Денков връща на Радев изпълнения мандат за съставяне на правителство

Първите 9 месеца Денков ще е премиер, след това 9 месеца Габриел ще е на поста
Обновена: 5 юни 2023 07:10 | 5 юни 2023 07:01, Елка Василева
260
Денков връща на Радев изпълнения мандат за съставяне на правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев ще приеме днес в 11 ч. кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Още по темата
Номинираният за премиер Николай Денков от ПП-ДБ и номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел обявиха на съвместен брифинг в парламента състава на проектокабинета в рамките на втория мандат. Денков от ПП-ДБ и Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков.  

След като получи изпълнен мандата, президентът Румен Радев трябва да издаде указ, с който предлага на Народното събрание да гласува проектокабинета. След това крайната дума е на пленарната зала.

Засега е известно, че "за" кабинета "Денков-Габриел" ще гласуват 132 народни представители - тези на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на движението за конституционна реформа. Останалите парламентарни сили обявиха, че ще гласуват против проектокабинета "Денков-Габриел".

Пълният списък на кандидатите за министри:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца
Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца
Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”.
Калин Стоянов – министър на вътрешните работи
Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”.
Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.
Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката
Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.
Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.
Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката
Кръстю Кръстев – министър на културата
Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията
Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа
Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика
Атанас Славов – министър на правосъдието
Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.
Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
Зарица Димкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”.
Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър.
Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
0
 
! Отговори
На преди 10 месеца
Глец !
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите получиха правителството за което гласуваха и което заслужават.
207
2
 
5
 
! Отговори
до руски плашила преди 10 месеца
Полша вече изпраща войски, макар и неофициално. Румъния е дала летищата си и помага с логистиката. От всички изброени страни, България има най-много исторически връзки с Русия, най-близки сме с тях, това са фактите. Живеем проруски настроена страна, харесва ли ви или не. Именно заради това, нас ще ползват по този гнусен начин. За да бъде прекъсната тази връзка трябва да се пролее кръв - те наща или ние тяхната, няма значение. Един чувал и ПП-ДБ ще направят всичко възможно да влезем във войната.
206
1
 
7
 
! Отговори
художника преди 10 месеца
Чета тука коментари от "Специалисти" по държавни дела и се чудя: Като сте такива специалисти, колко пъти слязохте на общо събрание на входа, колко пъти си хвърлихте фаса или *** на улицата, карахте с превишена скорост или засякохте някой на пътя, колко пъти се опитахте да прередите някой на опашката, колко пъти напсувахте доктора, дето ви лекува, или учителят дето учи детето ви, колко пъти помогнахте на дете или старец да пресече улицата, А ??? "Специалисти- Моралисти"!!!
205
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
янки дудъл от козяк готвят за България, украински сценарий от 2014 майдана.На всяка цена да спрем това профашистко правителство пп_дб герб.Мисълта е сила,те са шепа, а ние сме хиляди и като всеки си мисли правителство няма да има концентрация на мисълта ще ги провали завинаги!!!!
204
4
 
5
 
! Отговори
До 231 Стига плаши преди 10 месеца
По въпроса с мобилизацията - ще видим. По въпроса с ваксините - прегледай се за рак на простатата. Не се шегувам, баща ми се ваксинира и година по-късно рак на простатата. Други хора страдат други болести пак след ваксинация. Тази ваксина, конкретно анти-ковид ваксината, не е харна, от мен да знаеш! В САЩ вече забраниха някои от най-популярните ваксини, пак повтарям, това не е шега! Проучи си въпроса добре!
203
6
 
10
 
! Отговори
Скоро преди 10 месеца
Народа ще ви влачи по улиците, ***.... посолството на кравария няма да ви спаси, всички ви мразят, предатели продажни
202
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денков явно е много голям наглец и безочлив човек без никакъв морал!
201
6
 
16
 
! Отговори
2023г преди 10 месеца
Правителството на Злото- на политическият скандал-на схемите- на наведеността си към Посолства и чужди интереси- събрани в името на злото-да се пазят взаимно и да крадат- най анти националното Правителство- нехуманно -плюло в лицата на своите избиратели! Що за Бога е това? какво се случва? Те дори нямат капчица морал! Това е дъното на дъното на всички Правителства досега -Менков и Гаргамел нямат никакви познания за управление на Държава!Явно те последни ще "изгасят лампите" и ще затворят вратат
200
7
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 месеца
Крадци и измамници!
199
4
 
22
 
! Отговори
Анализатор преди 10 месеца
Ще повърна. По корумпирана държава от България няма!
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво стана с министерството на електронното управление и Митко Илиев верно ли ще си съсипе репутацията за 2-3 месеца власт?
197
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво! Най-добрата възможна коалиция! 90% гласуват за евроатлангизъм, ценности и управление от Брюксел и Вашингтон и сега това ще се сбъдне. Дано евроатлангическата интеграция е пълна и дано българските евпоатлантици, рамо до рамо с другите източноевропейски успеят да докажат по украинските степи своята евроатлантическа ориентация.
196
3
 
23
 
! Отговори
Не на измамата! преди 10 месеца
Е мандат на измама, на лъжата, на задкулисието, няма нищо общо със заявеното "розово" бъдище. Медиите заблуждават Народа като злепоставят Президента и хвалят измамниците! Обединената маф ия направиха правителство на измамата и лъжата, освен това получават медийна подкрепа от ББ- октоподска мрежа от герб - симпатизантите - анаЛизатори, политолози и социолози, същата мрежа злепоставя съзнателно Президента със цел да замажат предателството на ПП-дб . Президента се бори с маф ията сам, те са силни, освен това голяма част от про ку ра турата и ВСС са хора на Борисов. Записите разкриха кви анти дем
195
2
 
6
 
! Отговори
до 220 Вариант 3 преди 10 месеца
Ще те почерпя за здраве и берекет даже! Обаче аз не виждам заявка нормализация, а напротив - за мобилизация.
194
0
 
6
 
! Отговори
до 222 Зозо преди 10 месеца
Времето ще покаже, дано да ти е здраво дупето не само на приказки и дано да си готов за вариант 2.
193
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
До Има два варианта: ..... Вариант - прибират те на 4-ти километър да си пиеш хапчетата.
192
1
 
5
 
! Отговори
До Много черен ден з преди 10 месеца
Мда...и много бял за евроджендърските продажници и радетели за затриване на България.
191
4
 
5
 
! Отговори
Има два варианта: преди 10 месеца
1 - правителството тръгва в сегашния му състав, след това бива свалено и отиваме на служебно с насрочване на следващи идващи избори. 2 - правителството тръгва в сегашния му състав и набърже ни вкарват във войната, налагат извънредно/военно положение, което използват като извинение за репресивни мерки, за да се закрепят на власт - по модел на Украйна. Ако вторият сценарий се реализира то тогава, надявам се да сте добре подготвени. Успех и господ да ни е помощ!
190
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А не може ли направо от посолствата да ги дават тези мандати. Това чрез президента ми се вижда ненужно осложняване на процедурата.