Петков: Вторият мандат е решението, за да не отидем на избори

Това бил единственият шанс
Обновена: 17 май 2023 11:05 | 17 май 2023 10:55, Камелия Цветанова
224
Петков: Вторият мандат е решението, за да не отидем на избори
Снимка: БГНЕС

Вторият мандат е единственото решение пред България, за да не отидем на шести предсрочни избори. Това коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той потвърди решението на коалицията ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Петков обаче коментира, че в ПП-ДБ са доволни от факта, че ГЕРБ изпълни „джентълменското споразумение“ и подкрепи Стою Стоев от ПП за шеф на правната комисия.

Той коментира и скандалите около главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

„От последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура. Нито една подмяна на човек не решава истинския въпрос. Започваме усилена работа за смяна на Конституцията“, съобщи той.

Според Христо Иванов трябва да бъде решен проблемът със законността.

„Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата. Ние започваме разговори с всички сили за да тестваме наличието на конституционен консенсус за преструктуриране на ВСС - да бъде разделена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да има обществена квота и обществен контрол и в съдийската колегия да има старта друг за независимост. Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се ограничат кадровите правомощия на главния прокурор. Позволява му се сега на прокурора да държи важни дела на трупчета, това трябва да бъде прекратено, прокуратурата трябва да бъде вкарана в границите на законността. Обмисляме да има пряка конституционна жалба, преосмисляне на института на служебните правителства, за да сме сигурни, че само ще организират избори, а не да има квазипрезидентски режим, какъвто виждаме сега. Така това правителство не само ще реше моментната криза, а и ще реши дълбоките кризи“, каза той.

Според него целта не е просто да бъде сменен Иван Гешев, а да се промени модела.

Атанас Атанасов посочи, че политическата криза оголи много проблеми.

„В България закона не се прилага еднакво за всички. Трябва да бъдат приети такива промени, че да се получи синхрон между съдебната и изпълнителната власт, за да се прилага еднакво контролът. На тази етап се вижда, че има такива, които считат, че върху тях не маже да се прилага контрол“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: Кирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, с теб започна западането, да знаеш. Не може да газиш конституцията и да искаш държавата да е в ред, не може. Ти наруши основния закон и все едно ни лук ял...Грабихте като не видели...
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ да престане да изпълнява капризите на нинормалницитеот ПП!! Те манипулираха вота, не са втора политическа сила. Защо им оставиха машините, заедно с хартиената бюлетина? Защо им позволиха да купуват кметове?
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен ГЕРБ друг не може да управлява, единствено могат да са анти. Стратегията на президента, критики и обвинения да излезе...наш човек
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, т...ар нещастен, нито знам кой е Стою, нито ме интересува. Някаква шушумига и доста младичък... Ама на другите избори и 15 процента няма да вземете и на Атанасов му е ясно, ток затова гледа като на...н!
173
1
 
8
 
! Отговори
МЪСК преди 1 година
МЪСК КАЗА ЧЕ НАЙ-ПРОВАЛЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ В САЩ ДА ОТ ХАРВАРДТИ ВЕЧЕ ГО ДОКАЗА В БЪЛГАРИЯ ГО ХОУМ В КАНАДСКАТА ТУНДРА ОТКЪДЕТО ТЕ ВНЕДРИХА ТУКА
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджията вън от парламента!
171
3
 
13
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
И Петков на кои партии се надява да го подкрепят, след катастрофалния провал ?Що се отнася до съдебната система, във всяка европейска страна имаме посланици, които да опишта на кратко, каква е системата там. Да се съберат комисия , да огледат , да щипнат от тук от там и да вземат най доброто.Ние няма да откриваме топлата вода. Това се отнася и за всички закони.
170
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А подкрепа? Целият този цирк с ГЕРБ е излишен.Ясно е, че мътите в едно гнездо.
169
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ревахте.... ревахте... ревахте и викахте срещу ГЕРБ, а сега когато властта им се изпълзна пак се вкопчихте за тях и се обърнахте срщеу тези които ви освобождават! !Ниаква изненада за това продажно племе, недостойно да бъде народ и да има държава..
168
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя, ако знае за какво се е нахилил, пак добре.
167
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНЕЕЕ ПОДЛО ПРОДАЖНО ПРЕДАТЕЛЧЕ, не бъди толкова хитро, явно вариантът е да отидем на избори и да се напънем да изринем тоя път Посадените Предатели за да не могат да Продължат Продажбите!
166
5
 
26
 
! Отговори
Недоволен преди 1 година
Решението е да си вземеш еднопосочен билет за Канада!
165
10
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Ако чакате подкрепа от Боко ще я получите и ще докажете ,че нямате грам мозък. Най правилното решение е палци долу за правителството Габриел и търпение докато Гешев ви свърши работата и грубата се саморазправи с Борисов !
164
6
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Този на тази снимка е кьоркютук пиян! Или пък е дрогиран! Вижте само блуждаещият му поглед!
163
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на токова се казва: изтърва питомното, да гони дивото!
162
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Много сте нагли. Няма да има правителство с вашия мандат. Пак избори и за съжаление пак нищо. Господ да ни е на помощ
161
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шансовете свършиха, за бога ,братя ,НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НИКОГО, така няма да имат власт
160
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са тотално неадекватени.Значи, те са много принципни и няма да правят коалиции с ГЕРБ, БСП, Възраждане, ИТН и ДПС.... Обаче предлагат правителство, КАТО ЕДИНСТВЕН ВАРИАНТ???Що за неадекватен мозък би го измислил това?А избирателите им колко трябва да са глУууУупави, за да гласуват пак за тях? Това в прав текст значи, че тази коалиция НИКОГА няма да управлява и НИКОГА няма да изпълни обещанията си....След първия им опит, едва ли някой нормален би искал това, но все пак...
159
3
 
24
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Ей, Проклетите Продажници на Кирчо случайника пак драпат за кокала. По интересно е как хитряк като Ицо Иванов се е объркал да се върже с тия.
158
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ве, серизоно кажете. Сериозно ли виждате спасител в това ухилено създание на снимката. Точно кат някое шимпанзе пред банан е.