Последни часове за сметки: 116 гласа зад кабинета "Габриел", неизвестните остават

Номинираната от ГЕРБ за премиер връща мандата на Радев в понеделник в 15 часа
21 май 2023 07:10, Красимир Ангелов
173
Последни часове за сметки: 116 гласа зад кабинета "Габриел", неизвестните остават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-малко от 36 часа остават до момента, в който номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента Румен Радев папката с мандата.

Това трябва да стане в понеделник, 22 май, в 15:00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заявената позиция е, че мандатът ще бъде изпълнен – т.е. в него ще има състав на проектокабинет с конкретни имена за министри.

Още по темата
В събота държавният глава Румен Радев заяви в Ямбол, че за работещо правителство е необходимо да има устойчива политика, ясни принципи и стабилни основи. „Не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария“, допълни Радев търсенето на още пет гласа, с които да се осигури необходимата подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС.

Номинираната от ГЕРБ - СДС за премиер Мария Габриел получи в петък подкрепата на ДПС и “Има такъв народ” за експертно правителство. Така сметките показват, че трите формации имат общо 116 депутати, с които да подкрепят кабинета „Габриел“, а за да бъде гласувано правителството, са необходими гласовете на 50% + един от присъстващите или 121 гласа при присъствие на всички депутати в залата.

Така за да има избрано правителство тази седмица има 2 варианта. Първият е от ГЕРБ-СДС да намерят още 5 гласа от останалите депутати, които да подкрепят кабинета в зала. Вторият вариант е поне 9 народни представители от ПП-ДБ, Възраждане и БСП да не присъстват или да не се регистрират в залата в деня, в който кабинетът бъде гласуван.

"Ще разчитаме на всички народни представители, които се отнасят с необходимата отговорност към съдбата на България. През следващата една година, колкото е хоризонтът на правителството, което госпожа Габриел ще предложи, трябва да свършим доста работа, така че да изведем страната от кризите, в които се намира“, каза в предаването "Събуди се" на Нова телевизия Теменужка Петкова, депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър. Тя подчерта, че от ГЕРБ ще приемат експерти от ДПС и от „Има такъв народ“ в едно експертно правителство.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов шансовете за реализация на първия мандат обаче не са големи. По думите му самата партия ГЕРБ няма желание да го реализира, по-скоро с този си опит тя се опитвала да защити името си, коментира Иванов пред Дарик радио.

"Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?”, попита Иванов.

Перспективите за втория мандат са добри, посочи от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и призова да се приключи процедурата с първия мандат, за да се водят конкретни разговори за втория.

От БСП също бяха категорични, че няма да дадат подкрепа за първия мандат, но ще участват в разговорите за втория и третия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията. Тя отново повтори, че една от грешките на Борисов за първия мандат е била предложението на ярка политическа личност за министър-председател.

А как ще изглежда проектокабинета на Мария Габриел вероятно ще стане ясно в близките 24 часа. А дали той ще се превърне в редовно правителство ще стане ясно още до средата на следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
foxy202 преди 1 година
Жалко ,пак ще гоним дивото като предишния парламент а президента ще до харчи безконтролно както е свикнал последните 2 години... жалко
130
0
 
1
 
! Отговори
до139 преди 1 година
До Урсулка Кон Дилав:А,пропусна и десетина века византийско и османско.И какви сме ние всъщност?
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МараУрунгел срешнала Мара Грабител, която преди това срещналла МараИзвършител, мили деца от отпуска се върна бай Иван и приказката станала съвсен като истинска и пак тръгнал Мара с куфър теглила Изпразнител и се задавилааа. От тук приказката ще продължи когато от Унията кажат още неказани новини за разните Мари
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да говориш с Габриел е същото като да говориш с чатбот.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев е напуснал страната, заедно с всичките си доказателства. Борисов този път ще влезе в зандана до живот. Доказателства бол, е ще изядем 2-3 агнета по повода.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещам как Борисов почва да се намагнитва.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЕЗ ЕС МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЩЕШЕ ДА Е СЛУЖИТЕЛКА В ПОЩАТА В РОДНОТО СИ СЕЛО И ДА НОСИ БЪЛГАРСКО ИМЕ. А БОЙКО ЩЕШЕ ДА Е ЩАСТЛИВ ПЕНСИОНЕР ОТ ПОЖАРНАТА И ДА СИ ГЛЕДА ГРАДИНКА.
124
0
 
