Разходите на държавата надвишават приходите

Кръстев: Очевидно финансовото състояние на държавата е лошо
5 юни 2023 15:34, Росен Стойчев
42
Разходите на държавата надвишават приходите
Снимка: БГНЕС

„Въпреки политическата криза и неприемливите неща в дебатите на политиците, нямах съмнение, че едва ли някой ще си позволи да не направи преизчислението на пенсиите, очаквано от възрастните хора”.

Още по темата
Това заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на Нова Нюз.

„Парите на държавата не бива да се дават „на калпак". Трябва да се даде на тези, които имат нужда”, обясни Христова.

Икономистът Михаил Кръстев определи като „тревожна" информацията, че по балансите на БНБ за два месеца има намаление на над 70% от разполагаемата наличност на Министерството на финансите. „Когато говорим за политическите тълкувания на сметките, трябва да забравим за каквато и да е семантика, защото финансите и икономиката са точна наука. Очевидно финансовото състояние на държавата е лошо. В първите пет месеца на тази година имаме дефицит за 1,2 млрд. лева. През 2022 г. за същия период сме имали 600 млн. лева излишък. На годишна база имаме влошаване от 1,8 млрд. лева на консолидираната фискална програма”, обясни той.

Той цитира информация от финансовото ведомство, че разходите растат със 17%, а приходите – с 9%. „Харчим много повече, отколкото събираме и няма как положението да е добро”, обясни Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
КОЙ КАКЪВ Е преди 1 година
КОКОРЕК ЩЕ ПОВТОРИ КАРИЕРАТА НА ДЯНКОВ, ПРОАМЕРИКАНСКИ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР УТРЕ ШЕФ НА РУСКА БАНКА... СУЧАТ ОТ ДВЕ КРАВИ...
8
0
 
12
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Явно някой много стабилно краде и това не е народа !!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Даам: да, ама има млади квалифицирани хора с добри доходи много над средните работещи за чужди фирми(ест. , все пак българските бизнесмени са ши.ба.ни робовладелци). И тези млади хора, чакат да вдигнете данъците и цените още за да си тръгнат!!! Така, че да останат само ромеи и пенсионери да ви плащат данъците.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРИ ГОДИНИ СЕ ДАВА НА НАЙ-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ - НА ОЛИГАРХИЯТА. СЕГА ОЩЕ СЕ ОРЯЗВА СОЦИАЛНИЯ ПАКЕТ, ПЕНСИИ ЗАПЛАТИ ЗА ДА ИМА ОЩЕ ЗА НАЙ-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ОЛИГАРХИЯТА
5
0
 
3
 
! Отговори
Даам преди 1 година
До АнонименТочно така, в България винаги са взимали от честно трудещите се хора.Факт.ПРинуждават те да се криеш и сивееш защото сивият сектор е 90 процента.Корупцията е 100.Минахме Бразилия и Синалоа по Корупция.Ел чапо пасти да яде спрямо нашите гурута.
4
1
 
7
 
! Отговори
Даам Готвят ни преди 1 година
Сега като излезе от другиден новият министър на финансите КОКОРЧО и каже зятагайте коланите ще Видите.Техните колани са големи..... ах Българио Българиооо не случи на народ, едно племе себемразещо и *** безродни........
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 пъти на ден пишете на ден и съща статия. Върнете 20% ДДС и гонете сивата икономика. Ясни сте ми, ла.*** скапани. Искате да вдигнете данъци на честните квалифицирани данъкоплатци с добри доходи, които не могат да ги скрият. За такива като вас - паница екскременти с урина, сепсис и дезинтерия. Под земята!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съкращавайте администрация бе. Хора не останаха тук, чиновниците се множат.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата прави разходите неконтролирано. И държавата разчита на някакви *** да пълнят хазната. Както и на схеми за европрограми .