Стоянов: Надявам се никой повече да не рекламира България с ниските заплати

Големият проблем са кадрите
10 юни 2023 20:40, Стела Стоянова
38

„Най-големият проблем пред бизнеса, не само чуждестранен, но и въобще бизнеса в България, е работната ръка“, коментира доскорошният служебен министър на икономиката Никола Стоянов в предаването "Брюксел 1".

"Много примери от компании бяха дадени за това колко е трудно да се внасят работници от трети държави. Категорично там трябва да се продължи работата в тази насока, да се облекчи процедурата, да се дигитализира, за да могат да се скъсат сроковете наистина. Ние доскоро рекламирахме България като страната с най-евтината работна ръка и привличахме чуждестранните инвеститори по този начин. Поне предишни министри за това говореха непрекъснато. Вече това със сигурност не е така. И се надявам и никой министър след мен да не рекламира България като държава с ниски заплати, което да е привлекателното", добави той, като представи и статистика за чуждестранните инвестиции.

„През изминалата седмица предадох официално поста на министър на икономиката и индустрията. Много добър синхрон и диалог с новия министър. Разбира се, в рамките на този половин-един час, който имахме, а и накрая на дълъг изморителен ден и за двама ни, нямаше как да обхванем всички теми“, каза той пред Bulgaria ON AIR .
Никола Стоянов коментира и новината за предстоящи ревизии във всички министерства.

"На тази тема не сме говорили. Говорихме по най-важните теми. Една от тях е повече диалог с бизнеса, който засилихме много с работодателските организации, със синдикати. Проведохме различни консултативни съвети, които от години не се бяха събирали. Другото, на което наблегнах, бяха регулярните закуски с министъра за чуждестранни инвеститори, които направихме с компании от много различни държави. И мисля, че той прие да продължи тази инициатива", коментира Стоянов.

"Факт е, че за април месец вече инфлацията е 11,6% спрямо април миналата година. Намалява отново с 2,4 пункта, при това март намаля с 2 пункта и аз очаквам още за май месец вече инфлацията ще бъде едноцифрена със сигурност, най-вероятно около 9%. Така че наистина там вървим много добре. Храните не следват тази тенденция“, каза той.

„2021 година в началото беше Ковид година, така че е по-трудно да се сравнява, но само първите няколко месеца на тази 2023 година са в пъти повече чуждестранните инвестиции. Така че интерес има и наистина е много важно България също да е активна. Сигурен съм, че новият министър ще продължи тази линия, тъй като той идва и от Агенция за инвестиции и това е тема, с която той се е занимавал и по която сме работили заедно. Така че там ще разчитам наистина на сериозно възприемане", каза Стоянов.

По отношение на цените на храните той заяви: "През последните седмици вече се вижда, че има резултат постепенно, но много бавно и все още за отделни продуктови категории. Ние имаме най-ниските горива в Европа, горе-долу 30% близо са по-ниски отколкото преди една година, което за компаниите е много важно, тъй като логистиката е сериозно перо в ценообразуването", напомни доскорошният служебен министър на икономиката.
По думите му сайтът е дал възможност да излязат наяве изкривявания на пазара. "Той събра информация от много различни институции, която и до момента се събираше, но беше разпокъсана", отчете Стоянов и коментира инфлацията, която вече 7 месеца спада.

През последните 20 години България никога не е имала проблеми с инфлацията и стриктно е спазвала критериите. В момента ситуацията е по-различна, отбеляза гостът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 10 месеца
До Анонимен,така ли било,а народа кога ще го застигне това възмездие за което говориш,пенсионерите например дето си продадоха децата по чужбина и живеят на техен гръб по-добре от арабските шейхове,кога ще ги застигне,защото до сега само несметни богатства са ги застигнали
31
2
 
1
 
! Отговори
само на хартия преди 10 месеца
са ниски бг заплатите,де факто българина на ден получава в пъти повече от европееца на месец и всички го разбраха това,кого ще лъжете
30
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Средната брутна заплата от 252,08 лева през 1988 година, отговаря приблизително на 4800 лева средна брутна заплата сега, а минималната от 120 лева през 1988 година, отговаря на около 2500 лева брутна заплата сега. Къде бяхме, къде сме сега ...
29
1
 
