Разследващ прокурор ще може да проверява обвинител №1

Условията – наказателен съдия с 12 години стаж
37
Разследващ прокурор ще може да проверява обвинител №1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, предложени от Министерски съвет, с които се въвеждане длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност.

Още по темата
В закона е посочено, че този прокурор ще бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в тази функция. Условията за него са да има поне 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС. Такова мнозинство ще е нужно и за избирането на обвинител №1.

Делата от общ характер срещу главния прокурор и заместниците му ще се гледат от Софийския районен съд.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков посочи, че този законопроект е актуален от 2009 г. и в последните дни е болезнено актуален. „Твърде дълго време системата се управляваше на принципа „мъка без край“ и това води до нейния мъчителен край. Хвърчат заплахи и недомлъвки“, коментира Зарков.

Той посочи, че работата по настоящите промени в НПК са започнали по времето на кабинета „Петков“, а в работната група са се включили и съдии, и прокурори, и адвокати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията и парите не знаят законови пречки. Приятелствата са над закона. Нищо няма да се промени. Гешев нека сега си каже всичко за тези, сегашните, а по-следващите мафиоти-приятели - по-нататък ще ги разследваме. Ако избираме Боко Истината, ще получаваме от същото.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи всеки месец може да има нов главен прокурор, нали?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом става, според Зарков, контрола на ГП може да бъде уреден в закон, защо трябва да се пипа конституцията, за което настояват от Доносническа българия! Е има и друг вариант - Зарков е толкова юрист, колкото и кандидатката за президент Луна!
28
0
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Познат ли ви е израза "*** но упорит" Да благодарим на Зарковчето че ни го припомни, да благодарим гербестан че ни показа мека китка и гъвкав кръст, да благодарим че сме живи все още.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погреби руснак, скопи русофил, разчекни русофилка! Во имя отца, и сина, и светого духхаа! Амин!
26
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НАЙ-ДОБРЕ Е РЕШЕНИЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ДА СЕ ВЗИМА С 5 ГЛАСА :D ДА БЪДЕ ПРОВЕРЯВАН ДОБРЕ :D НО ЩОМ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНЯ ВСЕКИ ДЕН ТОВА ЗНАЧИ , ЧЕ ЩЕ Е ИЗЦЯЛО ПОДЧИНЕН НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ :D ВМЕСТО ТИЯ ГЛУПОСТИ Е ПО-УМНО МАНДАТА МУ ДА СЕ НАМАЛИ НА 4 ГОДИНИ ВМЕСТО ДА МОЖЕ ДА СЕ СМЕНЯЛ И С 5 ГЛАСА ;D И ТОВА ТРЯБВА ДА СА КОНСТИТУЦИОННИ ВЪПРОСИ КОЕТО ИЗИСКВА МНОЗИНСТВО ОТ ПОВЕЧЕ ОТ 121 ДЕПУТАНИ ГЛАСУВАЛИ
25
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ае кво са занимавете с глупости ве, няма бюджет, след 20 дни може д аняма пари за пенсии и заплати ве, гласувайте бюджета и се разпускайте
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на следващите избори след 2-3 месеца всички партии в канала.
22
4
 
1
 
! Отговори
Така че смело преди 1 година
Пернишки мафиоти-слухари твърдят, че срещу Гешев има над 1500 сигнала, жалби и дела повечето от които в момента са на "трупчета" !
21
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 година
До Анонимен 20 Че те никога не са си отивали :) Последното театро на каскета беше изпълнено с такива случки :) А и той, самият, си е такъв :) Учил в Симеоново, факултет ДС :)
20
2
 
2
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 1 година
Гешев е пътник , както и шАфьора на самальота !
19
5
 
4
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Жалко Крум Кацамунски и останали фепутати , видни юристи по конституционно право ви казаха , че закона противоречи на Кнституцията и не може съдия да стане прокурор да разследва и после пак да стане съдия , но едно си баба знае , едно си баба бае! Но когато КС го отмени , тогава ще разберете , но ще е късно , олигархията постигна своето!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да има раздаване на пари без конкурси за да има ресто в чекмеджетата . Кво ти пука за закона след като и евроге.йския съюз е в схемата . Нали той отпускаше 12 години пари без конкурси . Кражбата до като сме в ЕС няма да спре .
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то е ясно, я връщайте ДС агентите и доносниците чиста работа, явно така са свикнали т. нар. наши 'елити'
16
1
 
7
 
! Отговори
Българска работа преди 1 година
Сложили прокурор до прокурора над прокурора,до прокурора,връз прокурора пари,пари,париии работа йок магарето ги не пърди тез пари
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички тези промени са противоконституционни.
14
1
 
10
 
! Отговори
Ежко преди 1 година
От сега до личи, че промените са глупави, половинчати и ялови.Също като ЗПКОНПИ.Един лев я приберат, но 10 похарчват...
13
5
 
7
 
! Отговори
eдин преди 1 година
Пак нова длъжност и пак още един чиновник на нашите пари.Наистина трябва да има контрол върху гл. прокурор но съм сигурен че така няма да стане.Просто цялата правосъдна система е толкова пропита от корупция че...единия корумпиран щял да следи другия корумпиран.Как да стане?Не е ли по добре контрола да е в нас?Примерно на 3-4месеца гл прокурор казва в парламента защо делото не се движи.И ако не може да се аргументира-веднага гласуваме и го сменяме.Бързо и лесно
12
2
 
7
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Стигнахте ли до заветният си ден, с*ляци?:)))