Бизнесът си иска компенсаците за цената на тока през април

Подкрепата е договорена до края на годината
22 май 2023 14:13, Стела Стоянова
28
Бизнесът си иска компенсаците за цената на тока през април
Снимка БГНЕС

Бизнесът не получава компенсации за цените на електроенергията от 1-ви април, въпреки гласуваното от Народното събрание решение компенсаторният механизъм да се прилага през цялата 2023 г.

В обща позиция работодателските организации настояха Министерският съвет да приеме Програмата за компенсиране на разходите, защото това е своеобразен защитен механизъм срещу нарастването на цените.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава МС да изпълни задълженията си и да приеме Програма за компенсиране на разходите на небитовите потребители на електрическа енергия до 31-ви декември 2023 г., както беше прието в края на миналата година от Народното събрание.

Срокът на действие на Програмата, одобрена от правителството, е изтекъл в края на март и от тогава компенсациите не са изплащани, отбелязват от АОБР.

Тези помощи създават сигурност за бизнеса и са заложени в разчетите на компаниите, посочват работодателите и подчертават положителния им ефект върху икономиката на страната.

В момента, цените на електроенергията на борсата са под 200 лв. за мегават час и компенсации не са необходими, но бизнесът настоява за гаранции, че подкрепата ще се осъществява, както е договорена до края на годината, защото опасността от завръщането на високите ценови равнища не е отминала, се посочва още в позицията.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 11 месеца
Дайте и на мобилните оператори , да се задавят дано. И А1 вдигнаха с 2 лева всеки абонаментен план,въпреки,че омбудсманът ги призова да не вдигат,понеже държавата им компенсира инфлацията като им плаща тока. Виваком още преди 2 месеца вдигнаха цените.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бизнесът иска пазарна икономика за населението, а той да живее в комунизъм и държавни социални помощи за богати, за да има гаранции, че няма да обеднеят. Те строят комунизъм и социална държава за себе си, а за народа дават собствения си алчен капитализъм. Правилото трябва да бъде: Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искаха пазарна икономика в енергетиката и борса за тока и газа. Дадоха им я. Вече не искат пазарна икономика и борса. Картелите и бизнеса са крадци, експлоататори, далавераджии, ограбват държавната хазна. Народът трябва да гласува за леви партии, които да са баланс на десния бизнес.
13
0
 
9
 
! Отговори
1212 преди 11 месеца
Върнете и ДДС за всички бизнеси на които им е намалено или е премахната. Нямат нужда от подпомагане.
12
0
 
11
 
! Отговори
1212 преди 11 месеца
Време е всички компенсации за бизнеса да се спрат. Както и всички компенсации за Украйна. Всички бизнеси декларират свъхпечалби. Значи нямат нужда от подпомагане.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бизнеса имали свръхпечалби и държали в банките колосални суми в кеш понеже и не инвестирали и не вдигали и заплати, ами държавата що не им ги вземе тези парички с един хубав данък свръхпечалба?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига с тоя бизнес ,да се подаряват милиони на милионерите ако идеш при социалните за помощи там ако дохода надвишава и 5 лв.помощ няма а на тия милиони подарявате ,при това като бюджет няма ,добре че се махате скоро ,едно цени на хр.придукте не можахте да оправите
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
МВР приберете си терористите от град Бобов дол, изтезават хора убиват хора!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те искали компенсации, а от къде да им дойдат. Като не им изнася да закриват сергиите.От друга страна кое държи цената на тока. Заради този ток цените отидоха в небесата.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига с тоя комунизъм?Каква е тая пазарна икономика след като бизнесът в лицето на червената олигархия от КРИБ,БСК АИКБ и сие червени производни ще чакат държавата,тоест всички ние да им пълним гушите?Досега България е дала над 13 милиарда лева субсидия на тия червени бичмета и какво получихме насреща ние,огромно повишение на стоки и услуги,мизерно заплащане!
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аман от тоя бизнес! Богаташи реват все за алчност!
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ужас! Настръхвам от такива бизнесмени-молещи за помощи, недаващи заплати и отпуски. Ама пак никой от органите на държавата не знае
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви компенсации, цената на тока е на пред военни цени
3
1
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 11 месеца
Бизнесмен да си - постоянно ревеш, че държавата е мащеха, ама като опре яйцето до .... ревеш като вдовица за .... да помага държавата. Разбира се с помощ и без помощ цена на продукция и заплати не мърдат.
2
1
 
20
 
! Отговори
балък преди 11 месеца
Бизнесът направи луди кинти от спекулативните цени и може сам да си плаща тока.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
давайте компенсациите ве иззедници - съсипахте държавата - утре да не се чудите защо цените са скочили