Кондов: Езикът и писмеността си са съхранили българската ни идентичност

24 май – най-българският празник
13
Кондов: Езикът и писмеността си са съхранили българската ни идентичност
Снимка: МВнР, архив

Днешният ден на просветление приобщава и отрежда на всеки един от нас свещен дълг към съхранение на „най-българския празник“, казва служебният министър на външните работи Иван Кондов в обръщениепо повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

На 24 май всяка година, под звуците на „Върви, народе възродени“, всички българи от различни краища на Родината и света се изправяме на крака, за да градим нови духовни мостове чрез българското слово, чрез неговата неповторима творческа мощ, добавя Кондов.

По думите му всеки българин, "независимо дали е в Родината или по света, от малък е закърмен с любовта към светлия 24 май. Празнуваме езика и писмеността си, които са в основата на съхранението на българската ни идентичност, припомняме си делото на светите братя Кирил и Методий, и техните ученици, благодарение на които сме се запазили и съществуваме до днес", добавя министърът. Той посочва, че е наша отговорност да останем верни на техните завети, да пазим чистия български език, който те изковаха за нас, и да продължим да вярваме в силата на българското слово, което ни изгражда като личности и като български народ.

Кондов напомня, че и днес, кирилицата, благодарение на България, е една от трите официални азбуки на Европейския съюз. Това е духовен и морален капитал, който се надявам, че всички заедно ще продължим да опазваме и съхраняваме в обединена Европа и по света, защото словото и писмеността са нашият отпечатък и идентичност в историята на човечеството, казва министърът.

В този смисъл българската дипломатическа служба закономерно се обуславя от просветата и писмеността. По традиция и убеждения обаче в професионалното си ежедневие ние не сме сами, добавя Кондов и поднася искрена признателност "на хилядите наши сънародници по света и у нас, на стотиците български общности и организации в чужбина, на всички онези съвременни будители, които въпреки предизвикателствата на времето самоотвержено носят в сърцата си делото на просвещението, възпитават младите поколения и неуморно работят за утвърждаване и разширяване на българското езиково и културно пространство отвъд пределите на Родината".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Кондов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Тоя шегува ли се преди 1 година
Каква идентичност с 350 евро на месец
10
0
 
3
 
! Отговори
ул. Козяк преди 1 година
Кирилицата ще бъде отменена и забранена! Колониалната територия първо трябва да почне да пише на латиница, а после да говори на английски!
9
0
 
0
 
! Отговори
Терцата преди 1 година
А министъра на вътрешните работи какво е казал? майтап бе Уили
8
2
 
0
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Има христова вяраПравославието извращава истинската христова вяра. Православието става дясна ръка на властта, участва в борбата за богатства и власт, което замества човеколюбието на Христовото учение, започващо още от Орфей, нашият предшественик. Затова Христос е наричан Вторият Орфей и е изобразяван като него в първите векове от н.е.
7
0
 
2
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Да ви имам заглавието безсмислено и безсловоредно!!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв празник бе, хора.Георги Господинов се изплю на дядо Вазов и каза, че няма турско иго и , че сме били поробени след освобождението поругавайки целият народ и дейците на въстанието.Това и турчин не го е направил с ятагана, което направи Господинов.И то за какво, за малко слава и пари.България я няма вече.
5
2
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Заветът на св. Методий към българския народ: "Пазете своята православна вяра - този безценен дар, донесен ни от небето чрез Божия Син - Иисуса Христа. Ако вярата ви е крепка, и вие ще бъдете силни; отслабне ли тя у вас, и вие ще отслабнете и ще станете плячка и роби на други народи. Пазете православната си вяра!"...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се празнува- защо ли?
3
1
 
5
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Закърмен.... хайде стига с тези превъзнасяния, че сте смешни!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къв е тоя кондьо с който ни занимавате
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък една "идентичност" бегай, бегай