4
 
! Отговори
Урсулка Кон Дилав преди 1 година
Защо се срамиш.. Преди се гърчеехме, после русеехме, сега се краварчим...
123
3
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Ако наистина изберем тази "МЕРКЕЛ" за премиер, това ще е началото на края за България такава, каквато я познаваме. Дали ще остане нещо от България, също е много спорен въпрос.
122
0
 
4
 
! Отговори
алоо преди 1 година
"Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?Този въпрос защо не го зададеш на своите партньори Ице?От месец поФтаряте едно и също-дайте мандата на нас и ние ще правим правителство,но математиката и при вас не излиза.С кого бе сине майчин? С бсп-то ставате около 90,възрожденците няма как да ги броите,както и итн.С дпс имате съвсем други проблеми-пеевески срещу вашият лидер-прокопиев,а герб да кажат"да",след като вие на 100 пъти "НЕ"?????????
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимна==Това,че "умната,красивата и образованата" красотница на Боко не познава проблемите на българите не е никакъв проблем! Тя не е изпратена тук,за да решава проблеми,а за да доунищожи БЪЛГАРИЯ и НАРОДА ни по заповед на чифутските си господари! Тази е в списъка на шошоро за най-преданите слуги на пъклените им намерения!!!
120
15
 
2
 
! Отговори
БУКОВСКИ преди 1 година
АКО ДО СРЕДАТА НА ЮНИ НЯМА БЮДЖЕТ СПИРАТ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ НА ПОЛИЦИЯ,ВОЕННИ И СПЕШНА ПОМОЩ.САМО БОЙКО,ДЪЛГИЯ И КАРАДАЯ ГИ ЕНЯ ЗА ДЪРЖАВАТА ДРУГИТЕ СИ ГЛЕДАТ ИЗБОРИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ СХЕМИ ДА НАЛАПАТ НАЕСЕН-ЧУЖДЕНЦИ И КОПЕЙКИ СЪР.
119
1
 
14
 
! Отговори
Българче преди 1 година
Тая се казва Габриел , сина и се казава Жан-Едуард , мъжа и се казва Франсоа или Жером...... !!!! Каква българка ще ни управлява , бе ??? също като онзи гелосан петел-Про100 Киро - и той се води българин, ама не ! Показа ни , че не е българин , дори с документи ! Нито паспорт, нито диплома ! Изкарал ПУЦ в Харвард , или по-вероятно е минал покрай оградата на Харвард и е ксерографирал диплом-менте !!!!!!!
118
1
 
6
 
! Отговори
ДОГАН ВИНАГИ ИГРАЕ преди 1 година
С ПЛАВАЩО МНОЗИНСТВО > КУПЕНИ ОТ ТУРЦИТЕ ДЕПУТАТИ КОИТО НЯМА ДА ПРИСЪСТВАТ В ЗАЛАТА
117
1
 
5
 
! Отговори
НОРМАЛНОСТ преди 1 година
Днес в деня започва ДБ и ПП заявиха ,че ако ГЕРБ не подкрепи ПП и ДБ за втори мандат ще арестуват Бойко !? Тия съвсем презобиха ,каква демокрация какви 5 лв искат да правят правителство със заплахи и шантажи тия ПП/ДБ са за затвора ако вземат властта България изчезва за 5 години две вече минаха...
116
4
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
Борисв пак я забърка задравата и утре това момиче е безработна......
115
6
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Мисля, че не е запозната с проблемите на българите, за да може адекватно да си върши работата. Както се казва, излишна е. Изпълнила си е мандата, дано са й взели парите и да си ходи кой от къде е.
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
марето ще ви потроши парите като абитуриент на 3-та вечер и следва глад и нищета за народа
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде пък знаете, че всички ще отидат да се регистрират за Гаргамел?? Ако имаха достойнство поне 50-60 от тези депутати трябва да си стоят в къщи!
112
2
 
21
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Кабинета на жирафа,които дори не живее в територията,за която го гласят губернатор.