Демерджиев: Гешев и Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори

Борбата с пътния травматизъм не е само на МВР, посочи вътрешният министър
Обновена: 21 май 2023 13:41 | 21 май 2023 13:37, Красимир Ангелов
36
Демерджиев: Гешев и Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори
Снимка: БГНЕС

"Иван Гешев и Борислав Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори в правната общност. Тези проблеми съществуват от години, но умело се прикриваха и премълчаваха". Това каза пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Много хора, в това число и аз, сочехме през годините тези проблеми, искахме те да бъдат видени и да бъде проумяно, че тези проблеми вредят не само на прокуратурата, не само на съдебната власт, те вредят на цялата държава. Те се премълчаваха и всъщност бяха признати в началото на миналата седмица. Това, че бяха признати от самите магистрати създаде впечатление, че сега тези проблеми са факт. Те бяха факт години назад, но умело се премълчаваха и прикриваха", каза Демерджиев.

Още по темата
И допълни, че събитията в прокуратурата не влияят на работата на МВР, а от девет месеца в системата се провежда последователна политика, свързана с борба срещу корупцията. Той уточни, че има съществен напредък в разследването на инцидента с колата на главния прокурор.

"Това беше атентат. Дали е за сплашване или да бъде физически ликвидиран главният прокурор, това е недопустимо посегателство. Не искам да се ангажирам с конкретни версии, но  в светлината на всичко, което се чу, на мен лично ми звучи по-вероятно да е действие, насочено да предупреди или да сплаши главния прокурор", посочи министърът на вътрешните работи.

В предаването "Неделя 150" Демерджиев подчерта, че практиката с "дела на трупчета" може да бъде прекратена със законодателни промени, които да дисциплинират прокуратурата в приключването на делата. А по думите му влиянието между политици и магистрати е двупосочно.

"Изключително неприятно изглежда ситуация, в която политически кръгове и кръгове от прокуратурата си разчистват сметки. България очаква работеща прокуратура, че трябва да има обективен и еднакъв подход към всички производства. Това се разбра частично. Надявам се да няма лов на вещици, а реални действия", посочи министърът.

Във връзка с войната по пътищата той поясни, че борбата с пътния травматизъм не е само на МВР, но и на АПИ, на общините, на прокуратурата, на съда. И са необходими законодателни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е не само да признаят,а като са казали А,да кажат и Б.Ако не ги е страх,де.
8
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този изобщо ще свършили някога някаква работа? Само върви из студията и ръси небивалици! Никой не иска от него неща, които всички знаем! И какво стана с пробите по пътищата? Подготвихте ли ги най-сетне тия доказателства, или ще чакаме нови избори ? А за данните от миграцията ,ще чакаме пак да ни уведомят от ...Виена ?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 ГОДИНИ ТЪМНИ БАЛКАНСКИ ПРОСТАЦИ УПРАЖНЯВАХА ВЛАСТТА С ГОЛЯМАТА СЕСТРА КОРУПЦИЯТА И МАЛКИЯТ БРАТ ГРАБЕЖЪТ СЛЕДВАЙКИ САМО СОБСТВЕНИТЕ СИ ЕГОИСТИЧНИ ИНТЕРЕСИ И ХВЪРЛЯЙКИ ПРАХ В ОЧИТЕ НА НАИВНИТЕ БЪЛГАРИ, КОИТО ИМ РЪКОПЛЯСКАХА И ТАЙНО ИМ ЗАВИЖДАХА... ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯ ДУХ!!...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90 години не съди
5
0
 
4
 
! Отговори
дрона преди 1 година
в светлината на всичко, което се чу --- зависи кой как слуша и какво и къде слуша. Конкретика - другия път!
4
1
 
5
 
! Отговори
Важното е преди 1 година
Че ти беше точен с парите
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо дайте по колко пари и какви постове са обещани на онези от ВСС които си промениха мнението на 360 градуса, че ако са посланици както излезе и Боко и Радев са намесени, че прескочили и Доган лошо им се пише.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кокошка няма прошка, за милиони има закони
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признаха си но МВР не ги арестува.