0
 
! Отговори
НЕ СМЕ ДОБРЕ преди 10 месеца
наГЛО ПРЕСТЪПНОТО ВДИГАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ ОСТАВИ МИЛИОНИ БЕЗ ДОХОДИ. ПРЕСТЪПНЦИ НА ВЛАСТ ПОКАЗНО ЛИКВИДИРАХА МИЛИОНИ РАБОТНИ МЕСТА ,РАЗРУШИХА ЗАВОДИТЕ ПОДАРИХА НАЙ СКЪПИТЕ НАХОДИЩА ВКЛ НА ЗЛАТО .СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПРЕСТЪПНИЦИ УЧАСТВАЩИ В ОГРАБВАНЕТО НА НАРОДА СЕДЯТ НА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА .
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"при бай тошо беше 120лв, а средната заплата към 250лв. С тези пари можеше да си покриеш разходите за храна и комунални нужди и дотам. " - Да, затова после имахме по 30-40000 лева в банките. Все ендо сега всеки българин да им по 200-300к в банката.
27
1
 
3
 
! Отговори
Яяяя преди 10 месеца
Спокойно. Никой повече няма да го рекламира. Те вече всички го знаят.
26
1
 
2
 
! Отговори
До Реалист преди 10 месеца
А преди 1989та да не би да бяха високи заплатите? МРЗ при бай тошо беше 120лв, а средната заплата към 250лв. С тези пари можеше да си покриеш разходите за храна и комунални нужди и дотам. Едиствената разлика беше че имаше тогава много работни места от държавата, но видяхме че при пазарна икономика те не устискаха на конуренцията на частния бизнес и западната промишелност.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като чете човек постовете ще си помисли че българите насила ги карат да работят и че някой друг им подписва трудовите договори. Същото важи и за работодателите. Назначават некадърни случайни и на работа а после се оплакват че не ставали за нищо.Ехооо, събудете се!! Не сте малки деца. Научете се да носите отговорност за постъпките(глупостите) си!!!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя с министерска заплата за пет месеца взема повече, отколкото е изкарал от заплати през целия трудов стаж до сега и резко го гепна амнезията.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На тоя случайник няма ли кой да му каже че без ниските заплати тая страна ще потъне?! Не стига че не можете да произведете нищо качествено ами като стане и скъпо кой ще го купи?!?!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българските капиталисти ще ни държат бедни до безкрай.За да им е изгодно.Това е тяхна територия и няма да пуснат никого да ни прави богати.Всеки ще бъде изгонен от българския картел на всеки бизнес, като бъде уплашен с корупцията и мафията, която те правят в държавата."Тук е лошо, има корупция, без връзки и подкупи в държавата и общините десетки милиони не става бизнес.Само ние можем да се оправяме в тази държава, само ние знаем начините.Бягайте, бягайте оттука.". Така ги съветвали, похвалиха се
21
4
 
3
 
! Отговори
Държава преди 10 месеца
Феодалия. Трето хилядолетие вече.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха .... нямало капитализъм в България. Юроди, защо се срамите от истината? Както е било преди 44та, така е и сега. Вийте за слава на парата! Победата е ваша.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кому са необходими тия глупости ?
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българските картели от бизнеса гонят чуждите инвеститори, защото искат да нямат конкуренция, да управляват по-бедни и зависими хора, да имат ниски разходи и големи печалби от ишлемето за Запада. Чуждите инвеститори са най-голямата заплаха за българските картели, пазят си територията и Робината. Това е тяхната Робина, небето - по-ясно от коприна.
17
2
 
6
 
! Отговори
СКРИТО преди 10 месеца
В момента в България има около 100 000 работници от Узбекистан и Таджикистан .Те са на ръба на закона . Медиите не показват такива Новини . Хората ги виждат - те работят Незаконно и за Мафиоти - НАП , НОИ и Инспекцията по Труда се правят на Слепци в Градски Транспорт .
16
1
 
16
 
! Отговори
Мухаха преди 10 месеца
То който е дошъл в България да работи... не повтаря. Първите които спряха да работят за нашенските мутробизнесмени бяха българите... Идваха виетнамци... идваха украинци... докато "улеснят" процедумите и вече дори и от далечната Папуа Нова Гвинея ще откажат да идват да слугуват на нашите пишман чорбаджии.
15
2
 
15
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
Преди години имаше евтини качествени кадри. Измряха или са на път. Сега има претендиращи за заплати пълни ***. Може би тях да турим в рекламата?
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупави политици за да вземат 20 лв губят 100 лв. Нарочно го опростявам така за да има шанс да разберат. Сега си представете ако населението на България не го бяха принудили да емигрира а се беше увеличило да кажем с 20%. Щяхме да имаме високотехонологични заводи минимум.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
'Ние доскоро рекламирахме България като страната с най-евтината работна ръка и привличахме чуждестранните инвеститори по този начин' -- даже си признавате, че ни държите нарочно бедни. Неслучайно НСИ разделя народа на шефове и бапкери в статистиките си. Въобще не криете какви ги вършите, а народа просс като риба не го интересува