Никола Стоянов: След 10 юни на практика държавата няма да може да се разплаща

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван
21 май 2023 12:30, Красимир Ангелов
92
Никола Стоянов: След 10 юни на практика държавата няма да може да се разплаща
Снимка: БГНЕС

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник държавата няма да може да се разплаща, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му в такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс.

Още по темата
"Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати”, посочи Стоянов и добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния, изтъкна служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав, отчете министърът на икономиката.

Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи, подчерта  министърът.

Икономическият министър отново посочи, че България не изнася оръжие за Украйна. Изнасяме към държави-партньори, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филипините,Индонезия,Малайзия, Виетнам,Кампучия,Китай и Зеландия4.5 милиарда,свободен пазар и свобода за можещите и знаещите да правят бизнесСвобода на пътуванията и паритеНяма зони,няма Евро и зелени гущери Екзотични места с прекрасни плажовеКай както иска и с каквото иска търгуваСвободата,Санчо,е свобода за умеещите да живеят свободно.А не в нацистки концлагер за хляб и вода,под дулото на оръжието и полицейски произволСмърт на нацизма и нацистите,унищожили свободата на хората
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно. Това може накрая да събуди заспалите роби и те да се надигнат и да изринат плевелите от НС и МС.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЩЕ СВИКАМЕ КОНВЕНТА ЗА ДА ВИДИМ КОГО ДА СЪКРАТИМ С ЕДНА ГЛАВА С ИЗОБРЕТЕНИЕТО НА ДОКТОР ГИЛОТЕН!!...
52
1
 
7
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 година
Напишете сума на листче и я дайте на посланика. Ще ви отпуснем заем в най кратък срок САЩ
51
1
 
18
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Може пък така да е най-добре, щото тогава хората ще отидат да изразят своята любов върху избраните народните представители и ще настане една демокрация за която няма и да трябва намесата на Прокуратурата.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък ви обещаваме , че 95та ще ви се стори празник, в сравнение с това което ще ви сполети всички там
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни плашете,а си вършете работата като хората.Затова ви плащаме.
48
0
 
13
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Най-накрая! Ще я закриваме тая държава!
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво предлагаш-да върнем пак мутрите на власт,за да започне всичко отначало?И да има пак стабилно крадене!Няма да стане!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди хора чакат шеген,за да си изнесат парите без приблеми и да заживеят другаде по света, не в kЛoaka*Ta Европа.В далечна Азия има хиляди възможности за нов живот и бизнес.Само слепите не ги виждат.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па едно плащане... То па едни заплати и пенсии...
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете заплатите на министри и депутати.Явно не ги заслужават.Иначе,народа и бизнеса си работят нормално,значи проблема е във властта.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно! Чакаме потвърждение на някои изводи: България не е държава; Ако не могат да плащат пенсии, означава, че и депутатите пари не могат да вземат /а те ще вземат/.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България за съжаление ще е първата жертва задушена в rob*HaTa cu и превърната в необитаема зона за хилядолетия. ПРОЦЕСЪТ Е СТАРТИРАН. КОЙТО МОЖЕ ДА ПРОДАВА ДЕ О ИМА И ДА БЯГА ОТ България де що му видят очитТук бъдеще няма.Геноцида е факт,сега остана само изтребление то ни от нацистите.Илюзия и измама е,че тези който първи забягнаха вече се завръщат.И да се е завърнал някой след година отново нараства дисагите и не поглежда назад.Само крадците и търтеите ще останат тук
41
3
 
12
 
! Отговори
Dzen преди 1 година
Радиоактивен облак, възникнал след унищожаването на боеприпаси с обеднен уран, в Хмелницки доставени на Украйна от Великобритания, се движи към Западна Европа. В Полша вече е регистрирано повишаване на нивото на радиация - съобщи секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев.
40
0
 
9
 
! Отговори
Ами ГЕРБ преди 1 година
Рекетират държавата.Биридов каза,че те няма да гласуват бюджета, ако не управляват.Плсшат гаргите,само 69 човека са.
39
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Абе, льольо, кого лъжеш ? Защо, когато ти беше начело на завода в Сопот, имаше камиони с украинска регистрация в града? Сигурно са товарили камъни от планината ли? Айде, не се задавихте от пари и лъжи.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом икономиката расте и износа се увеличава,какъв ви е проблема?Не можете да си съберете данъците или харчите неразумно?Още ли спонсориране Алибегов и енергетиката?
37
0
 
8
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Държавата загива но на публичните не им пука ,плямпат каквото им падне ,всички се правят кое по- велик Безумие!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, РЕСТАРТ на Държават!