел в телевизионно интервю в прав текст казва, че войната ще спре само няколко дена, след като спрат да доставят оръбие на Украйна. Т.е. си признават, че съдействат за убиването на стотици хора и унищожаването на села и грдове. На екран може да се види също как украинци казват, че сега те имат най-много джевелини и друго преносимо оръжие и много лесно ще прехвърлят стрелянето на хора в други страни, в страните на Европа. Къде са "експертите" в България и каква им е функцият
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Куха леейка начело на група от крадци чакат ви тежки времена след като гласувате за греб - откровени крадци и некадърници
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Марито ли е нашенския Херкулес да изчисти авгиевите обори. Смрад и гмеж.
43
5
 
9
 
! Отговори
НЕ на профашистите! преди 11 месеца
На кое се казва експерти? Снощи по руския канал Планета излъчиха кадри от 2014 г, , от Мариупол, 9-ти май. Мирно население отива и поднася цветя пред паметниците на загиналите във войната. Идват украински фашисти с тежка нойна техника и с автомати и стрелят по мирното население!!! Има и палежи *** сгради. Къде са експертите на ГЕРБ по НАТО и по външна политика, да уведомят какво става? Защо и Борисов, и Радев, и Йотова се изказват, че са изненадани? Как позволяват да бъде третирана България?
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно това ви трябва, жена да ви управлява по време на война. Ще бъде тотална катастрофа. Но вие си я заслужавате, след като избрахте пак мафията на Боко и ГЕРБ да ви грабят. Това е промяна по български - към по-лошо, вместо към по-добро. Вече ни омръзна да протестираме цели десетилетия подред за едно и също и вече няма да ви пречим да си унищожите държавата.